Ruixar els ceps amb greix d’ovella per evitar que els cabirols es mengin les vinyes

El Departament d’Acció Climàtica, ha confirmat l’efectivitat d’aquest producte natural per protegir la vinya dels danys causats pels cabirols.

Aquesta informació va ser presentada a la Taula de Cogestió per al Control de Danys Cinegètics a la Vinya, que es va celebrar a Barcelona. Durant aquesta trobada, els representants del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural van informar que les tres finques on s’ha dut a terme una prova pilot amb aquest mètode no han sofert danys en els últims mesos.

La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitja, ha recomanat als viticultors l’ús d’aquest “producte natural” per protegir les vinyes dels cabirols. Aquest producte s’aplica directament als ceps i està autoritzat en agricultura ecològica.

Actua sobre els sentits olfactiu i gustatiu dels cabirols, generant una olor i un gust desagradables per a aquests animals, de manera que no busquen menjar en els conreus de vinya.

El sistema s’ha provat en tres parcel·les del Baix Penedès, l’Alt Camp i el Priorat, zones on solen produir-se danys causats pels cabirols. Un mes després de la primera aplicació, s’ha repetit el procés i els resultats han estat considerats “positius”. Aquest producte s’utilitza amb èxit a França com a mètode de control biològic, segons indica el Departament d’Acció Climàtica.

D’altra banda, s’ha recordat als membres del sector que hi ha una ordre d’ajuts oberta que subvenciona la instal·lació de tanques per prevenir danys causats per la fauna a les vinyes. La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi ha destacat que el Departament de Millora de la Competitivitat de les Explotacions Agràries té en marxa una convocatòria d’ajuts fins al 15 de juny, i les finques de vinya poden acollir-se a aquests ajuts, que cobreixen fins al 60% del cost de la instal·lació.

L’any anterior es van presentar 25 sol·licituds per a aquests ajuts.

La Taula de Cogestió per al Control de Danys Cinegètics a la Vinya forma part del Pla estratègic de prevenció de danys i control sanitari d’espècies cinegètiques 2025 d’Acció Climàtica. Aquest pla té com a objectiu reduir, en un termini de tres anys, les poblacions de senglars i altres animals salvatges, així com els efectes i conflictes que aquests causen a Catalunya.