Segons HEMBER (Grup de reflexió energètic que fa servir coneixements basats en dades per canviar el món, canviant el carbó per energia neta)

L’eòlica i la solar, les fonts d’electricitat que creixen rapidament, assoleixen un rècord de deu per cent de l’electricitat mundial el 2021. El creixement de la demanda es va recuperar i va provocar també un augment rècord de l’energia i les emissions de carbó.

Un 58% de l’electricitat a Europa prové d’energia repartida de la següent manera:un 23% de la nuclear, un 16% de l’energia hidràulica i un 14% de l’energia eòlica i solar.

Europa és responsable de l’11% de les emissions del sector energètic mundial, per sota del 23% de fa dues dècades, amb els majors contaminants Rússia, Alemanya, Polònia, Itàlia i el Regne Unit responsables de dos terços d’això.

Europa ha avançat desigualment en la descarbonització de l’electricitat recentment. L’electricitat generada a partir del carbó ha caigut més d’un terç des del 2015, substituïda majoritàriament per eòlica i solar. No obstant això, aquesta transició ha estat impulsada principalment per l’Europa occidental, amb el progrés a Europa de l’est i sud-est generalment molt més limitat fins ara. En conjunt, els combustibles fòssils encara representen el 42% de la producció d’electricitat.

El gas fòssil va representar el 25% de la producció d’electricitat del continent l’any 2021. No obstant això, alguns governs ara han assenyalat un ràpid allunyament del gas després que la crisi mundial del preu del gas a finals de 2021 va ser seguida per la invasió d’Ucraïna per part de Rússia a la primavera de 2022.

La transició elèctrica d’Europa no està en camí de limitar l’augment de la temperatura global a 1,5 °C. El desplegament de la capacitat d’energia neta continua sent massa lent a tot el continent i, en el cas de la UE, l’expansió prevista encara no és suficient per als objectius climàtics del mateix bloc. Fora de la UE, les perspectives són més difícils amb Turquia, Rússia i els Balcans occidentals encara planejant construir noves centrals de carbó. No obstant això, algunes de les principals economies d’Europa estan començant a mostrar el camí a seguir, tant el Regne Unit com Alemanya es comprometen a arribar al 100% d’electricitat neta el 2035.

2021 EN XIFRES

dades energétiques any 2021

LA TRANSICIÓ CAP A L’ENERGIA NETA. UNA REALITAT OBLIGADA.

Ember estima que la intensitat global de carboni va ser de 442 g de CO₂ per kWh el 2021 (en comparació amb els 437 g del 2020). La via d’1,5 graus de l’IEA significa que ha de caure ràpidament a zero el 2035 a les economies avançades i el 2040 a tot el món.

Ara el futur és clar: la generació eòlica i solar ha de continuar amb la seva corba de creixement per proporcionar tres quartes parts del creixement de l’electricitat neta fins al 2030. Els líders en eòlica i solar mostren que aquest nivell de quota de mercat és realista, i aquest gran creixement es pot produir amb relativa rapidesa. Però aquests canvis no s’estan produint prou de pressa a tots els països i estem molt lluny de reduir les emissions del sector elèctric.