El Pallars Jussà opta a 759.480 € per millorar i arranjar les vies de titularitat municipal.

El Departament de Territori ha obert convocatòria de subvencions, destinades als consells comarcals de les zones considerades de muntanya i al Conselh Generau d’Aran, per actuacions de millora i manteniment de camins municipals de la xarxa veïnal i rural. Es tracta de la convocatòria anticipada per al 2023, que finançarà accions executades entre l’1 de gener i el 31 d’octubre d’enguany, i està dotada amb 6 milions d’euros.

1 de novembre 2022. Fang que fa el camí intransitable

Les ajudes s’emmarquen en les polítiques de muntanya del Govern per garantir el bon estat de la xarxa d’accés als nuclis de les nou comarques de muntanya i de l’Aran. Així, segons defensen en un comunicat des del Govern, es tracta d’una eina més per a afermar l’equitat territorial i la millora de les condicions de vida dels veïns i veïnes d’aquestes comarques, ajudant a fixar població i evitant el despoblament.

La tempesta Glòria va fer malbé la pista forestal que porta a l’obac. Tres anys després continua el pas tallat.

Les polítiques de muntanya engloben diverses línies de subvencions adreçades a la millora de la mobilitat, i l’any passat van sumar prop de 9 milions d’euros, el triple que habitualment. En concret, el 2022 aquesta línia de millora i manteniment de camins de la xarxa veïnal i rural va passar d’estar dotada amb 2,5 milions a 6 milions d’euros.

Les comarques de muntanya es caracteritzen per tenir molts quilòmetres de vials municipals, amb uns costos de manteniment elevats per raons orogràfiques i climàtiques, i uns pressupostos municipals insuficients per l’escàs volum de població. En aquest context, fa anys que els consells comarcals i els ajuntaments cooperen en la gestió de la xarxa de camins municipals i, sovint, aquests deleguen part de les tasques a realitzar en els consells, que disposen de més mitjans tècnics i materials.

Per aquests motius, a l’empara de la Llei d’alta muntanya, la Generalitat ha mantingut sempre una política de suport als ens locals en la seva tasca d’adequació de la xarxa de camins i ha potenciat el paper dels consells comarcals com a mancomunitat tècnica de serveis i ens de cooperació.

En el cas de les subvencions per a la millora i manteniment de camins de la xarxa veïnal i rural de titularitat municipal, l’import màxim que es pot concedir a cada consell comarcal es determina en funció de la longitud de la seva xarxa. La comarca que rep una dotació més elevada és l’Alt Urgell, amb 866.400 euros, seguida del Pallars Jussà (759.480) i el Solsonès (767.040). Berguedà 616.200 euros. D’altra banda, l’Alta Ribagorça percebrà un màxim de 399.840 euros; l’Aran, 383.280; 489.120 a la Cerdanya; la Garrotxa, 544.920; el Pallars Sobirà, 648.600; i finalment, 525.120 es destinaran al Ripollès