El departament d’Empresa i Ocupació negociarà amb el Govern i amb Red Eléctrica de España (REE) un nou traçat per a la línia de molt alta tensió (MAT) entre Penyalba i Isona al seu pas pel Pallars Jussà, una infraestructura polèmica que ha xocat amb l’oposició de municipis afectats tant a Lleida com a Osca.Així ho va afirmar el conseller, Francesc Xavier Mena, en resposta a una pregunta parlamentària formulada per ICV-EUiA. Mena va indicar que el Govern proposarà que aquesta línia “aprofiti el traçat de línies existents de menys tensió”, com a alternativa per reduir el seu impacte ambiental i la seua proximitat respecte a nuclis de població i cases aïllades.Tot i que és l’Estat el que ha d’emetre l’autorització final d’aquest projecte, que travessa territoris de dos comunitats autònomes, la Generalitat participa en la seua tramitació en el tram català, que inclou Tremp, Castell de Mur, Llimiana, Gavet i Isona. Mena adverteix que el procés de negociació “pot durar mesos” i apunta que la Generalitat també plantejarà al promotor la possibilitat de reduir “l’afectació de les línies elèctriques ja existents, ja sigui desplaçant-les o compactant-les amb la nova línia”. La proposta de fer coincidir el tram lleidatà de laMAT amb el de línies ja existents havia estat formulada en els últims anys per ajuntaments afectats i per la Diputació durant el mandat anterior. REE va rebutjar aquesta possibilitat al considerar que el seu traçat és el demenys impacte ambiental, encara que sí que preveu aprofitar a Osca torres elèctriques de la líniaAragó-Casarilh, que va quedar inacabada. Mena va assenyalar que el projecte inicial de REE ha rebut “un miler d’al·legacions”, majoritàriament de particulars, així com de les administracions locals afectades. En aquest sentit, va apuntar que els serveis territorials de la conselleria a Lleida “estan estudiant les al·legacions presentades i les respostes del promotor”. Paral·lelament, afegeix, “hi ha hagut reunions entre la direcció general d’Energia i els ajuntaments afectats, el consell del Pallars Jussà i la Diputació per identificar possibles millores en el projecte”. S’ha de recordar que la UE investiga si el traçat s’adapta a la normativa europea i ha admès a tràmit una queixa de la plataforma contraria al projecte.

Aprofitar línies existents
Ajuntaments afectats i Diputació han plantejat en els últims anys la possibilitat d’utilitzar al Pallars el traçat de línies ja existents, una alternativa que fins ara ha rebutjat REE. En canvi, sí que aprofita a Osca torres elèctriques construïdes per a la línia Aragó-Casarilh als anys noranta i que no van arribar a entrar en servei.
Investigacions obertes
La Comissió Europea investiga si el projecte actual s’ajusta a la normativa comunitària, arran de preguntes parlamentàries de l’eurodiputat de CiU Ramon Tremosa; així mateix, el Parlament Europeu ha admès a tràmit una queixa de la plataforma contrària a la MAT. El síndic de greuges també ha obert una investigació d’ofici. D’altra banda, la Diputació d’Osca ha demanat revisar-ne el projecte.