El Mas de Barreda i la seva zona d’acampada se situen prop del poble de Sapeira , al municipi de Tremp  (Pallars Jussà). Està situat al vessant nord de la serreta on s’assenta el poble, a una altitud de 760m, entre roures i muntanyes.

Es tracta d’un terreny amb diverses feixes per acampar, que pot acollir fins a 80 persones. Junt a la masia -avui en desús i amb la intenció de ser rehabilitada en el futur-, s’hi troben àmplies esplanades de joc i esbarjo i a uns 300 metres hi ha un petit riu.

Serveis bàsics i fàcil accés

El terreny disposa d’aigua potable i està habilitat amb wc i dutxes. Pel que fa a l’accés -molt important a l’hora de decidir on realitzar els campaments- s’hi pot arribar en autobús amb la companyia Alsina Graells, que et deixa a Areny, al trencall de la pista forestal no asfaltada (però si en perfectes condicions per a qualsevol mena de vehicle privat) a uns 3 km de la zona d’acampada. Si s’hi arriba en transport privat, l’entrada a la pista forestal es troba al Km 101 de la N230.

 

 

Rutes i excursions properes

El Mas de Barreda ofereix moltes possibilitats per anar de ruta o d’excursió, amb alternatives diverses segons la unitat que hi estigui acampada. Per exemple, Sapeira mateix, hi ha un mirador ubicat al turonet on s’assenta el poble, ideal per admirar les aus –d’entre les quals destaquen els voltors o les àligues- que sobrevolen la zona i treballar una mica la fauna autòctona.

Pel que fa la rutes, els follets i els llops poden anar fins al pantà d’Escales, situat a uns 10 Km, i els raiers o els pioners poden ser una mica més agosarats i caminar fins a Pont de Suert (a 25km), Benavarri o Tremp (a uns 40km).

Tanmateix, no cal anar tan lluny per gaudir d’un entorn bonic, agradable i interessant. El Mas de Barreda es localitza al bell mig de la vall de La Terreta, una subcomarca catalana de gran bellesa que forma part de l’Espai d’interès natural de Vall Alta de Serradell – Terreta – Serra de Sant Gervàs. Està situada entre el pantà d’Escales i el congost de Mont-rebei (serra del Montsec )i, des del punt de vista administratiu, està repartida entre la comarca aragonesa catalanoparlant de la Baixa Ribagorça i la comarca catalana del Pallars Jussà.

La Terreta conforma una àmplia depressió entre muntanyes que és travessada per la Noguera Ribagorçana, riu pirinenc que fa de límit entre Catalunya i Aragó. Encerclada per espadats calcaris i abruptes relleus conglomeràtics, en el seu interior s’alternen barrancs pedregosos, suaus vessants esglaonades, clapes de bosc i camps de cultiu. Un dels seus singulars atractius és el Casal dels Voltors, al poble de la Torre de Tamúrcia. Allà proporcionen informació sobre la vall i els diferents rapinyaires que l’habiten: el voltor, el trencalòs, l’aufrany i diversos tipus d’àligues i falcons. Al centre disposen d’una càmera instal·lada en un canyet on, periòdicament, es dóna menjar a les aus; l’espectacle dels seus festins salvatges és impressionant. Alerta, però, cal informar-se prèviament dels horaris d’obertura!

Aprenentatge i servei

Per a aquells que vulguin fer quelcom diferent amb la seva unitat (abans o després d’anar de ruta o bé com a substitutiu), el Mas de Barreda està obert a col·laboracions ben diverses que es poden treballar com a projectes d’aprenentatge i servei. Així doncs, es poden desenvolupar tasques variades de condicionament de la zona d’acampada (instal·lacions de fusta, desbrossament, etc.) o bé cooperar amb els agents forestals per a la catalogació dels roures dels boscos propers.

Si us interessa anar-hi, poseu-vos en contacte amb Acampada.org, mitjançant un correu a acampada( arroba )josepcarol.cat  o bé trucant al 93 268 91 11 o al 627401070. 

http://www.josepcarol.cat/