(De esquerra a dreta); Marisancho Menjón, directora general de Patrimoni Cultural,  Enrique Calvera, director del museo diocesà de Barbastre (traspassat) , Ángel Pérez bisbe de Barbastre, Francisco Javier Vélez coronel de la guardia civil , cap de la comandancia d’Osca i Felipe Faci conseller d’Educación, Cultura i esport del govern d’Aragó.

Un cop més la guàrdia civil, juntament amb les autoritats polítiques i eclesiàstiques de l’Aragó es penjaven una medalla. Era als voltants de nadal de l’any passat. Acostumats a mostrar “obres recuperades” ni es van plantejar que, potser, s’estaven precipitant.

Aquest cop lluïen una talla romànica del segle XIV procedent de l’ermita de Ribera a Montanui i que la guardia civil, deprés d’un parell d’anys de recerca i investigació, havia aconseguit “recuperar”.

La operació la van anomenar Fresnales (Segons el diccionari Fresnales és una persona desaprensiva i despreocupada que mai s’encarrega de res ni ajuda a ningú. Un penques!)

La peça representa a Santa Anna, dona de Sant Joaquim i mare de la Verge Maria, asseguda en un tron senzill. A la seua faldilla la Verge nena, dreta i amb un llibre obert a les mans.

Les gestions i investigacions van portar als responsables de la guàrdia civil fins Areny de Noguera. En un magatzem van trobar l’obra i la van dipositar al Museu de Barbastre.

La qualitat de la talla és bona tot i el deteriorament que ha patit.

 LA TALLA TORNARÀ A ARENY DE NOGUERA

imatge publicada a la web museodiocesano.es

Aquesta setmana el jutjat de Barbastre ha arxivat la causa penal i la talla tornarà als seus propietaris.

Segons la llei, la causa penal s’ha de dirigir contra una persona. L’any 2015 va morir Jesús de Nabril i, per tant, no hi ha persona, no hi ha causa penal.

Ara, els advocats del govern d’Aragó i del bisbat estan buscant la manera d’aconseguir que el jutge no permeti la sortida de la talla dipositada al museu diocesà de Barbastre, fins que s’obri la via civil.