Gairebé quatre-cents científics de vuitanta centres d’investigació, contraris a la unió de les pistes d’esquí de  Formigal i Astún.

Foto: Ricardo Garcia

• La unió de les pistes d’esquí implicaria un impacte irreversible sobre la vall de la Canal Rosegui.
• Investigadors de setze institucions estrangeres també se sumen al manifest.
• Els investigadors en defensa de Canal Rosegui poden continuar signant la petició en

https://nyurl.com/canalroya.
El projecte d’unió de les pistes d’esquí entre dues valls del Pirineu aragonès, Tena i Aragó, implicaria un impacte paisatgístic i ambiental irreversible sobre els ecosistemes pirinencs. Aquest impacte es localitzaria fonamentalment sobre la Canal Rosegui, una àrea d’alta muntanya de gran valor ecològic, raó per la qual en el seu moment es va iniciar un procés de declaració de zona protegida.
En el manifest, els investigadors de l’àrea dels recursos naturals rebutgen aquest projecte i l’argumenten en diversos aspectes fonamentals des del punt de vista ecològic, paisatgístic i econòmic.

Mapa de Aragón Skicircus

El primer és el fonamental: en un escenari indiscutible de canvi climàtic, la disponibilitat futura de la neu per a la pràctica de l’esquí és molt incerta, convertint-se en una aposta de risc molt gran.

En segon lloc, la instal·lació d’equipament trencarà completament la integritat i singularitat del valor paisatgístic que ofereix aquesta vall tan ben conservada.

En tercer lloc, la massificació d’ambients alpins incrementarà la vulnerabilitat d’hàbitats d’alta muntanya, amb efectes irreversibles tant en la permanència d’aquests hàbitats, com en la flora i la fauna.

En últim lloc, projectes basats en la temporalitat d’una afluència humana concentrada no són econòmicament viables i no afavoreixen ni la fixació de població estable a les valls ni activitats ecològicament sustentables.

Per totes aquestes raons, el manifest destaca que aquest projecte es considera agressiu ambientalment, no és sostenible ecològicament, i que, per tant, no pot complir els requisits per al finançament europeu dins dels fons Next Generation.

Els científics demanden a les autoritats competents que paralitzin el projecte immediatament i sol·liciten a les autoritats europees que detinguin el finançament d’un projecte que no respecta les necessitats de les generacions futures.

Unió d’estacions d’esquí Formigal-Astún: un projecte no sostenible.


Els i les signants d’aquest escrit, investigadors especialitzats en recursos naturals i medi ambient, desenvolupem la nostra labor en centres de recerca i universitats d’Espanya i desitgem manifestar la nostra gran preocupació i rebuig per l’execució del projecte d’unió de les estacions de Formigal-Astún.

Com a científics tenim la responsabilitat d’alertar quan s’escometen accions que, allunyades de l’evidència científica, creiem impactaran de manera negativa i irreversible en el medi natural. Per a mantenir un planeta saludable és necessari que les activitats humanes siguin sostenibles, és a dir, permetin mantenir l’estructura i funcionalitat del sistema sobre el qual actuen.

En la nostra opinió, el citat projecte no compleix amb els requisits de sostenibilitat i, per tant, no és susceptible de rebre fons europeus que demandin aquesta condició. Aquestes són les principals raons que argumentem:

1. Emergència climàtica.

La situació d’emergència climàtica que vivim no pot garantir el recurs nival en el futur. Cada vegada és més escàs en cotes baixes i perdura menys temps en el sòl, la qual cosa previsiblement desembocarà en una reducció de la superfície esquiable. L’indiscutible escalfament climàtic en el qual ja ens trobem immersos, comporta que el recurs de la neu sigui cada vegada més variable, i la seva disponibilitat futura requereixi estudis detallats. Planificar un augment de la superfície esquiable en un context de canvi climàtic no és una acció sostenible. A més, en cap cas pot considerar-se que el projecte d’unió d’estacions pugui implicar una reducció d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. En múltiples ocasions s’ha presentat el projecte com una eina per a incrementar el nombre de visitants i competir així amb altres estacions d’esquí nacionals i internacionals notablement allunyades geogràficament. Per tant, el resultat només pot implicar un considerable increment de les emissions totals.

2. Massificació d’ambients alpins.

Segons la informació oficial, l’efecte directe de la unió de les dues estacions d’esquí alpí mitjançant un telecadira suposarà “un augment, en només tres anys, d’un 9% del nombre d’esquiadors, és a dir, un total de 125.000 persones”. Per tant, es continua promovent la massificació de l’alta muntanya i no es descarta en un futur convertir la mateixa vall de Canal Rosegui en domini esquiable, encara que no es contempli de moment. La massificació d’hàbitats altament sensibles als canvis i pertorbacions ambientals no compleix el requisit de sostenibilitat.

3. Alteració d’hàbitats alpins.

Les estacions d’esquí alpí solen localitzar-se en ambients d’alta muntanya per sobre dels 1600 m d’altitud, on es troben gran quantitat d’hàbitats catalogats en la Directiva Hàbitats de la Unió Europea. La fragilitat d’aquests ecosistemes es basa en gran manera en els riscos d’erosió amb pèrdua de sòl, de difícil o fins i tot impossible regeneració en ambients alpins. Per tant, l’alteració irreversible d’hàbitats fràgils no pot complir amb els criteris de sostenibilitat.

4. Reducció de la diversitat florística i faunística.

La compactació de la neu retarda la seva fusió i altera el ritme vital de les plantes. Els sòls de les pistes d’esquí perden carboni orgànic i canvien la seva porositat, la qual cosa els fa més inestables. D’altra banda, la instal·lació d’estructures aèries en zones d’alta muntanya augmenta el risc de col·lisió, i per tant la mortalitat d’ocells durant els passos migratoris, a més d’eliminar hàbitats necessaris per a la conservació d’ocells alpins durant els períodes més compromesos com la reproducció i independència dels juvenils de l’any. En conseqüència, una ampliació del domini esquiable no pot sostenir un criteri de sostenibilitat en termes de diversitat florística i faunística.

5. Connectivitat.

La vall de la Canal Rosegui, a diferència d’altres valls, discorre en paral·lel a l’eix de la cadena, la qual cosa li confereix un valor singular com a corredor ecològic entre les valls de Canfranc i Tena. L’ampliació de les pistes d’esquí implicaria una reducció irreversible de la connectivitat entre components ecosistèmics fràgils, una acció que no pot ser considerada com a sostenible.

6. Singularitat paisatgística.

La vall de Canal Rosegui és d’origen glacial, amb la seva característica forma d’O i el seu imponent circ en la capçalera. Es corona amb el pitó volcànic de l’Anayet i la seva cohort de petits llacs d’alta muntanya, i pot considerar-se pràcticament verge en relació amb els usos humans. El seu valor escènic de vall típicament alpina quedaria destrossat amb la construcció d’un telecadira pels seus vessants i crestaries septentrionals, per la qual cosa no pot complir cap criteri de sostenibilitat.

7. Impacte en la cultura i en l’economia local.

L’augment massiu d’esquiadors esperat impactarà en la vida dels residents a través de la saturació de les infraestructures locals, de l’augment de preu de béns i serveis i alterarà la manera i ritme de vida locals

No tenim cap dubte (diuen els signats del manifest) que a la muntanya pirinenca es troben els ecosistemes més valuosos i millor conservats de tot el territori aragonès. Els Pirineus són sens dubte el nostre millor reservori de biodiversitat i de recursos hidrològics.

Aquests territoris exigeixen un tipus de turisme lligat a la naturalesa i que sàpiga apreciar els valors paisatgístics, és a dir, un turisme sostenible. El projecte d’unió d’estacions només aconseguirà augmentar la massificació i la deterioració de l’alta muntanya, provocant la pèrdua d’un important enclavament i el seu patrimoni natural.

SIGNANTS (a 19 de març de 2023).

 1. Graciela Gil Romera. Investigadora ARAID. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 2. Begoña Álvarez Farizo. Científica titular. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 3. Jesús Martínez Padilla. Investigador ARAID. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 4. Juan Ignacio López. Investigador. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 5. Antoni Margalida. Investigador. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 6. Jesús Revuelto Benedí. Investigador Ramón y Cajal. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 7. Alba Estrada. Contratada postdoctoral. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 8. Ricardo García González. Científico titular (jubilado). Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 9. María Begoña García. Investigadora científica. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 10. Irene Julián Posada. Investigadora predoctoral. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 11. Guillermo Bueno. Investigador Ramón y Cajal. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 12. José Joaquín Lahoz Monfort. Investigador. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 13. Gurutzeta Guillera Arroita. Investigadora. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 14. Miguel Sevilla Callejo. Doctor en geografía y asistente de investigación. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 15. Héctor Miranda. Investigador predoctoral. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 16. Jorge Pey. Investigador. Fundación ARAID.
 17. José M. García Ruiz. Profesor de investigación (jubilado). Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 18. Yolanda Pueyo. Científica titular. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 19. Enrique Navarro. Científico titular. Consejo Superior de Investigaciones Científicas.
 20. Blas Valero Garcés. Profesor de investigación. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 21. Aurora Bartolomé. Técnico de laboratorio. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 22. Reyes Giménez. Investigadora predoctoral. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 23. Javier Zabalza. Técnico. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 24. Blanca Jimeno. Investigadora postdoctoral MSCA. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 25. Jesús García González. Científico titular. IREC(CSIC-UCLM-JCCM).
 26. Javier Lara. Estudiante predoctoral. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 27. Javier Millán Gasca. Investigador. Instituto Agroalimentario de Aragón-IA2.
 28. Vega muñoz. Estudiante. Escuela Técnica Superior de Huesca.
 29. Beatriz Arroyo. IREC(CSIC-UCLM-JCCM).
 30. José Antonio Donázar Sancho. Profesor de investigación. Estación Biológica de Doñana (CSIC).
 31. Ruth Blasco. Investigadora. IPHES-CERCA.
 32. Francisco García González. Científico titular. Estación Biológica de Doñana (CSIC).
 33. Pedro Salinas Pena. Técnico de medio ambiente. Escuela Politécnica Superior de Huesca.
 34. Juan José Negro Balmaseda. Profesor de investigación del CSIC. Estación Biológica de Doñana (CSIC).
 35. Julen Astigarraga. Investigador postdoctoral. Universidad de Alcalá.
 36. Enrique Serrano. Catedrático de geografía física. Universidad de Valladolid.
 37. Marc Oliva. Profesor titular. Universitat de Barcelona.
 38. César Morales del Molino. Investigador postdoctoral. Universidad de Alcalá.
 39. Juan A. Ballesteros Cánovas. Investigador. CSIC.
 40. José Jiménez García Herrera. Vocal asesor. Consejo Superior de Investigaciones Científicas.
 41. María Mar Delgado. Científica titular. Instituto Mixto de Investigación en Biodiversidad (CSIC-UO-PA).
 42. José Carrillo. Investigador asociado Área Ecología. Universidad de La Laguna.
 43. Álvaro Iglesias. Consejo Superior de Investigaciones Científicas.
 44. José Carlos Guerrero. Profesor adjunto de biogeografía. Universidad de La República de Uruguay.
 45. Rodrigo Megia Palma. Profesor Ayudante Doctor. Universidad de Alcalá.
 46. Carlos Alonso. Investigador científico CSIC. Museo Nacional de Ciencias Naturales (CSIC).
 47. Penélope González Sampériz. Investigadora científica. Consejo Superior de Investigaciones Científicas.
 48. Rubén Milla. Profesor titular. Universidad Rey Juan Carlos.
 49. Carlos Ciudad. Investigador postdoctoral independiente. Universidad de León.
 50. Santiago Giralt. Investigador científico. GEO3BCN-CSIC.
 51. Mario Díaz. Profesor de investigación. Consejo Superior de Investigaciones Científicas.
 52. Miguel Clavero. Científico titular. Estación Biológica de Doñana (CSIC).
 53. Nuria Selva. Universidad de Huelva.
 54. Marisa Sicilia García. Gestión de la investigación. Universidad de Castilla-La Mancha.
 55. Daniel Oro. Profesor de investigación. CEAB (CSIC).
 56. Luis Cayuela. Catedrático. Universidad Rey Juan Carlos.
 57. Carlos Camacho Olmedo. Investigador Ramón y Cajal. Estación Biológica de Doñana (CSIC).
 58. Pilar María Muñoz Álvaro. Investigadora. Centro de Investigación y Tecnología Agroalimentaria de Aragón (CITA).
 59. Rafael González Serrano. Investigador. Consejo Superior de Investigaciones Científicas.
 60. César Deschamps-Berger. Postdoctoral. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 61. Mikel Calle. Investigador postdoctoral. University of Turku.
 62. Joaquín Hortal Muñoz. Investigador científico. Museo Nacional de Ciencias Naturales (CSIC).
 63. David Nogués Bravo. Catedrático. Universidad de Copenhagen.
 64. Askoa Ibisate. Profesora titular de geografía física. Universidad del País Vasco.
 65. Vanesa Rivera Girón. Técnico superior de investigación. Universidade de Évora.
 66. Francisco José García. Colaborador grupo de seguimiento de la biodiversidad. Universidad Complutense de Madrid.
 67. David Serrano. Científico titular. Estación Biológica de Doñana (CSIC).
 68. Santiago Mañosa. Profesor titular. Universidad de Barcelona.
 69. Fernando Valladares. Profesor de investigación. Consejo Superior de Investigaciones Científicas.
 70. Jaime Potti. Investigador científico (retirado). Estación Biológica de Doñana (CSIC).
 71. Francisco Rojas. Investigador predoctoral. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 72. Ana Moreno. Investigadora científica. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 73. Unai López de Heredia. Profesor titular. Universidad Politécnica de Madrid.
 74. Emilio Pueyo. Investigador. IGME-CSIC.
 75. Marti March Salas. Postdoc. Goethe University Frankfurt.
 76. César Vilas. Científico. IFAPA Junta de Andalucía.
 77. Javier Bandrés. Ayudante de Investigación. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 78. Isabel Rodríguez Veiga. Contratada predoctoral. Centro de Investigaciones Energéticas Medioambientales y Tecnológicas.
 79. Ana Benítez. Investigadora Ramón y Cajal. Museo Nacional de Ciencias Naturales (CSIC).
 80. Aurelio Malo. Investigador Ramón y Cajal. Universidad de Alcalá.
 81. Marta Quintana Buil. Titulada superior. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 82. Santiago Beguería Portugués. Investigador científico. Consejo Superior de Investigaciones Científicas.
 83. Elisa Pérez. Técnica superior especializada. INIA-CSIC.
 84. Pablo García Murillo. Profesor titular de Universidad. Universidad de Sevilla.
 85. Arantzazu López de Luzuriaga. Profesora titular de Universidad. Universidad Rey Juan Carlos.
 86. Luis García. Profesor titular. Universidad Rey Juan Carlos.
 87. Javier Fuertes Aguilar. Científico titular. Real Jardín Botánico (CSIC).
 88. Arantza Aldezabal Roteta. Profesora agregada. Universidad del País Vasco.
 89. Mario Mairal. Profesor. Universidad Complutense de Madrid.
 90. Sara Marín Hernanz. Postdoctoral Margarita Salas. Universidad de Sevilla.
 91. Cristina Armas. Científica titular. Consejo Superior de Investigaciones Científicas.
 92. Anaïs Mitxelena. Investigadora. Aranzadi Zientzia Elkartea.
 93. Juan Manuel Rubiales. Profesor contratado doctor. Universidad Politécnica de Madrid.
 94. Sergio Sánchez Carrillo. Investigador predoctoral. Centro de Biología Molecular Severo Ochoa.
 95. Claudia Serrano Aranda. Investigadora. Universidad de Zaragoza.
 96. Juan Antonio Fargallo Vallejo. Científico titular. Museo Nacional de Ciencias Naturales (CSIC).
 97. Eduardo Martínez de Pidón. Catedrático emérito. Universidad Autónoma de Madrid.
 98. Miquel de Cáceres. Investigador. CREAF.
 99. Estrella Alfaro Saiz. Profesora ayudante doctor. Universidad de León.
 100. Daniel Gómez. Científico titular. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 101. María Luisa Rubio Teso. Investigadora con cargo a proyectos. Universidad Rey Juan Carlos.
 102. Encarni Montoya. Científica titular. Geociencias Barcelona – CSIC.
 103. Jesús Miguel Avilés. Científico titular. EEZA (CSIC).
 104. Laura Beatriz Martínez García. Investigadora. Consejo Superior de Investigaciones Científicas.
 105. José Ignacio Querejeta. Investigador científico. CEBAS-CSIC.
 106. Andrea Duane. Investigadora postdoc. Universidad de Lleida.
 107. Narcís Prat. Catedrático emérito de ecología. Universidad de Barcelona.
 108. Ignacio Mola. Profesor asociado. Universidad Complutense de Madrid.
 109. Amanda Tercero. Doctoranda y técnico de proyecto de investigación. Universidad de Jaén.
 110. Gregorio Aragón. Catedrático de Universidad. Universidad Rey Juan Carlos.
 111. Jesús Villellas Ariño. Profesor Ayudante Doctor. Universidad de Alcalá.
 112. Hugo Saiz. Investigador María Zambrano. Universidad de Zaragoza.
 113. Juan Oltra Riestra. Doctorando. Universidad Pablo de Olavide.
 114. María Leo. Investigadora postdoctoral. ICA-CSIC.
 115. Luna McGill. Investigadora predoctoral. ICA-CSIC.
 116. Felipe Martínez. Profesor titular de Universidad. Universidad Politécnica de Madrid.
 117. Laura Obea Gómez. Profesora asociada. Universidad Autónoma de Barcelona.
 118. Diego Gil Pérez. Investigador científico. Consejo Superior de Investigaciones Científicas.
 119. Pablo García Palacios. Investigador distinguido. Instituto de Ciencias Agrarias (CSIC).
 120. Amaia Leunda. Doctoranda. Universidad del País Vasco.
 121. María Remedios Alarcón Villora. Investigadora. IMIDRA.
 122. Jimena Mateo Martín. Investigadora predoctoral. Universidad Autónoma de Madrid.
 123. Jordi Martínez Vilalta. Catedrático de Ecología. CREAF / UAB.
 124. Julia Gómez Catasús. Universidad Autónoma de Madrid.
 125. Tania Mochales. Investigadora. IGME.
 126. Lara Talavera. Universidad Rey Juan Carlos.
 127. Rubén Torices. Profesor contratado doctor. Universidad Rey Juan Carlos.
 128. Fernando Pomeda Gutiérrez. Ayudante de investigación. Universidad Rey Juan Carlos.
 129. Francisco Rodríguez Sánchez. Investigador. Universidad de Sevilla.
 130. Patricio García-Fayos Poveda. Investigador científico. Consejo Superior de Investigaciones Científicas.
 131. Jose Fedriani. Científico titular. CIDE-CSIC.
 132. Ricardo Ibáñez. Profesor contratado doctor. Universidad de Navarra.
 133. Javier Loidi. Catedrático de botánica. Universidad del País Vasco.
 134. Patricia González Díaz. Doctora. Centro de Investigaciones sobre Desertificación (CSIC).
 135. Martina Sánchez-Pinillos. Investigadora postdoctoral. ISEM – CNRS – Universidad de Montpellier.
 136. Águeda Jimena Martín Robles. Profesora ayudante doctora. Universidad de Cádiz.
 137. Sara Palacio. Científica titular. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 138. Santiago Ortiz Nuñez. Catedrático de Universidad. Universidad de Santiago de Compostela.
 139. Zebensui Morales Reyes. Investigador postdoctoral. Instituto de Estudios Sociales Avanzados (CSIC).
 140. Teresa Gimeno. Senior researcher. CREAF.
 141. Pilar Clariana García. Científica titular. Instituto Geológico y Minero de España (CSIC).
 142. Raúl Martín Moreno. Profesor contratado doctor. Universidad Autónoma de Madrid.
 143. Míriam Gómez Andreu. Máster. Universidad Autónoma de Barcelona.
 144. Esperanza Fernández-Martínez. PTU. Universidad de León.
 145. M. Esther Pérez Corona. Profesor titular de Universidad. Universidad Complutense de Madrid.
 146. Ana Campos Cáliz. Investigadora predoctoral FPI. Instituto de Ciencias Agrarias (CSIC).
 147. Manuel Rojo. Técnico de Investigación. Universidad Rey Juan Carlos.
 148. Raquel Piqué Huerta. Catedrática. Universidad Autónoma de Barcelona.
 149. Salvador Arenas-Castro. Postdoc María Zambrano. Universidad de Córdoba.
 150. Joaquim Ripoll. Doctorando. Universidad Autónoma de Barcelona.
 151. Lluís Serra. Investigador colaborador. Universidad de Alicante.
 152. Mario Quevedo. Profesor titular. Universidad de Oviedo.
 153. Cristian Rihuete Herrada. Profesora agregada. Universidad Autónoma de Barcelona.
 154. Ermengol Gassiot Ballbè. Profesor contratado doctor. Universidad Autónoma de Barcelona.
 155. José Antonio García-Rodríguez. Profesor titular de ecología. Universidad de Salamanca.
 156. Jordi Moya Laraño. Científico titular. Estación Experimental de Zonas Áridas (CSIC).
 157. José Luis Tellería. Profesor retirado. Universidad Complutense de Madrid.
 158. Pablo Capilla Lasheras. Research assistant. University of Glasgow.
 159. Jorge Lozano Mendoza. Professor ayudante doctor. Universidad Complutense de Madrid.
 160. Eni Soriano. Profesor asociado. Universidad Autónoma de Barcelona.
 161. Jesús María Bastida. Doctor contratado. Estación Experimental del Zaidín.
 162. Sonia Merinero. Profesora ayudante doctor. Universidad Rey Juan Carlos.
 163. Esperança Gacia. Científico titular. CEAB-CSIC.
 164. Josep María Ninot. Profesor titular de Universidad. Universidad de Barcelona.
 165. Carlos Salazar-Mendías. Profesor titular de Universidad. Universidad de Jaén.
 166. José Blanco Salas. PDI. Universidad de Extremadura.
 167. Martin Arriolabengoa. Profesor adjunto. Universidad del País Vasco.
 168. Isabel García. Consejo Superior de Investigaciones Científicas.
 169. Anna Sánchez Vidal. Profesora agregada. Universidad de Barcelona.
 170. Eneko Iriarte. Profesor contratado doctor. Universidad de Burgos.
 171. Francisco José Navarro Valero. Catedrático de Universidad. Universidad Politécnica de Madrid.
 172. Luis Miguel Peci. Investigador. Universidad de Cádiz.
 173. Miguel Bartolomé. Postdoc. Universidad de Colonia.
 174. Javier Martín Vide. Catedrático de Geografía Física. Universidad de Barcelona.
 175. Maria Leunda. Investigadora postdoctoral. Universidad del País Vasco.
 176. Juan Antonio Rodríguez. Técnico Superior Especializado de OPI. Instituto Geológico y Minero de España (CSIC).
 177. Paola Beatriz Ovando Pol. Científica titular. Consejo Superior de Investigaciones Científicas.
 178. Juan Antonio Calleja Alarcón. Profesor. Universidad Autónoma de Madrid.
 179. Xiomara Gómez. Investigadora. Universidad de Cádiz.
 180. Ignacio Ramos Gutiérrez. Ayudante. Universidad Autónoma de Madrid.
 181. Eva de Andrés Marruedo. Contratada postdoctoral. Universidad Politécnica de Madrid.
 182. Irati Sanz. Estudiante PhD. Universidad del País Vasco.
 183. Ramón Pellitero Ondicol. Profesor contratado doctor. UNED.
 184. Jaime Otero. PCD. Universidad Politécnica de Madrid.
 185. Ruth Soto Marín. Científica titular. Consejo Superior de Investigaciones Científicas.
 186. Manuel Alejandro Merlo. Profesor contratado doctor. Universidad de Cádiz.
 187. Pablo Castro Sánchez-Bermejo. Investigador predoctoral. German Centre for Integrative Biodiversity Research (iDiv).
 188. Ignasi Arranz Urgell. Investigador. Universidad Rey Juan Carlos.
 189. Marta Rueda García. Universidad de Sevilla.
 190. Raúl de la Mata Pombo. Investigador postdoctoral. Estación Biológica de Doñana (CSIC).
 191. Ana Sánchez. Directora del Departamento de Biología y Geología, Física y Química Inorgánica. Universidad Rey Juan Carlos.
 192. Emili García Berthou. Catedrático de Universidad. Universidad de Girona.
 193. Enrique Valencia. Profesor ayudante doctor. Universidad Complutense de Madrid.
 194. Pablo Vargas. Profesor de investigación. Jardín Botánico de Madrid.
 195. Rosana Rodríguez. Profesora titular de Universidad. Universidad Politécnica de Madrid.
 196. Miren Idoia Biurrun. Profesora titular. Universidad del País Vasco.
 197. Alicia Montesinos-Navarro. Investigadora Ramón y Cajal. Centro de Investigaciones sobre Desertificación (CSIC).
 198. Federico Fernández-González. Profesor de Universidad. Universidad de Castilla-La Mancha.
 199. Alexandra Rodríguez Pereiras. Investigadora. Misión Biológica de Galicia.
 200. Estela Nadal Romero. Científica. Consejo Superior de Investigaciones Científicas.
 201. Andreu Ubach. Museu de Ciències Naturals de Granollers.
 202. Susana Gómez González. Profesora titular. Universidad de Cádiz.
 203. Juan-Rafael Sánchez-Mpntahud. Profesor titular universitario. Universidad de Alicante.
 204. Alba López Álvarez. Estudiante. Universidad de Cádiz.
 205. Teresa Roman Berdiel. TU. Universidad de Zaragoza.
 206. Txema Iriondo. Catedrático de Universidad. Universidad Rey Juan Carlos.
 207. Eulàlia Pladevall Izard. Investigadora postdoctoral. Universidad de Barcelona.
 208. Oscar Godoy. Profesor. Universidad de Cádiz.
 209. Francisca Martínez Ruiz. Investigadora científica. Consejo Superior de Investigaciones Científicas.
 210. Clara Pladevall. Investigadora. Andorra Recerca + Innovació.
 211. Montserrat Arista. Catedrática de Universidad. Universidad de Sevilla.
 212. David Salesa. Investigador predoctoral. Fundación CEAM.
 213. Itziar García-Mijangos. Universidad del País Vasco.
 214. Fermín Urra. Doctor en biología. Universidad Autónoma de Madrid.
 215. Andreu Cera. Investigador postdoctoral. Universidade de Lisboa.
 216. Pablo Ferreras. Científico titular. IREC-CSIC.
 217. Alicia Gómez Fernández. Investigadora. Universidad Rey Juan Carlos.
 218. Fabrizio Sergio. Investigador científico. Estación Biológica de Doñana (CSIC).
 219. Alba Anadón. Investigadora postdoctoral. CREAF.
 220. Carlos Rodríguez. Titulado superior de actividades técnicas y profesionales. Consejo Superior de Investigaciones Científicas.
 221. Ibai Rico. Profesor adjunto. Universidad del País Vasco.
 222. Íñigo Granzow de la Cerda. Personal técnico de apoyo. Real Jardín Botánico (CSIC).
 223. Jaime Ordóñez. Personal externo. Universidad del País Vasco.
 224. Celine Moreaux. Postdoctorada. BC3.
 225. Nagore García Medina. Profesora contratada doctora. Universidad Autónoma de Madrid.
 226. Jesús Charco. Doctor. Universidad Politécnica de Madrid.
 227. María Felipe Lucía. Investigadora Ramón y Cajal. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 228. Pablo Tejero. Conservador herbario de Jaca. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 229. María Pérez-Serrano Serrano. Ayudante de investigación. ICA-CSIC.
 230. Juan José Jiménez Jaén. Investigador. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 231. Alejandra Vicente de Vera. PhD. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 232. Francisco de Paula Villaespesa. Jefe del equipo de conservación del Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido.
 233. Sara Díaz Bonilla. Investigadora. Universidad Autónoma de Barcelona.
 234. Jaime Saiz. Investigador predoctoral. Centro de Investigaciones sobre Desertificación (CSIC).
 235. Andrés Fernández. PhD student. Universidad de Girona.
 236. Guillermo Rodríguez López. Investigador predoctoral. Universidad de Zaragoza.
 237. José Manuel González. PDI. Universidad Rey Juan Carlos.
 238. Belinda Gallardo. Científica titular. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 239. José María Maya Manzano. Profesor sustituto. Universidad de Extremadura.
 240. Alfonso San Miguel Ayanz. Catedrático de Universidad. Universidad Politécnica de Madrid.
 241. Verónica Cruz. Investigadora postdoctoral. Universidad Complutense de Madrid.
 242. Mª Luz Giner. Técnico de apoyo a la investigación. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 243. Jaime Frigola. Professor lector. Universidad de Barcelona.
 244. Javier Calzada. Profesor titular de Universidad. Universidad de Huelva.
 245. Belén Albertos. Profesora ayudante doctora. Universidad de Valencia.
 246. Adela González Megías. Profesora titular de Universidad. Universidad de Granada.
 247. Manuel J. Macía. Profesor titular. Universidad Autónoma de Madrid.
 248. Paloma Alcorlo. Profesora e investigadora. Universidad Autónoma de Madrid.
 249. Francisco Lara. Catedrático de botánica. Universidad Autónoma de Madrid.
 250. Juan Manuel Pérez-García. Investigador postdoctoral. Universidad Miguel Hernández de Elche.
 251. Ana Díaz. Universidad de Cádiz.
 252. Rocío Alonso del Amo. Investigadora científica de OPI. CIEMAT.
 253. Luis Alberto Longares Aladrén. Profesor titular. Universidad de Zaragoza.
 254. Fernando Pérez Cabello. Profesor titular de Universidad. Universidad de Zaragoza.
 255. José Luis Briz Velasco. Profesor titular. Universidad de Zaragoza.
 256. Miguel González. Postdoc. Universidad de Granada.
 257. Cristina Mata. Profesora ayudante doctora. Universidad Autónoma de Madrid.
 258. Juan E. Malo. Profesor titular. Universidad Autónoma de Madrid.
 259. Javier Benayas. Catedrático. Universidad Autónoma de Madrid.
 260. Francisco Robledano Aymerich. Profesor titular de ecología. Universidad de Murcia.
 261. Pablo Martín-Ramos. Profesor titular de Universidad. Universidad de Valladolid.
 262. Julia Martínez. Investigadora. Universidad de Murcia.
 263. Javier Seoane. Profesor titular de Universidad. Universidad Autónoma de Madrid.
 264. Antonio Casas Sainz. Profesor titular. Universidad de Zaragoza.
 265. Jordi Cortina. Universidad de Alicante.
 266. Juan Traba. Catedrático de Universidad. Universidad Autónoma de Madrid.
 267. Gabriel Sangüesa. Investigador postdoctoral. Universidad de Valladolid.
 268. Manuel Frochoso. Profesor titular (jubilado). Universidad de Cantabria.
 269. David Sánchez-Fernández. Investigador Ramón y Cajal. Universidad de Murcia.
 270. Juan Carlos Illera Cobo. Profesor titular de Universidad. Universidad de Oviedo.
 271. Juan Carlos Moreno Saiz. Catedrático de botánica. Universidad Autónoma de Madrid.
 272. Rafael Domingo. Profesor contratado doctor. Universidad de Zaragoza.
 273. Pedro Olea. Profesor. Universidad Autónoma de Madrid.
 274. Juan Rita Larrucea. Profesor titular de botánica. Universidad de Las Islas Baleares.
 275. Modesto Luceño. Catedrático de Universidad. Universidad Pablo de Olavide.
 276. Hugo Robles Díez. Profesor ayudante doctor. Universidad de Oviedo.
 277. Mª Lourdes Montes. Profesora titular de prehistoria. Universidad de Zaragoza.
 278. Juan José Oñate. Profesor titular. Universidad Autónoma de Madrid.
 279. Juan Pablo Corella. Investigador distinguido. CIEMAT.
 280. Pablo Manzano. Ikerbasque fellow. Basque Centre for Climate Change – BC3.
 281. Juan de la Riva Fernández. Profesor titular de Universidad. Universidad de Zaragoza.
 282. Francisco Martín Azcárate. Profesor contratado doctor. Universidad Autónoma de Madrid.
 283. Juan Manuel Medina Sánchez. Profesor titular de ecología. Universidad de Granada.
 284. Javier Cabello Piñar. Catedrático de Universidad. Universidad de Almería.
 285. Ignacio Cazcarro. Investigador. ARAID.
 286. Fátima Franco Múgica. Profesora contratada doctora y vicedecana de la Facultad de Ciencias. Universidad Autónoma de Madrid.
 287. Enrique Morán Tejeda. Profesor titular. Universidad de Las Islas Baleares.
 288. Jaume Tormo. Profesor contratado doctor. Universidad de Zaragoza.
 289. Martina Carrete. Profesora. Universidad Pablo de Olavide.
 290. Lluís Benejam. Coordinador del grado de biología. Universidad de Vic.
 291. Ibone Ametzaga. PIC. Universidad del País Vasco.
 292. Ainhoa Magrach. Ikerbasque research fellow. Basque Centre for Climate Change.
 293. Juan Antonio Campos. Profesor agregado de Universidad. Universidad del País Vasco.
 294. Isabel Mateu. Jubilada. Universidad de Valencia.
 295. Luis Antonio Sáez Pérez. Profesor titular. Universidad de Zaragoza y CEDDAR.
 296. Cristina García Hernández. PAD. Universidad de Oviedo.
 297. Rita Pérez. Personal laboral. Universidad Autónoma de Madrid.
 298. José Casanova. Profesor titular de Universidad. Universidad de Zaragoza.
 299. Bárbara Arizti. Titular de Universidad. Universidad de Zaragoza.
 300. Alfredo Ollero Ojeda. Profesor de geografía física. Universidad de Zaragoza.
 301. Carlos Fabregat. Investigador vinculado. Jardín Botánico de la Universidad de Valencia.
 302. Josep Gisbert Aguilar. Profesor colaborador. Universidad de Zaragoza.
 303. Julio Peñas. Profesor. Universidad de Granada.
 304. Manuel Borja Morales Prieto. Profesor titular. Universidad Autónoma de Madrid.
 305. Andoni Alfaro Leránoz. Personal investigador en formación. Universidad de Zaragoza.
 306. Eñaut Izaguirre. Profesor de geografía física. Universidad del País Vasco.
 307. Emilio Barba. Catedrático de ecología. Universidad de Valencia.
 308. Pim Edelaar. Profesor titular de Universidad. Universidad Pablo de Olavide.
 309. Amaya Iribar Canseco. Ingeniera. CNRS.
 310. Pilar Oliva. Investigadora postdoctoral. Universidad de Lleida.
 311. Olga Raich Soriguera. Universidad de Lleida.
 312. Carme Farré. Universidad de Lleida.
 313. Rui Alves. Profesor agregat. Universidad de Lleida.
 314. Laura Salamero Teixidó. Profesora agregada. Universidad de Lleida.
 315. Ernest Pueyo. PAS. Universidad Autónoma de Barcelona.
 316. Rodolfo González López. Bibliotecario. Universidad de Lleida.
 317. Pablo Tedesco. Investigador permanente. IRD.
 318. Carolina Sanpera Trigueros. Catedrática de biología animal. Universidad de Barcelona.
 319. Delfí Sanuy Castells. Catedrático de fauna. Universidad de Lleida.
 320. Luis Navarro. Catedrático de botánica. Universidad de Vigo.
 321. Miguel Tarongi Chavarri. Profesor asociado. Universidad de Lleida.
 322. Montserrat Rue. Catedrática. Universidad de Lleida.
 323. Jordi Recasens. Catedrático de botánica. Universidad de Lleida.
 324. Bernat Esteban. Profesor. Universidad de Lleida.
 325. Nuria Mina Riera. Profesora asociada. Universidad de Lleida.
 326. M. Rosa Teira Esmatges. Titular de Universidad. Universidad de Lleida.
 327. Ixeia Vidaller. Estudiante predoctoral. Instituto Pirenaico de Ecología (CSIC).
 328. Rafael Mateo Soria. Profesor titular. Universidad de Castilla-La Mancha.
 329. Pelayo Acevedo Lavandera. Científico titular. IREC (UCLM, CSIC).
 330. Lorenzo Pérez Rodríguez. Profesor contratado doctor. IREC(CSIC-UCLM-JCCM).
 331. Juan López. Postdoc. Universidad de Alcalá.
 332. Isabel Sarria Cebrián. Graduado. Universidad de Zaragoza.
 333. Javier Lanillos. Asistente de investigación. IRB.
 334. Manuel Gómez Lende. Ayudante doctor. Universidad de Cantabria.
 335. Zeno Porro. Grant holder. ISPRA Italia.
 336. Carlos Nores Quesada. Profesor titular de Universidad (jubilado). Universidad de Oviedo.
 337. Alberto Vilagrosa. Investigador y profesor asociado. Universidad de Alicante.
 338. Héctor Hernández. Técnico de investigación. Universidad de Valladolid.
 339. Verónica Braza. PDI. Universidad de Cádiz.
 340. Laura Baena Cobos. Técnico de herbario. Universidad de Granada.
 341. F. Javier Jiménez Nieva. Profesor titular. Universidad de Huelva.
 342. Marcia Eugenio-Gozalbo. Profesora titular de Universidad. Universidad de Valladolid.
 343. Javier Fabado Alós. Técnico de herbario. Jardín Botánico de la Universidad de Valencia.
 344. Paula Uribe. Universidad de Zaragoza.
 345. Eva Macià. Universidad de Lleida.
 346. Isabel Blanco Penedo. Investigadora. Universidad de Lleida.
 347. Manel Llena. Investigador postdoctoral. Consejo Superior de Investigaciones Científicas.
 348. César Marín. Profesor titular. Universidad Santo Tomás de Chile.
  64 investigadors que no han volgut fer pública la seva signatura.
  176 persones que han signat però no indiquen la institució a la qual pertanyen o no pertanyen al món científic