Tremp està disposat a cedir al Pont de Suert la zona de laTerreta, amb 16 nuclis i una extensió d’unes 10.000 hectàrees, una tercera part de la superfície del municipi. Així ho va afirmar ahir l’alcalde deTremp, Víctor Orrit (PSC), després de reunir-se amb el seu homòleg de la capital de l’Alta Ribagorça,Albert Alins (CiU). Aquesta qüestió es planteja un any després que l’associació de veïns de laTerreta celebrés una consulta popular per segregar-se de la capital del Pallars Jussà i constituir un nou municipi. Més de la meitat dels veïns van participar en la votació i el sí a la segregació va obtindre una àmplia majoria, amb més del 90% dels vots. El departament de Governació va rebutjar al juny del 2010 que laTerreta es constituís com un nou municipi, al no arribar al mínim de 2.000 habitants que estableix la normativa. De tota manera, va emetre un informe jurídic en què apuntava la possibilitat “d’una alteració parcial dels termes municipals que “podria concretar-se en algun dels municipis limítrofs, com podria ser el cas del Pont de Suert”. Així mateix, el document recorda que els pobles de laTerreta que formaven part dels antics municipis de Sapeira i Espluga de Serra estan a menys distància per carretera del Pont que deTremp. Orrit va afirmar que l’ajuntament “no posarà obstacles als veïns de laTerreta si decideixen deixar Tremp”, encara que va indicar que “abans d’actuar han de tindre tota la informació, i primer s’ha de saber si el Pont de Suert està disposat a incloure aquest territori al seu municipi”En aquest sentit,Alins va afirmar que no coneixia el text literal dels informes de Governació i va declinar pronunciar-se sobre la possibilitat d’afegir nous nuclis als 25 que ja formen part del municipi, a l’espera de veure com es desenvolupen els fets. Per la seua part, l’associació de veïns de la Terreta espera convocar una nova consulta popular, encara sense data, sobre la possibilitat de passar al Pont de Suert o bé crear un consistori pedani. L’informe de Governació, emès el 2010, assenyala que, si bé els nuclis de la Terreta no compleixen els requisits per constituir un nou municipi, hi ha la possibilitat que passin a formar part del Pont de Suert a través d’una alteració dels termes municipals, o bé que constitueixin una entitat municipal descentralitzada (EMD). En aquest cas, seguirien aTremp, encara que amb un pressupost propi i certes cotes d’autogovern. L’associació de veïns va plantejar a l’abril una consulta popular sobre aquestes opcions, encara que la va desconvocar davant de la proximitat de les municipals.

Consulta popular

Els veïns de la Terreta van celebrar el 2010 una consulta popular per segregar-se de Tremp, al considerar que estaven desatesos per l’ajuntament. Més de la meitat dels veïns hi van votar i el

sí a formar un nou municipi va obtindre àmplia majoria.

Informe de Governació

Governació va descartar que la Terreta sigui un nou municipi al no tindre el mínim de 2.000 habitants, encara que va plantejar com a alternativa passar al Pont.

Reunió entre alcaldes

Els alcaldes de Tremp i el Pont es van reunir ahir per tractar la possibilitat que la Terreta passi a aquest últim municipi. Tremp és el municipi més extens de Catalunya, amb més de 30.000 hectàrees.