Crònica de Joan Galan Mas .

L’Ajuntament de Tremp destina la totalitat (aproximadament 150.000€) dels fons del «Pla d’actuacions de millora i manteniment de camins de la xarxa veïnal i rural del Pallars Jussà del 2023» del Consell Comarcal a la carretera de circumval·lació de la Terreta.

Tram de la carretera asfaltada. Video: Joan Galan Mas

El Pla d’actuacions de millora i manteniment de camins de la xarxa veïnal i rural és una dotació econòmica atorgada per la Generalitat de Catalunya i que el Consell Comarcal reparteix, sota el seu criteri, als diferents municipis de la comarca. Tal com el seu nom indica, la finalitat d’aquesta línia de finançament pública és la millora dels camins i carreteres dels municipis, és a dir, que els Ajuntaments només es poden gastar els diners atorgats en obres d’aquestes característiques.

Fotos: Joan Galan Mas

Un altre aspecte d’aquest Pla que és important, és que són aprovats i executats d’un any per l’altre, per tant, l’execució d’aquesta inversió de 150.000€, no serà una realitat fins al 2024.

Així doncs, les obres dels passats 25 i 26 de setembre van ser l’execució del Pla aprovat el 2022.
Les obres van consistir en l’asfaltat en calent del tram del Seix, molt malmès els últims anys i que pràcticament havia tornat a ser un camí de terra. Aquesta millora d’un tram d’1,5 km aproximadament.

Gràfic zona asfaltada

Aquesta actuació anirà acompanyada d’una altra intervenció complementària que consistirà en tapar els forats de la pista en el tram entre el Pont d’Orrit i el Seix amb reg asfàltic.

Gràfica zona on es taparan els forats i es farà un reg alfàltic.


És en aquesta part de la carretera on s’invertiran, l’any que ve, la totalitat dels fons del Pla. De la mateixa manera que s’ha fet al tram del Seix, s’optarà per utilitzar una tècnica de pavimentat més costosa i utilitzar més quantitat de material.
Aquesta decisió, tècnica i política, té dues conseqüències rellevants: per una banda, incrementa el cost per km intervingut i, per tant, es redueixen els quilòmetres sobre els quals es pot intervenir. Per altra banda, s’espera que l’increment en el gruix del ferm permeti una major durabilitat de l’acabat.

Detall del gruix de la capa d’asfalt . Foto Joan Galan Mas


El temps dirà si el canvi d’estratègia del consistori ha sigut encertat o no, el que era evident era que no tenia gaire sentit insistir en un model que no garantia el bon estat de la carretera ni a un any vista.
Vist amb perspectiva, i més enllà de la bona notícia que suposa pel territori el fet de millorar les condicions d’un tram de carretera, es torna a posar de manifest les mancances que patim a la vall.

Fotos: Joan Galan Mas

Una vall on triar si es posa un centímetre més d’asfalt en un petit tram, implica deixar sense arreglar fins l’any que ve vies d’accés a altres pobles, on la gent (i els vehicles) continuarà patint per fer coses de la vida quotidiana, com anar a treballar, al metge o a l’escola.
És imprescindible que la Generalitat de Catalunya entengui que existeix un problema real i que ha d’intervenir per solucionar-lo. També és imprescindible que l’Ajuntament de Tremp es comprometi amb la recerca d’aquesta solució definitiva i que faci mans i mànigues perquè les altres institucions públiques li donin el suport necessari per a solucionar el problema. I encara més imprescindible és que la gent de la Terreta pugui continuar donant vida al territori, organitzant trobades, festes, caminades, fent créixer nous projectes o donant continuïtat als que ja són una realitat, vivint el dia a dia o passant-hi temprades.