Revolta Pagesa sorgeix de forma espontània. “Els sindicats tradicionals no ens representen”, diuen. El passat mes de febrer van aconseguir mobilitzar milers de persones a tot el país. Organitzats a partir de les xarxes socials impulsen accions per “defensar, dignificar i posar en el valor la pagesia“.
Les 12 reivindicacions de la Revolta Pagesa
- Reducció de la burocràcia i de les exigències de la PAC. Consideren que «el sistema ha convertit els pagesos en funcionaris encoberts de l’administració pública obligant-los a fer les seves tasques».
- Preus justos. Demanen aranzels per als productes de fora de la Unió Europea i que tinguin les mateixes exigències que els d’aquí.
- Promoure i prioritzar la sobirania alimentària del país amb productes locals i de proximitat.
- Revertir l’Agenda 2030.
- Ajuts i mesures reals davant de la sequera. Reivindiquen que es prioritzi l’aigua per a la producció agropecuària i que s’ajustin les restriccions als sectors. Recorden que «el menjar es fa amb aigua».
- Bonificació del gasoil i rebaixa dels impostos.
- Revisió de la llei de benestar animal consensuada amb les diferents parts del sector. Demanen centres oficials per desinfectar vehicles.
- Limitació de les imposicions de les lleis ambientals, amb la normativa europea de restauració de la natura i la llei de l’Agència de la Natura a Catalunya. També demanen canvis a la Llei d’Impacte Ambiental en considerar que «obliga a fer avaluacions ambientals que limiten molt les nostres activitats».
- Control efectiu i coordinat de la fauna salvatge amb Agents Rurals, caçadors i sector primari.
- Crear una llei de protecció de la pagesia que «dignifiqui l’ofici . Es demana una rebaixa fiscal del sector i la bonificació de la Seguretat Social.
- Millora de la gestió de l’aigua per part de l’ACA.
- Impuls i ajuts a tota la ramaderia extensiva per com augmenta els valors ambientals i la biodiversitat.
Joves pagesos de la Ribagorça catalana i aragonesa aixequen també la veu per reivindicar la pagesia a les comarques de muntanya.
Una gran part van marxar a estudiar fora a formar-se acadèmicament i han tornat per dedicar-se a la mateixa feina dels seus pares i padrins. Una nova generació molt ben preparada ha agafat el relleu a explotacions i a les reivindicacions.
Ser pagès de muntanya ho fa més difícil encara. Pau, Victòria i Ramon expliquen les condicions de la vida del sector.