Revolta Pagesa sorgeix de forma espontània. “Els sindicats tradicionals no ens representen”, diuen. El passat mes de febrer van aconseguir mobilitzar milers de persones a tot el país. Organitzats a partir de les xarxes socials impulsen accions per defensardignificar i posar en el valor la pagesia“.

Manifestació a la N-230 a l’alçada de l’encreuament cap a l’Aragó. Foto Nuria Castells

Les 12 reivindicacions de la Revolta Pagesa

 1. Reducció de la burocràcia i de les exigències de la PAC. Consideren que «el sistema ha convertit els pagesos en funcionaris encoberts de l’administració pública obligant-los a fer les seves tasques».
 2. Preus justos. Demanen aranzels per als productes de fora de la Unió Europea i que tinguin les mateixes exigències que els d’aquí.
 3. Promoure i prioritzar la sobirania alimentària del país amb productes locals i de proximitat.
 4. Revertir l’Agenda 2030.
 5. Ajuts i mesures reals davant de la sequera. Reivindiquen que es prioritzi l’aigua per a la producció agropecuària i que s’ajustin les restriccions als sectors. Recorden que «el menjar es fa amb aigua».
 6. Bonificació del gasoil i rebaixa dels impostos.
 7. Revisió de la llei de benestar animal consensuada amb les diferents parts del sector. Demanen centres oficials per desinfectar vehicles.
 8. Limitació de les imposicions de les lleis ambientals, amb la normativa europea de restauració de la natura i la llei de l’Agència de la Natura a Catalunya. També demanen canvis a la Llei d’Impacte Ambiental en considerar que «obliga a fer avaluacions ambientals que limiten molt les nostres activitats».
 9. Control efectiu i coordinat de la fauna salvatge amb Agents Rurals, caçadors i sector primari.
 10. Crear una llei de protecció de la pagesia que «dignifiqui l’ofici . Es demana una rebaixa fiscal del sector i la bonificació de la Seguretat Social.
 11. Millora de la gestió de l’aigua per part de l’ACA.
 12. Impuls i ajuts a tota la ramaderia extensiva per com augmenta els valors ambientals i la biodiversitat.

Joves pagesos de la Ribagorça catalana i aragonesa aixequen també la veu per reivindicar la pagesia a les comarques de muntanya.

Una gran part van marxar a estudiar fora a formar-se acadèmicament i han tornat per dedicar-se a la mateixa feina dels seus pares i padrins. Una nova generació molt ben preparada ha agafat el relleu a explotacions i a les reivindicacions.

Ser pagès de muntanya ho fa més difícil encara. Pau, Victòria i Ramon expliquen les condicions de la vida del sector.

CAPITOL 0. INTRODUCCIÓ
CAÍTOL 1: FAUNA SALVALTGE. PAU BARRULL
CAPÍTOL 2: CADENA ALIMENTÀRIA
CAPITOL 3: PAPERS I BUROCRÀCIA