El Tribunal Superior de Justícia d’Aragó (TSJA) ha donat la raó a les famílies dels 21 nens de Caneto, a La Fueva.

El passat mes de novembre els veïns d’aquest poble van fer públic el següent comunicat:

“Las familias de Caneto ven peligrar la escuela de su pueblo O Chinebro, escuela rural de Caneto, con 21 niños y niñas, se ve amenazada. Tras 5 años de andadura dentro del sistema público, el nuevo Departamento de Educación de Aragón quiere cerrarla como única opción para dar solución a la situación actual de regularización pendiente”.
A día de hoy, gracias a su escuela, CANETO, UN PUEBLO VIVO. O CHINEBRO UNA ESCUELA CON FUTURO”.

Aquest va ser el primer pas de lluita. No acceptaven la imposició de tancar l’escola per part de la nova conselleria d’ensenyament d’aragó.

INICI DE L’ESCOLA DE CANETO

L’any 2019, es va obrir l’Aula Caneto, adscrita al sistema públic d’educació, amb alumnat d’Infantil i Primària. Al llarg d’aquests anys, l’escola ha complert la seva funció educativa augmentant cada any el seu alumnat gràcies a l’aposta dels seus habitants i administracions. Un projecte educatiu sòlid que ha estat capaç d’adaptar-se al context i que serveix de reclam a moltes famílies interessades de la zona.

CANVI EN LA CONSELLERIA I ORDRE DE TANCAMENT

Les últimes eleccions autonòmiques van portar un canvi a Aragó. El nou Departament d’Educació, Ciència i Universitats del Govern d’Aragó va comunicar el tancament de l’escola.

Per justificar aquesta decisió asseguraven que el centre feia cinc anys que funcionava sense autorització. L’oferta als 21 nens era anar al Col·legi d’Educació Infantil i Primària (CEIP) La Fueva (Tierrantona), centre en el qual estan oficialment matriculats i d’on penja l’aula Caneto.

El tancament es va comunicar el 3 de novembre al Servei Provincial d’Educació d’Osca, qui va notificar la decisió a la direcció del CEIP La Fueva i a les famílies. La nova proposta oferia el dret a la gratuïtat del menjador i a transport escolar, amb un ajut individual fins que la contractació d’una nova ruta d’autobús.

El Departament d’Educació assenyalava que en el Registre de Centres Docents no Universitaris d’Aragó no consta l’existència del centre educatiu en la localitat de Caneto i que els “reiterats informes” dels tècnics del Govern autonòmic han estat tots desfavorables per “no complir els requisits mínims exigits”(Reial decret 132/2010 per a la seva habilitació com a espai docent).

Van destacar la inexistència de certificació per tècnics competents del proveïment d’aigua potable, energia elèctrica solar i connexió a internet, l’absència d’un projecte de legalització, la no constància de la modificació de l’ús cadastral del sòl, cedit en un principi per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) com a pastures, i l’autorització per al seu ús urbanístic. Tampoc consten la realització d’actuacions que esmenin les incidències observades.

Finalment, el Govern d’Aragó va informar que havia estat la mateixa directora del CEIP La Fueva la que havia alertat, a l’inici de curs, de les conductes administratives i docents “no subjectes a norma” desenvolupades en Caneto, que generaven “gran inseguretat” al centre que ella dirigeix.

Davant això, i a sol·licitud de la directora provincial d’Educació a Osca, la Inspecció va visitar les instal·lacions, per confirmar les irregularitats.

CANETO, UN POBLE MOLT ESPECIAL

Ferran Barber, Periodista aragonès especialitzat en assumptes socials i conflictes internacionals, va fer una excel·lent crònica a publico.es on explica la singularitat d’aquest poble. Segons explica, Caneto va ser un dels 68 pobles expropiats per la construcció d’embassaments com els del Grado o el de Mediano. A poc a poc es va repoblar fins a arribar a les seixanta persones que ara hi viuen.

LA REACCIÓ DELS PARES

Les famílies de l’escola de Caneto es van negar a portar als seus fills al col·legi de Tierrantona, on el departament d’Educació volia traslladar els nens.

Eduard Jubert, portaveu de les famílies del nucli, va explicar que no estan disposades que els seus fills viatgin més de 40 minuts “per una carretera perillosa, molt mal pavimentada, amb moltes corbes cegues i sense manteniment”. “No correrem aquest risc tenint la possibilitat d’educar-los al poble. Educació diu que estem en unes instal·lacions perilloses, però més perillós és l”un altre’alternativa“. S’inicia una “lluita” per legalitzar el projecte. “En lloc de legalitzar han decidit tancar”, afegeix. La meitat del trajecte entre Caneto i Tierrantona es fa per una pista forestal asfaltada i la resta per una carretera de muntanya, la qual cosa obliga els nens a viatjar gairebé dues hores al dia per a anar a classe.

Els pares es van reunir amb la Consellera per anuncia-li que els seus fills no anirien a Tierrantona

LA REACCIÓ DE LA SOCIETAT

l’intent de tancament de l’escola de Caneto ha tingut molt ressò als mitjans de comunicació i a les xarxes socials. El que havia de ser una ordre administrativa ha esdevingut tema de debat.

El tancament de l’escola de Caneto va arribar fins i tot al parlament d’Aragó

Debat a partir de TC 2:12

PRESENTACIÓ D’UN RECURS DAVANT EL TSJA.

Les famílies de Caneto i la Amypa O´Chinebro van presentar un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia d’Aragó (TSJA) amb la finalitat de recórrer l’ordre de tancament de l’escola i sol·liciten mesures cautelars. Apel·len “que els danys ocasionats als menors i a les famílies és irreparable”, per la qual cosa sol·liciten “mesures cautelars com a solució parcial a l’actual situació que estan sofrint els alumnes”.

Afegeixen que “emparats per informes com el del Justícia d’Aragó i altres tècnics, “sol·licitem l’aplicació dels drets de la infància, que prevalen sobre les decisions administratives”.

EL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA D’ARAGÓ ORDENA OBRIR DE NOU L’ESCOLA DE CANETO

El Tribunal admet la mesura cautelar sol·licitada pels pares contra el tancament decretat per Educació atès que es tracta d’una escola en una zona despoblada i al fet que havia funcionat durant cinc anys. El dia d’avui l’escola de Caneto ha recuperat la normalitat.