Per què són importants els vols nocturns medicalitzats del SEM?

l’estiu del 2022 va entrar en funcionament el vol nocturn d’helicòpter del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) al nou heliport de l’Aeroport Andorra – la Seu d’Urgell. Amb aquesta nova infraestructura a l’Alt Urgell es poden dur a terme trasllats mèdics amb helicòpter també durant les nits.

L’assistència i el trasllat aeri nocturn de pacients greus i crítics es realitza amb un triple objectiu:

-Garantir l’equitat en l’accés al sistema sanitari públic de tota la població de Catalunya, especialment en aquelles zones més allunyades dels hospitals que atenen els casos de major complexitat.

– Reduir el temps de trasllat interhospitalari de les zones més allunyades d’aquests hospitals. Aquest fet és molt significatiu per a qui pateix una patologia anomenada “temps-dependent” com ara l’ictus, l’infart o el politrauma, en què el temps de resposta és clau per a la supervivència i la recuperació del pacient. Per exemple, el temps de trasllat des de la Seu d’Urgell a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron es redueix en gairebé una hora i mitja si es fa amb l’helicòpter.

– Millorar la cobertura sanitària d’aquestes zones en no haver de destinar l’ambulància que havia de fer el trasllat durant tot el temps que caldria per a un trasllat terrestre.

Desde la posada en funcionament de l’heliport de la Seu, amb vols nocturns, els pacients que pateixin una malaltia “temps-dependents”, tenen la mateixa evolució si aquest fet es produeix de dia o de nit.

L’ heliport de la Seu d’Urgell s’afegeix als dels hospitals de Cerdanya, Vielha i Tremp. Els quatre hospitals pirinencs tenen a la seva disposició la possibilitat de realitzar vols nocturns medicalitzats.