De pobles on es parla català, després d’aprovar-se la nova llei

Alcaldes de pobles de la Franja d’Osca on es parla català estan preparant una reunió per adoptar mesures de protesta en contra de la nova llei de llengües aprovada dijous passat per les Corts d’Aragó i que omet el català com a llengua de la zona, a la qual es refereix com a llengua aragonesa pròpia de l’Aragó oriental (lapao).Així ho va assegurar ahir l’alcalde d’Alcampell, JosepAnton Chauvell, que va afegir que ja s’han iniciat els contactes amb alcaldes de la zona del Baix Cinca, com ara Mequinensa, la Llitera i la Ribagorça d’Osca.
Chauvell va indicar: “Encara és aviat per saber quants serem i què farem, però la situació demana una resposta ràpida, sobretot pel malestar que ha generat la mesura en moltes poblacions i el ridícul que s’ha fet a Espanya.”Altres alcaldes com el d’Altorricó, Salvador Planas, va explicar que no ha rebut cap proposta en aquest sentit, “encara que estaré encantat de sumar-m’hi quan me’n diguin alguna cosa”. Pobles com Tamarit,Alcampell,Altorricó, Albelda, Saidí i Mequinensa, tots governats pel PSOE, van aprovar l’any passat mocions perquè la llei mantingués la denominació català. Aquests es van sumar a altres municipis que ja n’havien aprovat unat: Montanui, Bonansa, Sopeira,Viacamp,Tolva, Benavarri, el Pont de Montanyana iAreny de Noguera. L’alcalde de la població de Castellonroi,Antoni Fondevila, del PartitAragonès (PAR), també s’ha mostrat contrari a la llei.

UNIVERSITATS “Ús polític” de la llengua

La Universitat de Lleida (UdL) va fer públic ahir un comunicat de la XarxaVives, que integra 21 universitats en territoris de parla catalana, en què qüestiona la nova llei de llengües aragonesa i afirma que “la llengua no pot ser objecte d’instrumentalització política”. El text reclama “respectar la convenció filològica i el nom del català”.

PUBLICAT PEL “DIARI SEGRE” EDICIO PAPER, dimarts dia 14 de maig de 2013