Del 23 al 29 de setembre, l’Associació de Veïns d’Aulàs ha organitzat un camp de treball per continuar la tasca d’empedrar els carrers del poble.
L’ORIGEN: L’APROVACIÓ DEL POUM
El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Tremp, redactat l’any 2012, es va estructurar en sis grans blocs: territori, nucli urbà de Tremp, nuclis de la plana de la Noguera, nuclis de la serra de Gurp, la Terreta i nuclis en sòl no urbanitzable.
Segons explica l’ajuntament de Tremp, els objectius de cada bloc estaven fortament condicionats per la seva ubicació geogràfica, el valor de l’entorn i la seva connectivitat amb altres àrees.
Les diferents característiques dels nuclis i l’abast de la seva influència territorial van permetre establir una jerarquia clara entre ells, basada tant en el seu valor com a elements estructuradors del territori i prestadors de serveis, com en la seva autonomia de funcionament.
MILLORA DELS SERVEIS
A conseqüència d’aquest pla, es va aixecar el carrer principal per instal·lar la xarxa de clavegueram. Des de l’Ajuntament de Tremp es va proposar als veïns seguir el model aplicat a Espluga de Serra, que consistia a cobrir el carrer amb lloses subjectes amb una base de formigó.
Els veïns d’Aulàs, però, van decidir explorar altres alternatives.
Liderats per Rikki Nitzkin, de formació directora d’obra i especialitzada en la construcció de cases de palla, van optar per una solució més imaginativa. Nitzkin, que viu a Aulàs des de fa gairebé vint anys, va contactar amb l’empresa “Pedra Viva” de La Rioja, especialitzada en empedrats tradicionals. En aquest mètode les pedres es col·loquen de cantell sobre una base de calç.
Durant els primers anys, Samuel, mestre empedrador de La Rioja, va dirigir les actuacions. Aquests treballs es van fer a partir de l’organització de camps de treball, on els alumnes assistents van aprendre la tècnica. En sis set anys es va empedrar gran part del carrer Major.
ENCARA QUEDEN TRAMPS PER EMPEDRAR.
Aquest any, després d’un temps de descans, tornen a la càrrega.
COM FUNCIONA?
L’Ajuntament de Tremp s’encarrega de subministrar el material i els veïns aporten la mà d’obra.
El procés comença amb la tria de les pedres que es faran servir, provinents de la pedrera del Pinatell, relativament a prop del poble. Els veïns seleccionen les millors pedres, que són transportades fins a Aulàs, juntament amb sorra i calç que serà el material que es farà servir.
Tota la gent de la Terreta està convocada el dilluns, 23 de setembre per arrancar l’obra. Els voluntaris tenen tots els àpats gratuïts, aportats per l’organització, i se’ls ofereix també allotjament. La convocatòria s’obre a tothom que vulgui participar en el camp de treball durant la setmana. El diumenge 29 serà l’últim dia de feina.
En resum, es tracta de passar una setmana empedrant carrers, i aprenent una tècnica tradicional en un ambient extraordinari.
Més informació: espiroska@yahoo.es