Des de fa molts anys, l’única solució per transitar per les pistes ha estat l’asfalt. Es tracta d’una solució imperfecta, ja que l’inici de deteriorament és molt prematur. Res pitjor que una carretera asfaltada en mal estat.

En els últims anys, ha aparegut una nova manera de condicionar camins i pistes, la qual s’està obrint pas a pesar de les grans empreses constructores de paviments. Es tracta d’un sistema a base de matèries químiques que augmenten la capacitat de compactació del terreny. Si hi afegim que és més barat, més resistent i respectuós amb el medi ambient, es pot visualitzar la importància d’aquest nou sistema de pavimentació.

Mateix camí, abans i desprès.

El producte estrella disposa d’una base d’enzims que aconsegueix convertir un terreny permeable i fangós degut a les inclemències meteorològiques en una superfície resistent a l’aigua.

Una fórmula complexa, no bacteriana, concentrada i multienzimàtica que modifica les propietats dels materials del terreny i aconsegueix estabilitzar carreteres i pistes forestals. La clau és l’unió més estreta de les partícules de la terra, permetent la reducció de la tendència del sòl a expandir-se després de la compactació i que dona, com a resultat, una capa de terra forta i estable impermeable a l’aigua.

QUATRE ETAPES PER ARRENJAR UNA PISTA:

1.- Nivellar la pista
2.- Aplicar els enzims diluïts en aigua
3.- Barrejar el material amb la terra
4.- Compactar el terreny i drenar la pista

QUE FAN ELS ENZIMS?

Com es pot comprovar en aquest video, les zones compactades amb els enzims aconsegueixen una duresa semblant a l’asfalt.

A partir d’un procés químic, els enzims diluïts en aigua, barrejats amb la terra, solidifiquen, creant una capa impermeable i rígida.

ON S’APLICA AQUEST SISTEMA?

Les xarxes expliquen que és a centre-amèrica on més s’aplica, mentre que a Europa encara s’està introduint.

El canal Aragó i Catalunya, que rega cent deu mil hectàrees repartides entre Catalunya i Aragó, gestiona molts quilòmetres de pistes. Fa temps que ha començat a aplicar enzims a les seues pistes.

Tècnics responsables del canal expliquen que el resultat és espectacular. A més d’una solució respectuosa amb el medi ambient, no incorpora cap element contaminant, el camí es manté molt temps sense l’aparició de clots.

El cost econòmic d’aquest nou sistema és inferior al sistema d’asfaltatge tradicional.

PRODUCTES COMERCIALS

https://es.ecoroads.com/
https://www.terrafirmainternacional.com/
http://www.geoterra.cl/gt24x

QUI COMERCIALITZA?

VERVICTECH® representa, comercialitza i fabrica productes respectuosos amb el medi ambient.

Els enzims son biomolècules especialitzades en la caàlisi de les reaccions químiques que tenen lloc a la cèl.lula.

https://www.substrata.es/home