Miguel Gracia, regidor d’Areny de Nogueraexalcalde i expresident de la Diputació provincial d’Osca substitueix Marcel Iglesias.

El relleu es va produir en el VII Congrés de l’associació espanyola de municipis de muntanya que es va fer a Candelario, Salamanca.

En el discurs de presentació Gracia va reivindicar l’establiment de taxes per serveis ambientals que compensin els habitants que viuen i mantenen aquests llocs i que aquests territoris puguin accedir a fons europeus per finançar la mobilitat, ja que les comunicacions per carretera són fonamentals.

“Haurem de continuar avançant en l’entesa i el consens de totes les institucions que representen els pobles de muntanya”, va assegurar Gracia, que en la legislatura passada presidia la Comissió de Repte Demogràfic de la FEMP, entitat amb què considera que s’ha de col·laborar i treballar perquè els reptes en qüestions de despoblació són iguals.

Va insistir en que “els problemes són molt comuns entre tots els territoris de muntanya i hem de saber explicar i traslladar a les administracions amb competències la realitat dels que vivim en aquestes zones” .

Gracia ha participat en la setena edició de la Fira de Despoblació presura 2023

Un dels punts que Miguel Gracia ha abordat és la necessitat d’una distribució més equitativa dels recursos. “Els finançaments de les administracions locals no s’han revisat des de fa més de trenta anys, i aquesta falta d’actualització està generant obstacles significatius per al desenvolupament sostenible de les zones de muntanya”.

L’habitatge, és un dels problemes més importants en aquestes àrees. No s’ha resolt i les administracions locals estan limitades en la seva capacitat d’autonomia sobre la seua fiscalitat. Per això reclama més competències perquè els ajuntaments puguin discriminar i prendre decisions en aquesta matèria.

QUÈ ÉS L’ASSOCIACIÓ ESPANYOLA DE MUNICIPIS DE MUNTANYA?

esMontañas-Associació Espanyola de Municipis de Muntanya neix en 2013 a iniciativa d’un grup d’alcaldes de zones de muntanya i senadors per a unir als municipis de muntanya d’Espanya, reivindicar les seves necessitats i promoure les millores legislatives i les accions que contribueixin a millorar la vida dels seus habitants, frenar la despoblació d’aquests territoris i generar desenvolupament econòmic i social en aquests municipis.

esMontañas aglutina totes les sensibilitats polítiques presents en els municipis de muntanya d’Espanya per a dur a terme estratègies d’impuls i cohesió entre aquestes zones de muntanya. Així doncs, esMontañas pretén ser un instrument al servei dels municipis de muntanya, que posi en valor aquestes zones, defensi les seves reivindicaicions i les converteixi en un referent social i econòmic.

Actualment, compta amb 274 municipis i 4 diputacions provincials associades.