La notícia no ha caigut gens bé. El pla del Govern francès d’alliberar, aquesta primavera que ve, una altra óssa al Pirineu ha caigut com una galleda d’aigua freda a la Vall d’Aran. Malgrat que França preveu posar en llibertat el nou exemplar en un territori limítrof amb Navarra, aquesta acció és vista com una nova amenaça que no fa més que avivar el malestar ja existent a la zona des de fa anys respecte als plans de repoblació d’óssos al Pirineu. «Un altre alliberament pot generar nous problemes al nostre territori», afirma Albert Alins, que és el delegat del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i l’Aran. «És necessari un replantejament del programa de reintroducció de l’ós i dialogar amb la gent de la zona», afegeix. La falta de diàleg, segons assegura La comarca catalana avisa que els animals són un risc per al bestiar el Consell General d’Aran, ha suposat, una vegada més, la presa de decisions de manera unilateral. «No hem rebut cap mena de notificació per part del Govern francès», explica Francés Boya, Síndic d’Aran. Tots –Consell General, oposició i opinió ciutadana– coincideixen a definir aquesta decisió del Ministeri d’Ecologia i Desenvolupament Sostenible francès com una «falta de respecte pel territori».
CONSENS POLÍTIC I SOCIAL
Mentre a França el Govern està portant a terme una consulta popular sobre l’alliberament de la nova óssa, al territori aranès la majoria de la població sosté que, en cas que s’estengués al territori aranès, el resultat d’aquest sondeig seria una victòria majoritària de les veus contràries a la presència d’un nou exemplar d’ós a la zona del Pirineu. «La presència de l’ós agreuja enormement la dificultat de supervivència de les explotacions ramaderes de la zona», denuncia Carlos Barrera, president de Convergència Democràtica aranesa i candidat al Consell General en les eleccions municipals del mes de maig que ve. Per a aquesta comarca, amb una cabanya del voltant de 2.000 ovelles, 700 vaques i 700 cavalls, la principal amenaça que suposa l’ós són els atacs al bestiar.
PROJECTE LIFE
Des que la Unió Europea va posar en marxa el 1995 el Projecte Life de reintroducció de l’ós –impulsat per França– la Vall d’Aran compta amb un total de 22 exemplars a les seves muntanyes i s’ha convertit en una de les comarques pirinenques amb més presència d’aquest animal. La nova óssa, procedent de les muntanyes d’Eslovènia igual que els seus predecessors,té entre tres i sis anys, i serà la primera femella a la part del Pirineu on s’alliberarà. França argumenta que la decisió respon a un procés de substitució dels exemplars desapareguts per l’acció de l’home i adverteix que la supervivència de l’espècie està en perill.

100.000 € PER EVITAR ATACS

El Consell General d’Aran gasta 100.000 € a l’any en un programa de mesures preventives destinat a la protecció del bestiar i a altres ajudes a les explotacions. Es tracta de buscar maneres per minimitzar els efectes negatius que la presència ja inevitable de l’ós a la vall pugui comportar. Entre altres mesures, el programa permet subvencionar pastors per controlar el bestiar, condicionar cabanes, indemnitzar els ramaders afectats per atacs de l’ós i abonar uns 10 euros per any i cap d’animal a totes les explotacions ovines perquè són considerades exposades a atacs. El 2009 al voltant de 10 animals van patir atacs d’óssos, mentre que el 2010 aquesta xifra es va reduir a la meitat