Serà una femella, d’entre 3 i 6 anys, nascuda, com els seus predecessors, a Eslovènia. Si Brussel·les ho autoritza, la jove óssa arribarà al Pirineu la primavera que ve i, després de ser sotmesa als corresponents exàmens sanitaris, serà alliberada en un punt de la serralada encara per determinar, probablement a prop del límit amb Navarra. La incògnita sobre el punt d’alliberament no és intranscendent: fa cinc anys, l’oposició de veïns, agricultors, ramaders i caçadors –entre altres col·lectius– va aconseguir que el Govern francès avortés, abans d’arribar a completar-lo, el seu pla inicial de reintroduir sis nous óssos bruns a l’àrea pirinenca. Només se’n van deixar anar cinc. Per no haver de fer novament marxa enrere a l’últim moment, el Ministeri d’Ecologia i Desenvolupament Sostenible francès ha posat en marxa una consulta popular, oberta fins al 4 de febrer, perquè els habitants dels municipis del Pirineu francès opinin sobre què els sembla el nou alliberament. La mesura pretén, de passada, calmar els ànims, El Govern francès argumenta que la supervivència de l’espècie està en risc El sondeig pretén calmar les opinions contràries de veïns i entitats agrícoles buscar un cert consens en un territori històricament recelós de la presència de l’ós, que segueix manifestant-se contra la reintroducció. L’última d’aquestes protestes populars va ser el març del 2010, a la localitat
francesa de Tarba, on prop de 2.000 ramaders, responsables d’organitzacions agrícoles, caçadors, pescadors i càrrecs electes de diferents poblacions pirinenques van sortir al carrer.
PRINCIPI DE SUBSTITUCIÓ
«Aquesta reintroducció –argumenten fonts del’Executiu francès– obeeix a un principi de substitució». La nova óssa, afegeix la mateixa portaveu, reemplaçarà «els exemplars que han perdut la vida al Pirineu com a conseqüència de l’acció de l’home», precisa. Les baixes més recents han estat la de Palouma –alliberada el mes de juny del 2006 i morta dos mesos després al caure per un precipici–, la de Franska –atropellada el mes d’agost del 2007– i la de Camille, l’últim d’aquets animals autòctons del Pirineu i que es dóna per desaparegut des de ja fa un any. Malgrat que la colònia d’óssos del Pirineu es va incrementar l’estiu passat arran del naixement de quatre noves cries –tres femelles i un mascle, vistos a la zona central del sistema muntanyós–, segons els experts existeix un problema de consanguinitat que podria passar factura al programa de reintroducció de l’espècie. Es dóna la circumstància, per exemple, que els nous cadells són tots fills de l’ós Pyros, encara que de mares diferents: Bambou i Caramelles. Per tot plegat, al·leguen els promotors del programa, «és necessari alliberar un nou exemplar per garantir la supervivència de l’espècie». Els experts apunten que convindria que l’alliberament de la femella eslovena es portés a terme al departament dels Pirineus Atlàntics, fronterer amb Navarra i l’extrem occidental d’Aragó, «on la població ossera està exclusivament integrada per mascles».
ÀMBIT AMPLIAT
Encara que està convençut que els desplaçaments de la nova óssa es limitaran, amb tota probabilitat, a l’àrea més pròxima a l’indret en què es produirà l’alliberament, el Govern francès ha ampliat l’àmbit de la consulta popular a tot el Pirineu, «per l’impacte que la presència de l’animal pot tenir sobre el conjunt del massís». El procés de consulta ciutadana, dirigit per l’Oficina Nacional de la Caça i la Fauna Salvatge (Onfcs), entitat que s’encarrega de fer el seguiment d’aquests animals, anima els habitants de l’àrea pirinenca a formular propostes, comentaris i dubtes al govern regional dels Pirineus Atlàntics. El conjunt de les observacions recollides seran transmeses al Ministeri d’Ecologia, que les inclourà en l’informe que ha d’enviar a la Unió Europea per obtenir l’autorització prèvia a l’alliberament de la jove óssa eslovena.

El nou exemplar portarà un xip per poder-lo seguir telemàticament.

Abans de ser alliberat al Pirineu, el nou exemplar d’ós haurà de superar un procés previ d’idoneïtat, segons preveu el Ministeri d’Ecologia i Desenvolupament Sostenible francès. L’animal serà capturat a Eslovènia, on habita una important colònia d’ós bru, espècie d’arrel semblant a la de l’ós autòcton del Pirineu. Es tractarà d’una femella jove, d’entre 3 i 6 anys, «en bon estat de salut i de pes, que no presenti comportaments anormals, és a dir, que no s’acosti als humans o deixi que s’hi acostin». La captura es portarà a terme injectant a l’animal un producte somnífer. Mentre es mantingui inconscient, se li practicaran diverses proves clíniques : es desparasitarà i se n’analitzaran la sang, els excrements, la saliva i els pèls; es farà una biòpsia a la pell per descartar patologies dermatològiques i se li extraurà la primera premolar per determinar-ne l’edat. També s’aprofitarà per collocar-li una identificació auricular i instal·lar-li un xip localitzador, que permetrà realitzar-ne, una vegada alliberada, un seguiment telemàtic