El CRA Tastavins substitueix l’assignatura de català per la de “llengua aragonesa pròpia de l’àrea oriental”
L’equip directiu de l’escola CRA Tastavins, de Pena-roja (Matarranya), ha decidit deixar d’oferir català com a assignatura optativa i ha passat a denominar-la llengua aragonesa pròpia de l’àrea oriental, circumloqui amb les sigles Lapao amb què la llei de llengües d’Aragó aprovada pel govern del PP i el PAR l’any passat ha batejat el català de la Franja. Com si es tractés d’una nova assignatura diferent, la direcció del centre ha enviat una carta als pares perquè firmin si volen que els seus fills la cursin durant tota la primària, com ja van fer en el seu dia amb l’assignatura de català, que s’imparteix com a optativa en centres educatius de la Franja des del curs 1984/85.
Es dóna el cas que la professora de la nova assignatura serà la mateixa professora de català, que aquest curs haurà d’impartir llengua aragonesa pròpia de l’àrea oriental a primer, tercer i cinquè, i català a segon, quart i sisè, ja que, segons l’equip directiu del centre, la implantació de la “Lapao” va lligada a la implantació de la llei espanyola d’educació, que comença amb cursos imparells. Una membre de l’equip directiu va dir ahir a aquest diari que la decisió ha estat “obligada” per la conselleria d’Ensenyament i Cultura d’Aragó, i que el programa curricular de la nova assignatura serà “el mateix que es feia amb el nom de català”, tot i que amb més lèxic propi de la zona. Un 80% d’alumnes del centre feien català fins ara.
Tot i això, cap altre centre educatiu de la Franja consultat ha pres una decisió semblant, i mantenen l’assignatura de català sense canviar-li el nom, amb l’acord tàcit amb la conselleria de no aplicar el canvi de denominació per evitar problemes: fins ara, la Generalitat concedeix el nivell B de català als alumnes que estudien i superen l’assignatura a la Franja, i els mestres hi poden exercir amb el títol de català i no se’ls demana cap canvi a llengua aragonesa pròpia de l’àrea oriental, que no té cap titulació enlloc. Tot i això, entre la comunitat educativa hi ha el temor que el cas del CRA Tastavins pugui estendre’s més endavant i, per qüestions ideològiques, altres directius de centres ho apliquin. “Han volgut ser més papistes que el papa i posar la denominació artificial allà on ningú la demanava”, ha explicat Pepa Nogués, professora de català a l’IES Vall-de-Roures.