El riu passa d’un hivern sec a una primavera amb més cabal.

El riu Noguera Ribagorçana ha viscut una evolució destacada aquest 2025. Durant els mesos d’hivern (gener i febrer), els cabals es van mantenir baixos, amb valors mínims habituals deguts a la poca precipitació i a l’acumulació de neu a les muntanyes. Aquesta tendència ha canviat amb l’arribada de la primavera, quan les pluges i el desglaç han incrementat el volum d’aigua embassada i el cabal.circulant.

Riu noguera Ribagorçana al seu pas pel Pont d’Orrit. 23 de maig. Video: NdT

Cabal en augment durant la primavera

A partir del mes de març, les precipitacions i la fusió de la neu han contribuït a omplir els embassaments de la conca del Noguera Ribagorçana. A principis d’abril, els pantans d’Escales, Canelles i Santa Anna acumulaven prop de 460 hectòmetres cúbics (hm³) d’aigua, una xifra superior en 79 hm³ respecte al mateix període de 2023.

Aquest mes de maig, el riu ha experimentat un augment progressiu del cabal, especialment al seu pas per Areny de Noguera, fruit del desglaç. Aquest fenomen és característic d’aquesta època, quan les temperatures més elevades provoquen la fusió de la neu en cotes altes.

El canal Sopeira–Pont de Montanyana deixa el riu gairebé sec

Malgrat la recuperació del cabal en altres trams, entre Sopeira i el Pont de Montanyana, el riu presenta un escenari ben diferent. El canal hidroelèctric construït durant la dècada de la construcció de pantans, i gestionat per Endesa, capta gran part de l’aigua de la presa de Sopeira per conduir-la cap a la central hidroelèctrica del Pont de Montanyana a través d’un túnel d’uns 20 quilòmetres de llargada.

Aquest canal pot transportar fins a 33 metres cúbics per segon (m³/s), mentre que el tram natural del riu en aquesta zona queda amb un cabal residual de només 0,2 m³/s (200 litres per segon), segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. Aquesta reducció extrema deixa el riu pràcticament sec en molts períodes de l’any.

El canal que connecta Sopeira amb el Pont de Montanyana és una infraestructura hidroelèctrica clau construïda durant el franquisme per l’empresa estatal ENHER (Empresa Nacional Hidroelèctrica del Ribagorzana). La seva funció principal és transportar l’aigua des de la presa d’Escales fins a la central hidroelèctrica del Pont de Montanyana.

Any de construcció

Les obres del canal i la central hidroelèctrica van començar l’any 1947 i es van completar el 1958. Durant aquest període, es van dur a terme treballs d’enginyeria complexos, incloent-hi la construcció de túnels i canals soterrats per transportar l’aigua de manera eficient.

⚙️

Característiques tècniques

  • Longitud del canal: aproximadament 25 km, majoritàriament soterrat.rcg.cat+1historiatransportcat.blogspot.com+1
  • Tipus de canal: soterrat, amb túnels excavats a la roca per transportar l’aigua des de la presa fins a la central.
  • Central hidroelèctrica del Pont de Montanyana: equipada amb dues turbines tipus Francis, amb una potència total de 44,5 MW. fundacion.arquia.com

Impacte ambiental i social

La construcció del canal i la central hidroelèctrica va tenir un impacte significatiu en el territori:

  • Transformació del paisatge: la construcció de preses, canals i línies d’alta tensió va modificar profundament el paisatge natural de la zona.
  • Desplaçament de poblacions: molts pobles i llogarets van quedar deshabitats o van ser afectats per les obres, provocant el desplaçament de les seves poblacions.
  • Reducció del cabal del riu: el canal capta una part significativa del cabal del riu Noguera Ribagorçana, deixant trams del riu amb un cabal molt reduït, especialment entre Sopeira i el Pont de Montanyana.

Aquest projecte forma part d’un conjunt d’infraestructures hidroelèctriques desenvolupades durant el segle XX per aprofitar els recursos hídrics dels Pirineus i generar electricitat per al desenvolupament industrial i urbà d’Espanya.

Reclamacions per un cabal ecològic mínim

Diferents entitats ecologistes i comunitats locals denuncien l’impacte ambiental d’aquesta situació i reclamen l’establiment d’un cabal ecològic mínim de 6 m³/s. Segons aquestes veus, aquest cabal garantiria la supervivència dels ecosistemes fluvials i permetria activitats econòmiques sostenibles, com l’agricultura de ribera, el turisme de natura o la pesca.

Impactes socioambientals evidents

La retenció i derivació de l’aigua del Noguera Ribagorçana cap a finalitats hidroelèctriques planteja un conflicte entre la generació d’energia i la conservació del territori. El tram entre Sopeira i el Pont de Montanyana és un dels més afectats de la conca de l’Ebre, i la seva restauració esdevé una demanda creixent en l’àmbit local i ambiental.