Acord de col·laboració entre Catalunya i Aragó

El conveni es remunta al 2005. Coordina els recursos sanitaris entre 36 municipis catalans i 46 aragonesos.

El passat 25 de setembre, el Consell de Govern d’Aragó va aprovar el conveni de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya per a l’assistència sanitària en urgències i emergències a la zona fronterera entre ambdues comunitats autònomes. Un mes després, el 22 d’octubre, el govern català també va donar llum verda a la subscripció d’aquest conveni, que cobreix les zones limítrofes, especialment la Franja de Ponent.

Accident a la N-230 Areny de Noguera
Accident a la N-230 Pont de Montanyana

Aquesta col·laboració facilita l’activació del recurs sanitari més proper a l’incident, independentment de la residència de l’usuari o de la titularitat del servei, fet que millora l’atenció sanitària en emergències a les poblacions afectades.

Pel que fa a la prestació de serveis, la part catalana és gestionada principalment pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM-061), mentre que, a Aragó, aquesta tasca correspon a Urgències i Emergències Sanitàries 061 ARAGÓ. En cas necessari, també poden intervenir altres recursos i serveis d’atenció primària o els que determinin els respectius serveis de salut.

Aquest conveni no modifica les competències sanitàries pròpies de cada comunitat autònoma, sinó que es basa en la col·laboració institucional i la reciprocitat. A més, no genera drets ni obligacions econòmiques exigibles entre les parts, sense perjudici de l’aplicació de la normativa general vigent.

Col·laboració des del 2005

La Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran es caracteritza per una població molt dispersa i per les complicades comunicacions, factors que condicionen la distribució dels recursos sanitaris. A més, la seva proximitat amb Aragó, que comparteix frontera amb la Regió Sanitària de Lleida i la de les Terres de l’Ebre, provoca un intercanvi constant de població entre zones limítrofes i l’ús compartit de dispositius sanitaris entre territoris veïns.

El 29 d’abril de 2005, Catalunya i Aragó van signar un primer conveni específic per a l’assistència sanitària en urgències i emergències a la zona de la Franja, que va ser actualitzat el 2018. Aquest acord s’ha plantejat amb vocació de continuïtat i es renova periòdicament. L’actual conveni té una durada de quatre anys, prorrogable per quatre anys més.

Amb la caducitat del conveni anterior, l’interès públic ha impulsat la signatura d’un nou acord, que permet mantenir la cooperació entre ambdues administracions per resoldre les urgències sanitàries a les poblacions de la Franja mitjançant l’ús del recurs disponible més proper, independentment de la residència de l’usuari o la titularitat del servei.

A més, el conveni preveu la creació d’una comissió de seguiment i control, composta per sis membres: tres representants del Departament de Sanitat del Govern d’Aragó o del 061 Aragó, i tres representants del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya o del SEM-061. Aquesta comissió es reunirà anualment o quan les circumstàncies ho requereixin.

El conveni tindrà una durada inicial de quatre anys, amb la possibilitat de prorrogar-lo per quatre anys més, assegurant així la continuïtat de la col·laboració establerta anteriorment.

QUATRE ANYS SENSE CONVENI SANITARI A LA FRANJA

Miquel, del mas de Farras, a Orrit, va caure. La seua dona va trucar al centre de salut de Benavarri d’on depèn l’assistència primària de la Terreta. El metge de guàrdia va decidir, en contra de la petició de l’afectat, traslladar-lo a l’hospital de Barbastre.

Aquesta denúncia va fer aflorar que no hi havia conveni vigent i que les decisions sanitàries no es basaven en cap mena de protocol.