L’Institut d’Estudis del Baix Cinca, organitza la seua gala anual, que tindrà lloc en el Palau Montcada de Fraga a les set de la tarda, del proper dissabte 10 de desembre.
En el transcurs de l’acte, es lliurarà el premi «Galan a la normalització lingüística», que enguany vol reconèixer el fragatí Carlos Cabós (Fraga, 1976) per haver portat la nostra manera de parlar el català més enllà de les nostres fronteres a través de la seua participació com a coprotagonista en la premiada pel·lícula Alcarràs; es desvetllaran els projectes guanyadors de les beques Amanda Llebot; i es concedirà el premi «Franja: cultura i territori» corresponent a l’any 2021, que enguany vol distingir la labor del jurista José Ignacio López Susín al capdavant de la Direcció General de Política Lingüística del Govern d’Aragó per la seua persistent labor en favor de la visibilització i la dignificació de la llengua catalana a l’Aragó.
Recollirà també el premi «Franja: cultura i territori» corresponent a l’any 2019 (l’entrega no es va poder fer efectiva a causa de les mesures COVID) el cantautor matarranyenc Tomàs Bosque (La Codonyera, 1948), que va donar a conèixer la llengua de les nostres comarques en diversos recitals en la dècada dels 70 i ha continuat escrivint poesia i articles en la premsa comarcal en defensa del català a l’Aragó.
La nota musical de la gala correrà a càrrec de la cantant fragatina Júlia Cruz.
Carlos Cabós
Es va apuntar al càsting d’de la pel·lícula d'”Alcarràs” deprès de la festa major d’Aitona. Allí havia vist un cartell on es demanava voluntaris per participar en la pel·lícula de Carla Simon. L’estiu del 2021 en va rodar “Alcarràs”, on Carlos fa el paper del “Sisco” un dels integrants de la família Solé que, a la pel·lícula, s’afronta a l’última campanya de la collita del préssec abans que les terres familiars es converteixen en un parc solar.
Carlos Cabós a la vida real també era pagès, la crisi del sector fruiter el va portar a abandonar la terra.
Júlia Cruz.
Cantautora, formada a l’Institut del Teatre, compagina la música amb la seva feina com a educadora social, tallerista i actriu. El seu directe és un viatge a través d’històries, que acompanya amb la seva presència i vocació d’actriu. Fa un temps va publicar el seu primer poemari anomenat “Paraules despentinades” i va treure els seus primers singles, “Enyor” i “Ojalá”.
Tomás Bosque Peñarroya
(La Codonyera, Matarranya, 27 d’abril de 1948)
ye un cantautor aragonés. Encara que a suya producción musical ye, más que más, en castellán, ye, en chunto con Antón Abad, un d’os prencipals representant d’a canción en catalán d’Aragón.
En primerías treballó en o mundo d’o cooperativismo agrario. Actualment ye profesor de musica.