Festival que vol difondre la riquesa culinària del territori, posar en relleu la pagesia i els productes de km 0.

També incorporarà la inclusió de les arts, mitjançant cinc espectacles en viu que li atorguen la dimensió cultural de festival, perquè abraçarà la música, el teatre i altres expressions artístiques en viu.

La Cabanera Fest no és només una festa, sinó també una oportunitat per ressaltar el valor del municipi i realçar la seva identitat.

El nom del Festival “La Cabanera” ens transporta a una autèntica connexió amb el territori, simbolitzant el camí que els animals prenen cap a les muntanyes, envoltat de camps. És un espai d’unió entre els sectors agrícola i ramader, entre els territoris, les valls i les persones. Després de la recent inclusió de la transhumància com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat per part de la UNESCO el desembre del 2023, la cabanera que passa pel nostre municipi s’ha convertit en un testimoni viu d’aquest llegat tradicional i ho volem celebrar!

Un dels moments més esperats del festival és la visualització del curtmetratge documental sobre el sector agroalimentari i les tasques dels i les treballadores i productores agrícoles i ramaderes del municipi, destacant les seves feines i les seves contribucions. Aquest documental no només il·lustra les històries i les tradicions locals, sinó que també ofereix una mirada a la bellesa i la complexitat de la vida rural al Pont de Suert i tot ressaltant la importància del seu valor.

A La Cabanera Fest, tindrem l’oportunitat d’explorar i experimentar el millor que el municipi del Pont de Suert té per oferir, connectant amb la natura, la cultura i la comunitat del territori.
No et perdis aquesta oportunitat per a conèixer aquest territori!

Una dotzena de joves treballen per senyalitzar i recuperar el camí ramader que els pastors utilitzaven per anar de l’Alta Ribagorça al Pla d’Urgell. Es tracta de la Ruta Cabanera, de 140 quilòmetres que recorren 25 municipis de quatre comarques. Des de Linyola fins a Taüll. Un primer pas per posar en valor el paisatge i la cultura de la ruta i lluitar contra el despoblament. Comarques TV3. 8 de juny de 2021

L’Ajuntament de Linyola aposta per un nou model de desenvolupament territorial al qual s’han sumat els 23 municipis de 4 comarques per on passa l’antic camí ramader que connecta Taüll, a l’Alta Ribagorça i Linyola, al Pla d’Urgell. La recuperació d’aquesta cabanera transversal que uneix el Pirineu i la Plana esdevé l’eix vertebrador cap a una nova ruralitat que permeti recuperar ramats i alhora promoure recursos naturals, paisatgístics i turístics.
La transhumància és una activitat mil·lenària que està en perill d’extinció. La sequera i el fred han reduït les pastures. I un dels reptes és la falta de relleu generacional.

La recuperació d’aquesta cabanera transversal que uneix el Pirineu i la Plana esdevé l’eix vertebrador cap a una nova ruralitat que permetrà recuperar ramats i alhora promoure recursos naturals, paisatgístics i turístics.