Ajuntaments afectats pel projecte de Red Eléctrica de España (REE) per ampliar la capacitat de la línia d’alta tensió entre Foradada delToscar (Osca) i la Pobla de Segur s’uniran per rebre assessorament comú i presentar al·legacions conjuntes al projecte.Alcaldes de localitats afectades com la Pobla de Segur i Tremp  reuniran dilluns a Osca amb els seus homòlegs aragonesos per abordar aquesta qüestió, segons van indicar fonts municipals. REE, per la seua part, va apuntar que a la trobada també hi assistiran representants de la companyia i es va mostrar disposada a negociar millores en el projecte inicial (vegeu el desglossament). El projecte de REE, en període d’exposició pública, preveu mantindre el traçat i la tensió actual de la línia, de 220 kW, amb torres més altes en algunes zones per suportar més tensió dels cables i temperatures més altes. L’alcalde de la Pobla, Lluís Bellera, va recordar que el tram final travessa el nucli urbà de la localitat i es va mostrar partidari de coordinar-se entre ajuntaments afectats per guanyar eficiència i reduir costos en el procés. El primer edil deTremp,Víctor Orrit, va indicar que el consistori ja va presentar al·legacions anys enrere al primer projecte perquè inclogués estudis d’impacte ambiental. Orrit va assenyalar que assistirà a la reunió per intercanviar informació i decidir si és necessari presentar noves al·legacions.

A l’actuació dels alcaldes se suma la d’entitats veïnals del Pallars Jussà i d’Osca, reunides en la Plataforma Contra l’Autopista Elèctrica. Creada per oposarse a la línia de molt alta tensió (MAT) entre Montsó i Isona, també ha presentat al·legacions contra el projecte de Foradadala Pobla. En una reunió celebrada ahir a Areny de Noguera, representants d’aquest col·lectiu van acordar celebrar una jornada reivindicativa en aquesta localitat de la Ribagorça aragonesa el dia 8 de desembre, coincidint amb el pont de la Constitució.

REE afirma que les al·legacions podran millorar el projecte inicial

REE va assegurar que el projecte per ampliar la capacitat de la línia d’alta tensió entre Foradada delToscar i la Pobla de Segur encara es troba en els primers passos de la tramitació, i que el projecte executiu podrà incorporar millores sobre la proposta inicial a petició dels ajuntamentsafectats, “sempre que sigui tècnicament possible”. Un portaveu de la companyia va recordar que “no hi ha noves afectacions” respecte a la línia ja existent al mantindre el mateix traçat.Així mateix, la companyia va assegurar que només ha portat a terme “treballs de manteniment” en “cables de fibra òptica” instal·lats en aquesta línia, després que la plataforma denunciés obres a la línia que va atribuir al projecte d’ampliació.

Oposició a augmentar la capacitat de la línia
El projecte de REE per ampliar la capacitat de la línia de molt alta tensió entre Foradada del Toscar i la Pobla de Segur ha iniciat el segon procés d’informació pública després d’incorporar estudis d’impacte ambiental. Té una longitud de 55 quilòmetres i travessa el Pallars Jussà i la Ribagorça aragonesa. A Lleida, afecta La Terreta, Castell de Mur, la Pobla de Segur i Conca de Dalt. La proximitat respecte a zones habitades i espais protegits és el principal motiu de l’oposició a augmentar la capacitat d’aquesta línia.Noticia publicada pel diari Segre