L’editorial del ‘Financial Times’ preveu “una crisi constitucional” a l’Estat si Mas torna amb les “mans buides” de Madrid

En un editorial titulat ‘El missatge català’, el prestigiós rotatiu financer prediu que el president de la Generalitat avançarà les eleccions i serà un plebiscit independentista
Les tensions entre Catalunya i Espanya i la possible independència del país s’han fet un lloc a l’editorial d’aquest dijous del ‘Financial Times’. El text, titulat ‘El missatge català’, explica les reivindicacions del poble de Catalunya i les contrasta amb l’actitud dels sectors més extrems del PP de Mariano Rajoy. L’editorial assegura que Artur Mas i Rajoy, en la reunió que mantindran el proper 20 de setembre a Madrid, “en un escenari ideal acordarien un millor model fiscal” però que ara “la prioritat és solucionar l’emergència econòmica”. Per tant, el diari conclou que Mas tornarà de Madrid “amb les mans buides, i convocarà unes eleccions anticipades que seran un referèndum independentista”. “S’aproxima una crisi constitucional”, destaca.
El ‘Financial Times’ fa setmanes que informa de les creixents tensions entre Catalunya i Espanya i l’evolució de les negociacions sobre el pacte fiscal.Dimarts, coincidint amb la Diada, el rotatiu va publicar una entrevista amb el President Jordi Pujol en què explicava els motius pels quals ha augmentat el sentiment independentista a Catalunya.”Ja no encaixem dins d’Espanya”, va remarcar Pujol. 
Avui, el ‘Financial Times’ ha col·locat Catalunya al centre de la seva línia editorial, avisant que la situació al país pot provocar una “crisi constitucional”.
En el text, el diari assegura que la crisi a l’Eurozona ha fet caure “més d’un govern, però encara no havia posat en dubte la supervivència d’un estat nació en sí mateix”. “Però això sembla que està passant a Espanya, i creix dramàticament pel fervor independentista d’aquesta setmana a Catalunya”.
Un país ric que després “ha de pidolar”
El text recorda la manifestació d’aquest dimarts a Barcelona, seguida per 1,5 milions de persones, i avisa que l’Espanya plurinacional que es va construir després de la dictadura franquista “té el risc de trencar-se”. “La crisi a l’Eurozona en té part de la culpa. Ha exposat sense pietat la fragilitat del sistema fiscal espanyol”, destaca el rotatiu.
L’editorial alerta que els catalans, “relativament rics”, contribueixen anualment amb un 9% del seu PIB a les arques de l’Estat, però després estan “indignats” perquè han d’anar a demanar un rescat per pagar els deutes “com si fossin uns pidolaires”. “Catalunya vol autonomia fiscal: el dret de recaptar tots els seus impostos com els bascos, que contribueixen proporcionalment molt menys a les arques espanyoles”, remarca el diari.
Pel ‘Financial Times’, però, un Rajoy que “agonitza per decidir si demana un rescat total a Europa necessita les transferències de Catalunya per complir amb les pensions i les obligacions de l’estat del benestar”. L’editorial destaca, a més, que el PP és “ideològicament hostil a l’autogovern i intenta utilitzar la crisi per recentralitzar Espanya”. El PP “està creant un ‘cocktail’ perillós de penúria fiscal i ressentiment nacional”, remarca el diari. 
El nacionalisme espanyol “menysprea” la identitat catalana
El text també destaca que més de la meitat dels catalans ara senten que el seu futur “està en risc si continuen lligats a un estat espanyol que creuen que ja no els pot acomodar”. “En canvi, els nacionalistes espanyols menyspreen la identitat basca i catalana i la titlen de narcisista, i veuen la unitat d’Espanya com sagrada”, remarca el rotatiu. 
L’editorial descriu com a “decisiva” la reunió del 20 de setembre entre Artur Mas i Mariano Rajoy a Madrid per parlar del pacte fiscal. “En un escenari ideal, els dos líders acordarien un millor model fiscal, que inclogués transferències més justes de les regions riques a les més pobres. Això s’ha d’explorar -però no ara, quan la prioritat ha de ser solucionar l’emergència econòmica”, destaca el diari. Amb tot, admet que els catalans ja no es poden esperar. “El senyor Mas tornarà probablement amb les mans buides, i convocarà unes eleccions anticipades que esdevindran un referèndum sobre la independència de Catalunya. S’aproxima una crisis constitucional”, avisa l’editorial del ‘Financial Times’.

Artur Mas ha comparegut davant una senyera i una bandera europea / CRISTINA CALDERER


Aquesta és la traducció al català dels últims paràgrafs de l’editorial:

‘Espanya, on el primer ministre Mariano Rajoy agonitza cercant un rescat de l’eurozona complet, necessita les transferències fiscals dels catalans per mantenir les seves pensions i obligacions socials. El dretà Partit Popular, que és ideològicament hostil a la descentralització, intenta aprofitar la crisi per recentralitzar Espanya, creant un perillós còctel de penúria fiscal i greuge nacional.’

‘Més de la meitat dels ciutadans de Catalunya creuen ara que el seu futur és en perill si romanen lligats a un estat espanyol que senten que ja no pot fer encaixar el seu sentiment nacional. Per contra, els nacionalistes espanyols menyspreen la identitat catalana i l basca, com un narcisisme, i consideren la unitat d’Espanya com una cosa sagrada.’

‘Ambdues parts s’han d’adonar que el nacionalisme tradicional ha estat superat a Catalunya. Artur Mas, el president català, té una decisiva reunió amb el senyor Rajoy la setmana que ve. Exigirà l’autonomia fiscal, ja sigui com el pont cap al govern propi o per millorar un component bàsic per a la plena independència.’

‘L’ideal seria que els dos dirigents estiguessin d’acord en un millor model fiscal, que inclouria transferències més justes de regions riques a les regions més pobres. Això ha de ser explorat –però no ara, quan la prioritat ha de ser l’emergència econòmica. El més probable és que el senyor Mas torni amb les mans buides, i convoqui unes eleccions avançades que es convertirà en un referèndum sobre la independència. S’aproxima una crisi constitucional.’