El projecte” Xarxa Turisme i Paleontologia” neix de l’existència d’un ric patrimoni paleontològic localitzat en petites poblacions que, en molts casos, ha passat desapercebut per al gran públic, desaprofitant-se d’aquesta manera la potencialitat turística, cultural i socioeconòmica de pobles i jaciments.

Compta amb un pressupost pròxim als 300.000 euros, finançat per la Unió Europea – Next Generation.

Hi participen entitats de diverses comunitats autònomes, totes elles amb una oferta turística basada en la seva riquesa paleontològica. Aquestes entitats gestionen museus, centres d’interpretació i jaciments visitables, a més d’organitzar diverses activitats per als visitants.

ARENY DE NOGUERA

La comarca de Ribargorça compta amb el Museu dels Dinosaures de Areny de Noguera. Aquest museu va ser inaugurat al juliol de 2007. Durant aquests prop de 20 anys, han passat milers de visitants per les seves instal·lacions, sobre tots grups escolars durant el període lectiu i famílies durant els mesos vacacionals.

El museu està dividit en tres plantes. La planta d’accés compta amb una maqueta a grandària real del arenysaruri, una espècie única de dinosaure trobada en el jaciment de Areny de Noguera. També trobem la sala de proteccions, on un documental acosta al visitant a la paleontologia. La primera de les dues sales de la primera planta ens vol introduir en l’hàbitat dels dinosaures i la segona de les sales ens parla de quan, com i perquè, es va produir l’extinció d’aquests animals. En la segona planta trobarem d’una banda, mostres dels fòssils i, per l’altre, ens explicaran en treball del paleontòleg.

Però a Areny, també es pot visitar les icnites de dinosaures o el jaciment de Blasi, on uns panells interpretatius ens descriuran les restes fòssils que allí han estat trobats.

ISONA I CONCA D’ALLÀ

El Museu de la Conca Dellà és un equipament que duu a terme recerca, conservació i divulgació de patrimoni arqueològic i paleontològic d’un territori que s’estén des del Montsec fins el Pirineu. En aquest museu hi podreu trobar les restes que expliquen el passat romà d’Isona i les espectaculars restes fòssils dels dinosaures que van viure al Prepirineu fa més de 66 milions d’anys.

El Museu està dividit en diferents àmbits, que aprofiten els pisos que l’integren:

Comencem el viatge al segon pis, ens traslladem 2.000 anys enrere, moment en el qual Isona era una important ciutat romana de l’interior de Catalunya. Es pot veure l’evolució cronològica de la ciutat romana d’Aeso, conèixer com era i qui hi vivia. Al primer pis endarrerim el nostre rellotge 65 milions d’anys, fins al període Cretaci. La Conca era molt diferent a l’actualitat i els dinosaures eren alguns dels animals que hi vivien. Les restes paleontològiques que es veuen permeten explicar com era la vida i l’entorn dels dinosaures i com han arribat fins als nostres dies.

A la planta baixa, que és la de l’entrada, es mostra les característiques fonamentals del marc geogràfic i la riquesa cultural i natural del territori

Una oferta turística y cultural complementaria y distribuida

Són nou les entitats que agrupa el projecte “Xarxa Turisme i Paleontologia», i totes posseeixen una oferta turística basada en una riquesa paleontològica que atreu a divers públic, des de qui realitza turisme recreatiu ocasional a qui planifica unes vacances basades en la cultura, l’aprenentatge o, fins i tot, en la recerca. Mantenen museus, centres d’interpretació o jaciments visitables, a més d’organitzar nombroses activitats per a visitants. A més, tota aquesta oferta turístic cultural es complementa i retroalimenta amb un conjunt d’actors turístics més generals, com l’hostaleria, el transport o guies de turisme.

La idea és crear una xarxa de destins que permeti, com a referència comuna, accedir a la posada en marxa d’accions, a l’adquisició d’equipament per a millorar l’ofereix turística, implementar eines i tecnologia tant per a la gestió de l’ofereix turística com per al contacti amb el públic, etc. Accions que, de manera individual i aïllada, no estarien a l’abast dels diferents entitats sol·licitants.

A més d’Areny de Noguera i Isona i Conca d’allà, també els ajuntaments de Coll de Nargó,  Villanova de Meià (Lleida) i l’Ajuntament de Loarre  a la Ribagorça formen part de la xarxa. Completen la llista la Fundació per a l’Estudi dels Dinosaures a Castella i Lleó, Salas dels Infants, Burgos; l’Ajuntament de Igea a La Rioja; l’Ajuntament d’Alpont, València; i la Fundació Jardí Botànic – Museu Balear de Ciències Naturals de Sóller a les illes Balears.

AGRUPAR PER TENIR MÉS FORÇA

La grandària i capacitat de les entitats agrupades en aquest pla ha generat no poques dificultats a l’hora de promocionar-se com a destinacions turístiques, malgrat estar dotats amb museus, centres d’interpretació o jaciments visitables, i a haver posat en marxa nombroses activitats de formació i divulgació.

Les destinacions turístiques involucrades estan localitzats en petits municipis que necessiten per a mantenir la seva població i la seva activitat econòmica i social, accions d’aquest tipus. Dels nou destins inclosos, cinc no aconsegueixen els mil habitants, i altres dos no superen els dos mil; la Comarca de Ribagorça, una altra de les entitats participants, aconsegueix una població de dotze mil persones, però repartides en trenta-quatre municipis, comptant amb Areny de Noguera com a capçalera paleontològica de la mateixa amb poc més de tres-cents habitants.

No obstant això, la feblesa a l’hora d’afrontar reptes per a crear una oferta turística de valor basada en la seva riquesa patrimonial i traslladar la mateixa al públic potencial, es transforma en una forta proposta quan es planteja la seva realització en xarxa.

ACCIONS I INSTRUMENTS

A més de les accions estratègiques, de màrqueting i comunicació, la xarxa preveu la implementació d’instruments digitals orientats al futur, tant per als processos de gestió i coordinació com per a la proposta turística, ja sigui per a la seva oferta i comunicació, ja sigui per al seu gaudi.

Es desenvoluparà una hiperexperiencia amb realitat augmentada i s’instal·laran pantalles tàctils interactives, entre altres eines tecnològiques, a més d’editar-se un documental, posar-se en marxa diferents accions formatives o possibilitar la contractació d’eines informàtiques per al treball comú.

Amb tot això, l’agrupació treballa a conjuminar en un paquet coherent, organitzat, atractiu i rendible l’oferta turística de les poblacions participants sota una marca comuna encara per dissenyar. Per a aconseguir l’efectivitat en els resultats, es posarà paral·lelament en marxa un sistema d’indicadors clau per al mesurament de resultats econòmics, culturals, socials i mediambientals.