“PLANTA”, de la fundació Sorigué, dedica una sala al videoartista americà. Tres pantalles mostren “Ocean Without a Shore”
“Ocean Without a Shore” tracta sobre la presència dels morts a les nostres vides. En una habitació fosca, els tres altars sobre els quals es col·loquen les pantalles es converteixen en portals de pas entre els dos mons”.
Bill Viola
BILL VIOLA A LLEIDA
Viola va visitar Lleida l’any 2009 per estrenar a la Seu Vella una de les seues videoinstal·lacions, The return, de la col·lecció Ocean’s without a shore, adquirida per la Fundació Sorigué l’any 2008.
L’artista va explicar que el monument lleidatà “és el lloc més impressionant on s’ha exhibit la meua obra”.
El 2019, aquesta videoprojecció es va convertir en la primera instal·lació permanent del projecte Planta de la Fundació Sorigué a Menàrguens, en una sala específica per a l’obra.
Ocean Without a Shore.
És una progressió d’imatges que descriuen una sèrie de trobades en la intersecció entre la vida i la mort.
L’obra està composta per tres pantalles verticals en alta definició inserides en altars i una instal·lació de so.
Presentat com una sèrie de trobades que es produeixen en el pas entre la vida i la mort, la seqüència de vídeos que presenten les tres pantalles que conformen Ocean Without a Shore documenta una successió de persones que s’acosten lentament des de la foscor i es mouen cap a la llum. Cada persona ha de travessar un llindar invisible d’aigua i llum per a passar al món físic. No obstant això, una vegada que estan encarnats, tots els éssers s’adonen que la seva presència és finita i, per tant, han d’allunyar-se de l’existència material per a tornar d’on van venir. El cicle es repeteix sense fi.
L’obra és un tríptic de vídeo en color d’alta definició compost per tres pantalles planes muntades de forma vertical i acompanyada d’una instal·lació de so. Ocean Without a Shore es projecta de manera contínua i en ella participen 24 persones.
La idea inicial de l’artista era situar una edició d’aquesta obra en diferents continents.
Ocean Without a Shore es va exhibir a partir del 2018 a la National Gallery of Victoria, a Melbourne, Austràlia, on actualment forma part de la seva col·lecció. Una altra edició va ser adquirida per Prism Tower SBS (Seoul Broadcasting System); Asia i America va ser l’Acadèmia de Belles arts de Pennsylvania, Philadelphia, els Estats Units, en 2011. La fundació Sorigué, a Catalunya, acull de aquesta obra a Europa.
Es va crear per a ser exposada a l’Església italiana de Sant Gall, construcció del segle XV, com a projecte col·lateral de la Biennal de Venècia de 2007 .
OBRA
Les seves primeres obres ja mostraven la seva fascinació pels temes amb què avui en dia encara treballa. En particular, la seva obsessió a capturar l’essència de les emocions. L’art de Viola s’ocupa en gran part dels temes centrals del sentit i l’experiència humans – naixement, mort, amor, emocions…- tot barrejat amb l’espiritualitat dels antics humanistes.