L’ajuntament de Mequinensa va aprovar en el ple extraordinari de la setmana passada una moció en la qual ratifica que la població parla català i no la llengua aragonesa pròpia de l’àrea oriental (lapao), que ja és oficial a la comunitat veïna des de dilluns passat. Hi van votar a favor sis dels set edils del PSOE (un no va poder assistir a la sessió), un dels tres regidors del PAR, els altres dos es van abstindre, mentre que l’únic representant del PP hi va votar en contra. L’exalcalde del PAR Jaime Borbón es va abstindre. S’ha de recordar que les Corts d’Aragó van aprovar el 9 de maig passat la nova llei de Llengües, que denomina lapao l’idioma de la Franja, amb el suport de PP i PAR, al govern, i suprimeix la denominació de català. Des d’aleshores s’han succeït nombroses actuacions en contra d’aquesta decisió, la principal la que va reunir 28 alcaldes a Mequinensa el passat dia 1 per firmar un manifest que reclama la derogació de l’esmentada llei i exigeix garanties per a l’ensenyament del català en aquesta zona aragonesa.Tot i que el PAR va donar suport a la llei a les Corts,un dels seus regidors a Mequinensa, Manuel Molina, va trencar la disciplina de partit i va votar a favor de la moció socialista. Segons l’alcaldessa, Magda Gòdia, dies abans es va consultar les més de vint entitats culturals, socials i esportives de la població “sobre la denominació de la llengua que parlaven i la immensa majoria va assegurar que és català i no mequinensà, ja que tots els pobles tenen les seues especificitats locals”, va remarcar. Després de conèixer el sentiment de la ciutadania, van decidir “convocar el ple per ratificar i deixar constància davant del Govern d’Aragó que a Mequinensa parlem català”.
Altres consistoris signants del manifest de Mequinensa, com Alcampell, ja han pres acords similars i molts d’altres preveuen fer-ho ben aviat, tal com van assegurar després de la rúbrica d’aquest.

Trameten el manifest dels alcaldes al Govern aragonès
La comissió d’alcaldes que representa tots els signants del segon manifest de Mequinensa a favor del català a la Franja de Ponent van enviar el text a a la Diputació General d’Aragó aquest divendres. Així, doncs, el Govern aragonès ja disposa del text per analitzar les queixes dels consistoris que rebutgen de ple la denominació de lapao i que estan disposats a recórrer a la justícia per aconseguir-ne la derogació. Els alcaldes incideixen que el lapao no existeix, no té gramàtica ni base científica i reclamen garanties perquè l’ensenyament del català tingui continuïtat a la zona. Professors del col·legi Miquel Servet de Fraga continuaran ensenyant llengua catalana després de constatar que el Govern d’Aragó no ha donat instruccions sobre com afectarà l’oficialitat del lapao a l’ensenyament.
publicat pel diari “Segre” edicio paper. Diumenge 30 de juny de 2013