El Centre d’interpretació de la Ribagorça acull, fins al 25 de juliol, l’exposició “Cruz Roja i la Guerra de Cuba”, un conflicte en el qual, segon explica la mostra, van morir 1.232 ciutadans de l’alt Aragó.

És una de les mostres de programa d’exposicions itinerants de la Diputació Provincial d’Osca, que continua el seu recorregut cultural diferents localitats, entre altres pobles, l’exposició s’ha pogut visitar a Montsó, Sopeira, Fonts o Vencilló.

“Cruz Roja i la Guerra de Cuba” és una de les mostres més destacades que explica, amb 24 panells i fotografies històriques, l’origen de la Creu Roja a la província d’Osca a partir de la guerra de la independència de Cuba. Narra aquesta història amb els noms i cognoms d’alguns dels seus protagonistes i les seves localitats d’origen.

La inauguració va anar a càrrec de Luis Torralba, tècnic d’intervenció comunitària de Creu Roja. Fotos: ajuntament d’Areny de Noguera

La guerra de la independència de Cuba (1895-1898), va ser l’última de les dutes a terme en el continent americà enfront de l’imperi espanyol. L’entrada en el conflicte dels Estats Units “fent costat” a les tropes cubanes va suposar la derrota espanyola en la qual, a més de Cuba, es van perdre Puerto Rico, Filipines i l’illa de Guam. Aquest fet es coneix com a desastre del 98.

Durant aquest conflicte, Espanya va mobilitzar a més de 200.000 homes. D’ells, i només a l’illa de Cuba, van morir 56.000, 1.232 de la província d’Osca. Gairebé tots ells van morir a conseqüència de malalties comunes, desnutrició i els escassos recursos mèdics de l’època. En aquest context es va crear la Creu Roja d’Osca, la primera assemblea de la qual va tenir lloc el 9 de juliol de 1896.

La creació d’un sanatori per a l’atenció de malalts, que en gran nombre arribaven sense res més que el posat, va ser la primera gran actuació de Creu Roja a Osca. El sanatori va acollir i va tractar a 429 soldats fins al 7 d’agost de 1899, data del seu tancament, gràcies a la col·laboració d’institucions i a la solidaritat de tots els habitants de la província, des de les persones més influents a les més humils.

EXPOSICIONS ITINERANTS

El programa d’exposicions va arrencar a Barbastre i que arribarà a recórrer un total de 30 localitats aragoneses diferents. Aquesta és una de les claus d’aquesta proposta cultural que promou i lidera la Diputació Provincial d’Osca, amb l’objectiu d’oferir la possibilitat, a tots els nuclis de la província que disposin d’instal·lacions, d’acollir mostres expositives de gran qualitat, encara que adaptades als espais municipals.