El 1995, en la IV Conferència Mundial sobre la Dona, organitzada per les Nacions Unides a Beijing (Xina), es va instaurar el 15 d’octubre com el Dia Internacional de la Dona Rural.
Aquest dia es va crear amb la finalitat de donar visibilitat a la contribució que fan les dones a la millora econòmica, empresarial, social i cultural de les àrees rurals d’arreu. També per conèixer la seva decisiva aportació a la seguretat alimentària, especialment a través d’una preocupació, molt sovint manifestada, pel desenvolupament sostenible i les pràctiques ecològiques.
Les dones rurals representen més d’un terç de la població mundial i el 43 per cent de la mà d’obra agrícola. Llauren la terra i planten les llavors que alimenten nacions senceres. A més, garanteixen la seguretat alimentària de les seves poblacions i ajuden a preparar a les seves comunitats davant el canvi climàtic.
Les polítiques rurals i de dones s’adrecen a fomentar la transmissió dels sabers tradicionals de les dones rurals, reconèixer i fer visible la seva contribució al manteniment de les explotacions familiars i fomentar les xarxes de proximitat i d’atenció a la infància i a la gent gran.
Dades de l’any 2019:
Només un 20% de les dones es dediquen professionalment al sector primari a Catalunya, tot i que gairebé un milió viuen en zones rurals. Representen el 31% de la titularitat de les explotacions agrícoles.
“El safareig, i abans el riu, va ser un espai de treball, però també de socialització, de certa llibertat i sororitat femenina, dintre de les dures tasques de cures familiars i també laborals, a les que tradicionalment la dona ha estat abocada per la societat patriarcal. Les dones en acabar les feines al camp encara els hi quedava una segona jornada laboral de cures dels més petits i més grans, de proveir de menjar a la família, fer les seves “labors”, entre elles les tasques de neteja”.
Jose Luís Muñoz Díaz sobre el safareig d’Isona. Pallars Digital Agost 2020
Converses de safareig uneix a dues generacions de dones amb una passió i un llegat al Pallars Jussà
FemTalks Pirineus: Innovació, Emprenedoria, Dona, Pirineus
Amb motiu del Dia Internacional de la Dona Rural, es durà a terme una jornada especialment dissenyada per a tot l’empresariat del Pirineu, amb l’objectiu no només de reunir professionals, sinó també de crear un espai de trobada enriquidor.
Aquesta iniciativa pretén inspirar nous projectes i idees, fomentar connexions significatives entre empresaris i empresàries, i aportar coneixement pràctic i teòric que serveixi de recurs per als reptes del dia a dia.
A més de celebrar i reconèixer la contribució de les dones rurals, es busca posar en relleu el paper clau dels valors empresarials com a eix central del creixement econòmic, social i personal a la regió.
En definitiva, aquesta jornada es configura com una oportunitat única per reforçar una comunitat emprenedora que, a través del suport mutu i la col·laboració, impulsi el desenvolupament sostenible i l’empoderament del Pirineu.