Santi Rius (Lleida 1958, Tercui 2021). Coneix la Terreta l’any 1983 buscant una nova vida. Tercui és el poble triat. Quan Santi hi arriba ja no hi queda ningú dels de sempre, com a molts pobles de la Terreta, s’ha buidat. És el primer nouvingut a fixar-hi la seua residència.

Un viatge de plaer a Andalusia, amb 3 amics, li canvia la vida, era l’any 1979. Un accident a la M-30 de Madrid li costa l’amputació del braç dret. Un dels companys de viatge perd la vida i l’altre pateix lesions molt greus.

Sis anys desprès compra la casa. En aquesta llar converteix una afició, la pintura, en professió. Amb un estil molt peculiar i des de la mà esquerra, omple hores retratant paisatges i altes elements que l’envolten.

El passat 20 d’abril en Santi no va despertar, la família no tenia cap constància de malaltia greu. Ara descansa al cementiri de Vilanova de Segrià.

Obra de Santi Rius que decora Tino’s Pizza d’Areny de Noguera

Santi, que la terra et sigui lleu.

Tercui, 23 de Setembre de 2005
Tercui 6 de Juny de 2008

TV3 li va fer 2 reportatges. Un el setembre del 2005, on ensenya la bellesa del poble i explica les característiques de la seua pintura. L’altre el 2018, on Rius es queixa de la deixadesa de l’Ajuntament de Tremp amb les infraestructures que l’havien deixat incomunicats deu dies.