18 DE MARÇ

ATRAPATS A L’INCENDI D’HORTA DE SANT JOAN

Poc després de les nou del vespre del dia 20 de juliol de 2009, un veí avisava que havia vist fum al ba­rranc dels Cubars, a tres quilòmetres del poble, just a les portes del parc natural dels Ports.

Començava ales­hores una lluita frenètica contra el foc. Aquesta és la crònica d’uns fets que canviaren per sempre la història d’Horta de Sant Joan i la dels incen­dis forestals de Catalunya.

Recomanació d’Aureli Barrull

19 DE MARÇ

Un interessant recull que aplega una quarantena d’històries agrupades en temes diversos com Castigaleu, maquis, cabaneres i menairos, bruixes, bruixots i arts màgiques i burles i disputes entre pobles.

Jordi Moners i Sinyol (1933 El Prat de Llobregat – 2019 Llinars del Vallès), filòleg i traductor, va conèixer la vila de Castigaleu a la Ribagorça, d’on procedia la família de Núria Codina, la seva muller. Hi compraren casa i hi passaven llargues temporades fins que el 2010, per motius de salut, hagueren de renunciar-hi.

Recomanació de Carles Barrull

20 DE MARÇ

L’estudi defineix la Franja de Ponent com el seguit de terres de llengua catalana que se situen en els límits meridionals del Principat de Catalunya, a cavall de la línia administrativa divisòria actual de les províncies de Lleida i Tarragona i també d’Osca, Saragossa i Terol: una cinta de nord a sud que va des dels Pirineus fins a la comarca dels Ports del País Valencià, amb una superfície de 4.449 km2 i amb una població d’uns cinquanta mil habitants.

Recomanació de Toni Dimoni

El podeu baixar des d’aqui:

21 DE MARÇ

Comenceu un conte de Saki i l’acabareu. Acabeu-ne un i n’haureu de començar un altre, i quan els hàgiu acabat tots no els oblidareu mai. Es converteixen en una addicció perquè són molt més que divertits. La rialla es barreja amb un sentiment de ferocitat, el refinament d’esperit amb el panteisme, i una despreocupació absoluta per la moralitat amb l’idealisme, de tal manera que en sortim amb la sensació inquietant d’haver assistit a una celebració d’un instint intel·ligent i despullat».
Tom Sharpe

Un magnífic recull de contes de Saki, d’on beuen Sergi Pàmies, Quim Monzó i altres.

Recomanació Manel Riu Fillat

22 DE MARÇ

Podem viure en una societat digital oberta i democràtica i alhora segura per a tothom? Quan estats, grans corporacions, agències de seguretat i cossos policials utilitzen les nostres dades, normalment ho fan en contra nostra i de les nostres llibertats. Fins a quin punt serem capaços de renunciar als nostres drets en nom de la seguretat nacional i del bé comú?

Josep Maria Ganyet, enginyer informàtic i víctima d’espionatge en l’afer Catalangate, ens introdueix al capitalisme de vigilància de les grans tecnològiques, i ens mostra com ho han aprofitat les agències de seguretat per crear un registre permanent de l’activitat dels ciutadans i les conseqüències que aquests fets tenen per a la democràcia.

Recomanació: Ramon Tremosa Balcells

23 DE MARÇ

Setembre de 1962.

Una jove mestra de vocació dubtosa i escassa capacitat de comunicació oral arriba a la seva primera plaça en una escola del Pirineu ribagorçà. Ella volia un poble, una feina i una casa des d’on veure caure la neu. Darrere deixa una infantesa marcada per l’enigmàtica activitat del pare i per l’original educació rebuda d’una mare dividida entre l’impuls irresistible d’apartar la filla de les consignes del Règim i la por d’aïllar-la excessivament de la normalitat imperant.

Recomanació Àlex de Barreda