L’helicòpter del SEM, que te la base a Tremp, forma part del conveni signat amb l’Aragó

L’helicòpter medicalitzat del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), amb base a l’hospital comarcal del Pallars i responsable d’atendre urgències al Pirineu i a la franja, es troba des de fa diversos dies a Sabadell. Fonts del SEM van confirmar ahir que es tracta d’una situació temporal, tot i que no van poder concretar quan es resoldrà. Aquesta circumstància s’atribueix a un incompliment per part de l’empresa concessionària del servei.

Segons el SEM, l’helicòpter amb base a Tremp va ser traslladat a Sabadell per substituir un altre aparell similar, actualment aturat per tasques de manteniment.

L’empresa concessionària té l’obligació de proporcionar un helicòpter de substitució, i serà sancionada per cada dia que no compleixi aquesta responsabilitat. Mentrestant, el SEM ha implementat mesures per garantir l’assistència mèdica d’emergència al Pirineu.

L’helicòpter medicalitzat del SEM és una eina per garantir l’equitat en l’accés al sistema sanitari públic de tota la ciutadania de Catalunya.

El servei d’assistència mèdica amb helicòpter que ofereix el SEM s’ha convertit en un complement indispensable a l’hora de gestionar les incidències. Permet atendre els pacients greus i crític al lloc de l’incident o bé traslladar-los d’un hospital a un altre en qualsevol moment.  

La prestació d’aquest servei respon a un triple objectiu:

  • Garantir l’equitat en l’accés al sistema sanitari públic de tota la població de Catalunya, especialment la d’aquelles zones més allunyades dels hospitals que atenen els casos de major complexitat.
  • Reduir el temps de trasllat interhospitalari de les zones més allunyades dels hospitals terciaris. Aquest fet és molt significatiu per a les persones que pateixen una patologia temps-dependent com ara l’ictus, l’infart o el politrauma, en què el temps de resposta és clau per a la supervivència i la recuperació del pacient. Per exemple, el temps de trasllat des de Vielha a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron es redueix en gairebé 2 hores si es fa amb l’helicòpter.
  • Millorar la cobertura sanitària de zones perifèriques en alliberar el recurs terrestre que haurien de fer el trasllat.

Actualment el Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya compta amb un total de quatre helicòpters medicalitzats amb els seus respectius equips. Cada equip està format per personal assistencial (metge/ssa i infermer/a) i la tripulació aeronàutica (pilot, copilot i mecànic).

És un servei operatiu les 24 hores del dia els 365 dies l’any.