A l’acte inaugural, Albert ALINS, ALCALDE DEL PONT DE SUERT va fer un breu repàs de la situació de l’administració local en temps de crisi i de com el moviment segregacionista de LA TERRETA DECIDEIX fer una realitat que és crear un AJUNTAMENT PROPI A LA TERRETA que tot i tenir poca població i recursos ecònòmics, la lògica geogràfica el fa més coherent que el recent creat Ajuntament de la Canonja, el número 947 de Catalunya.
La conferència inaugural, a càrrec del geògraf de la Universitat de Barcelona, JOAN TORT i DONADA va servir per contextualitzar geogràficament la Terreta. Sota el títol: “La Terreta: més enllà de les fronteres”, Joan TORT exolicar les característiques geogràfiques i demogràfiques de la Terreta, partint de quatre idees força:
De manera molt pedagògica i doscumentada, en Joan TORT va anar explicant els diferents punts que ajuden a entendre el passat, el present i el discurs de la Terreta del segle XXI.
El geòleg Lluís ARDÈVOL i ORÓ, de Geoplay S.L, descubridor dels dinosauris d’Areny on es va trobar una nova espècie que porta el nom d’ “Arenyosaurus ardevoli”, va explicar el mapa geològic de la Terreta i les diferents capes que es poden veure, o no, al contemplar un paissatge tant ric, com és el de la Terreta:
Maria Rosa PONS i VILARASAU, va apostar per la recuperació de les recceptes de la cuina tradicional i com a mostra va explicar com es fa el mostillo de mel, un plat que els assistents van poder degustar junt als entrepans, pastissos, cafès i llet que l’irganització va oferir a la pausa.
A més a més, d’aquesta recepta, Maria Rosa Pons va oferir també bibliografia sobre cuina de l’Alta Ribagorça i els Pallars com a cuina tradicional propera. I del mostillo de mel…no cal parlar-ne, una veritable delícia de la Terreta.
Si s’acomplis el cabdal ecològic i es pactès amb les elèctriques es podria fer activitats turístiques i recuperar el riu com per a activitats turñistiques tal com succeeix al Noguera Pallaresa i llavors podria ser un riu viu tal com es demostra a la Noguera Pallaresa o a la zona de El Pont de Suert i El Pont de Montanyana o empreses turístiques fan activitats i esports al riu i el riu és vida, tal com indicava el títol de la xerrada . Ramon TREMOSA, partidari també de la segregació de la Terreta, va explicar les 5 preguntes que va fer al Parlament Europeu el passat mes de juliol i que afecten al cabdal ecològic del rius i al Noguera Ribagorçana i que es pot consultar a la seva pàgina web
Carles Barrull explicà el poblament musulmà, les batalles de Carlemany, el pactisme amb els comtes de Tolosa i apostà per un comtat a la Noguera Ribagorçana entre el 913 i el 975 amb seu a Orrit que fou engolit per Pallars i Ribagorça i posteriorment al 1006 Pallars agafaria les viles d’Areny de noguera i Montanyana que no tornarian a ser ribagorçanes, i aragoneses, fins al 1322.
Tambés es van presentar dues novetats editorials de Pagès Editors: “La Guerra Civil a la Ribagorça” del CERIB fou presentat per un dels autors i co-editors del llibre: Carles BARRULL, Secretari General del CERIb i Cap de l’Àrea de Ciències Humanes i Socials:
Un Ball per la República fou presentat per un dels autors Josep ESPLUGA. Aquestes dues novetats suposen una nova aproximació a un temps no tant llunyà, però que en molts aspectes, encara és molt desconegut a la Ribagorça i la Llitera, no cal dir-ho a la Terreta.