Va néixer a Tremp, capital del Pallars Jussà, comarca lleidatana, a final de l’any 1949. Ella mateixa explica: “Sóc una dona. Nascuda a Tremp, i per tant, trempolina. He viscut la infantesa i primera joventut al Pallars. Centenars de dies al Jussà i uns centenars d’hores al Sobirà.” Considera un privilegi, quan era infant, haver pogut jugar al carrer en llibertat, el contacte amb el treball de la pagesia i la natura…
L’escriptora Pallaresa, amb l’obra “Al llac”, juntament amb “Ràbia” de Sebastià Alzamora, i “Les altures” de Sebastià Portell, opten a guanyar la sisena edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any,
El premi per l’obra guanyadora: 20.000 euros per a l’autor i 5.000 més per a promoció.
De la preselecció de deu obres publicades entre el novembre del 2021 i l’octubre del 2022, un jurat independent, format per Oriol Izquierdo, Marta Pessarrodona, Xavier Pla, Neus Real i Marta Segarra, n’ha triat les tres finalistes.
“Les obres d’Alzamora, Barbal i Portell evidencien la immensa potència i la gran riquesa de la literatura i la cultura catalanes.
L’obra guanyadora es donarà a conèixer el pròxim 26 de gener de 2023.
La valoració del jurat
Al llac, de Maria Barbal (Columna, 160 pàgines):
“Al llac de Maria Barbal és una novel·la fractal en què l’aigua, seguint els mots de Virginia Woolf que l’encapçalen, fa flotar i posa a navegar no tan sols els pensaments sinó sobretot les tèrboles relacions d’un grup d’amics sota la mirada d’una adolescent a punt d’entrar en la vida adulta. El llac es converteix en la metàfora de la felicitat perduda, però, alhora, cadascuna de les pedres llançades a les seves aigües fa tremolar fins a l’infinit una superficie que no tan sols és de felicitat i harmonia”.
L’obra Ràbia, de Sebastià Alzamora (Proa, 200 pàgines):
“Sebastià Alzamora, amb la novel·la Ràbia, aconsegueix el rar prodigi, en escassament mes de dues-centes pàgines, i amb un ventall de temes de tanta actualitat com la violència de gènere, per exemple, o tant presents encara com la Guerra Civil espanyola, per fer-nos veure la BANALITAT DEL MAL que, en el seu cas, concentra en la gossa del protagonista, un ex escriptor”.
Les altures, de Sebastià Portell (Empúries, 280 pàgines):
“Sebastià Portell recupera a Les altures una figura artística catalana no prou reconeguda, l’escultor Ismael Smith, amb una biografia novel·lada original i audaciosa que oculta més del que mostra. Amb un ampli joc tant de veus com de mirades, l’autor reconstrueix la identitat d’un artista, amb totes les seves tensions, que és també un autoretrat personal i col·lectiu on tothom s’hi pot veure reflectit”.
Sisena edició de Premi Òmnium Millor Novel·la de l’Any
El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va néixer l’any 2017. D’aquesta manera, l’entitat donava vida a un nou guardó amb la voluntat i ambició d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès i l’anglès Booker, i amb l’objectiu de fer prevaldre les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzant el sector. El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait, amb l’obra Els estranys, i Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols, va endur-se el premi en l’edició 2018. L’esperit del temps, de Martí Domínguez, va ser la novel·la guanyadora del 2019, i el 2020 el guardó va ser per a Boulder, d’Eva Baltasar. El 2021, la novel·la guanyadora va ser Junil a les terres dels bàrbars de Joan-Lluís Lluís.