Segons un estudi de Sun’Agri fet a la campanya del 2024 en finques que estan a sota de panells “agrivoltaics”.
Els efectes de canvi climàtic ja són aquí.
A la part del sud de França, la Catalunya Nord i a la resta de Catalunya no s’ha aconseguit trobar solucions per evitar els efectes de l’escalfament global. Desplaçar conreus cap a zones més altes és l’única solució que es pot prendre per compensar les pèrdues a les zones més tòrrides.
En un context de canvi climàtic i sequera prolongada que afecta la qualitat i quantitat dels vins a França, Sun’Agri ha presentat els resultats de les seves veremes 2024 en dos llocs pilot, ubicats a Occitània i la regió Sud, on es proven més de 16 modalitats diferents simultàniament.
Domaine de Nidolères,
S’han desplegat dues parcel·les agrivoltaiques gestionades en temps real per Sun’Agri. Aquestes parcel·les utilitzen tres varietats de raïm (que s’ampliaran a cinc ben aviat) i dues modalitats de control dels panells: agronòmic (Sun’Agri) i solar (solartracking), juntament amb zones testimonials, sumant un total de 12 modalitats.
Els resultats indiquen un augment de rendiments de fins al 30% en comparació amb les parcel·les control, amb un increment més significatiu en determinades varietats: el Chardonnay ha registrat un augment del 60%, el Marselan un 30% i el Grenache blanc un 20%.
En canvi, la modalitat de control solar, sense un enfocament agronòmic, pot provocar pèrdues de fins al 50% en rendiment.
Vaucluse.
Al centre de recerca de Piolenc, el Grenache noir s’ha cultivat amb protecció agrivoltaica i sense, així com amb irrigació i sense. Els resultats obtinguts han estat similars als de la zona d’Occitània, amb un augment mitjà dels rendiments d’aproximadament el 30%, tant amb irrigació com sense:
- +37% de rendiment en les vinyes de Grenache noir amb irrigació (en kg de raïm per planta).
- +28% de rendiment en el mateix raïm, però sense irrigació.
- +23% de rendiment en una vinya sense irrigació però protegida per l’estructura agrivoltaica, comparada amb la zona de control, que sí que estava irrigada.
Una de les explicacions proporcionades per l’empresa és que el sistema agrivoltaic optimitza el microclima i el benestar de la planta en temps real.
La temperatura ambiental es modera, reduint-se fins a -4°C durant els pics de calor, mentre que la humitat augmenta entre un 10 i un 15%.
Això redueix la necessitat de irrigació entre un 20 i un 70% i pot fins i tot substituir la irrigació en condicions on aquesta no sigui possible. Els resultats també impacten la mortalitat de les plantes joves, que disminueix entre un 25 i un 50% segons els llocs.
A més, en períodes de gelades, la caiguda de temperatura es pot aturar fins a +2°C. Les vinyes cultivades sota panells solars permeten produir vi amb un 1,5° d’alcohol menys, contrarestant els efectes d’un sol excessiu i la calor, així com la maduració precoç. L’acidesa dels vins blancs es manté intacta, i els aromes desenvolupats són molt més contrastats.
Sun’Agri és una empresa francesa especialitzada en l’ús de la tecnologia agrivoltaica, que combina l’agricultura amb la generació d’energia solar. El seu objectiu és desenvolupar solucions innovadores per millorar la producció agrícola alhora que es fomenta la producció d’energia renovable.
L’empresa se centra a instal·lar panells solars sobre les terres agrícoles, creant sistemes que no només generen energia, sinó que també ofereixen protecció a les plantes mitjançant l’ombra que proporcionen els panells, millorant el microclima i reduint els efectes negatius de les condicions climàtiques extremes (com la calor excessiva o les gelades). Aquest sistema agrivoltaic pot augmentar els rendiments de les collites i reduir la necessitat d’irrigació, alhora que permet la producció d’electricitat de manera sostenible.
Sun’Agri fa proves en diferents llocs, com ara vinyes i altres cultius, per demostrar els beneficis de la seva tecnologia, com els augments en els rendiments i la reducció dels costos energètics i d’irrigació. Els seus mètodes permeten integrar la producció d’energia solar amb l’agricultura de manera harmònica, ajudant així a la transició energètica i a la sostenibilitat del sector agrícola.
El cultiu de la vinya és el primer sector agrícola que es beneficia de la solució agrovoltaica dinàmica (DAV) a més gran escala. Les dades experimentals de vinyes sota panells de diferents mides es van recollir els anys 2018 i 2019 al campus de Montpeller SupAgro, complementades amb una sèrie d’experiments que l’INRAE porta a terme en una instal·lació fixa a Pech Rouge des de l’any 2016.
L’any 2018 es van plantar vinyes joves a 7,5 hectàrees del Domaine de Nidolères (Tresserre). A continuació, es va construir el primer sistema de demostració DAV en una parcel·la de 4,5 hectàrees, amb un seguiment agronòmic realitzat per la Cambra d’Agricultura del departament dels Pirineus Orientals.
L’any 2019 es va posar en marxa un sistema experimental addicional a Piolenc (en vinyes de garnatxa plantades l’any 2000) els amplis resultats del qual ara estan analitzant la Cambra d’Agricultura del Vaucluse (CA84) i l’INRAE.
La tecnologia Sun’Agri s’adreça principalment als sectors agraris del sud de França més afectats per l’escalfament global i per als quals no hi ha solucions d’adaptació satisfactòries.