La publicació de referència, als inicis dels vuitanta, a les comarques de la Ribagorça i el Sobrarbe, es va mantenir durant cinc anys. Després de 50 números publicats, a finals del 1985, va tancar.

La fi de la dictadura franquista, que havia adormit als pares, va despertar els fills. La finestra cap a la democràcia va captivar molts joves. Una de les vies que es va obrir a les comarques frontereres pirinenques va prendre forma a Graus.

“La asociacion de amigos del Sobrarbe y la Ribagorza” va agrupar gent arribada de molts indrets. D’aquestes trobades va sorgir la idea de recuperar la capçalera “El Ribagorzano”, fundada l’any 1904 pel periodista Marcelino Gambón, fill de Graus. Aquesta etapa va acabar el 1930 despres d’haver publicat 391 números.

El renaixement de “El Ribagorzano” coincideix amb les expectatives creades amb la mort del dictador i l’arribada de la democràcia. L’intent de cop d’estat, el febrer de 1981,es produeix en el mateix moment que arrenca la segona etapa; una publicació mensual jove, amb el fervent desig d’informar i marcar un camí. La força d’aquesta generació va ser tan gran que en poc temps es van convertir en la base d’una nova classe política, cridada a gestionar els grans canvis que la societat exigia.

El conflicte entre els interessos polítics d’una part de l’equip de “El Ribagorzano” va provocar un debat sobre la seva continuïtat. El desembre de 1985 es va publicar l’últim número.

La tercera etapa de “El Ribagorzano” va començar l’any 1996 de la mà de la “Lliga Ribagorzana” tot i que fa anys que no es publica.

Miguel Gracia va ser part de la generació que va arribar a la majoria d’edat amb la mort del dictador. Ell i altres joves de la contrada d’Areny van formar part de “la asociacion de amigos del Sobrarbe y la Ribagorza” i de la redacció de “El Ribagorzano” durant aquesta segona etapa.

Entrevista enregistrada a Areny de Noguera diumenge 21 d’abril de 2024

noticiesdelaterreta.com ha recollit els 50 exemplars publicats i els posa a la disposició de qui es vulgui submergir en la informació, molts cops avançada al seu temps i, fins i tot, visionaria, per la seua consulta.