El comunal era allò que feia molt més fàcil la vida al poble.
A causa d’agents externs, el poble es va deshabitar completament, els habitants de Sapeira als anys 60 van haver d’emigrar forçosament a la ciutat i van ser desposseïts de tots aquests béns comunals, tant el bosc com altres infraestructures que tenien, així com tots aquells usos i costums que els feien ser en part qui eren, i com organitzaven la seva vida.
Aquí és on creiem que hi ha un punt de fer justícia, que és restaurar, com a mínim a nivell conceptual, aquests costums, aquests usos comunitaris i de fer la vida més vivible a través d’ajuntar-te amb les persones amb qui convius.
Fer recerca històrica i també portar-ho a l’actualitat. Veure quins d’aquests usos i costums podem seguir aprofitant i segueixen sent vigents i útils, i quins altres ens podem inventar perquè tenim necessitats diferents dels nostres avantpassats, però seguim tenint també aquesta dimensió social.”
DOCUMENT COMPLERT, BAIXAR-LO DES D’AQUÍ
Usnea RP, projecte col·lectiu agroecològic ubicat a Sapeira
Usnea RP
És un projecte col·lectiu amb base a Sapeira que parteix de la producció primària com a mitjà de vida per contribuir a consolidar un sistema territorialitzat basat en relacions més justes a escala ecològica, social i cultural.
Jaume – Enginyer Agrícola i format a l’Escola de Pastors de Catalunya, treballa en un projecte de viticultura que introdueix la pastura com a eina per regenerar la terra. Membre d’USNEA RP.
Joan – Graduat en Ciències Ambientals i tècnic de Gestió Forestal, treballa en la gestió del medi natural des de l’administració local. Membre d’USNEA RP.
Ana – Graduada en FPE, i màster en Polítiques socials i acció comunitària, es dedica al foment de sistemes alimentaris territorialitzats aplicant la metodologia de DLAe des de la cooperativa Arran de terra. Membre d’USNEA RP.
Víctor – Graduat en Ciències Ambientals, màster en Gestió i restauració del medi natural, treballa a la Fundació Pau Costa i impulsa la iniciativa Forest Horses. Membre d’USNEA RP
David – Enginyer Agrícola i format en Realització d’Audiovisuals i Espectacles a l’EMAV. Ha realitzat diversos documentals com “Aigua Tèrbola: el negoci d’Agbar a Mèxic” (2020, beca DevReporter) o “Territori cooperatiu” (2012, beca Joan Peiró)
LA PROPOSTA:
“Cumó” és el nom que rep a Sapeira l’organització col·lectiva veïnal de treball i realització tasques de manteniment i construcció en espais o infraestructures comuns.
Proposen tirar endavant un projecte d’investigació que serveixi “com a exercici de memòria i justícia col·lectiva, però també com a estratègia per impulsar una transformació social en territoris rurals”.
A la proposta, plantegen els següents objectius:
- Generar coneixement sobre el comunalisme històric i la seva herència al poble de Sapeira, amb especial èmfasi en la gestió comunal del bosc, contribuint al coneixement general d’aquesta temàtica.
- Analitzar les principals potencialitats i limitacions per a avançar cap a models realistes de recuperació dels béns i usos comunals a Sapeira, adaptables a altres territoris.
- Generar interès i situar el comunalisme en el debat públic a Sapeira i la Vall de la Terreta, així com posteriorment fora d’aquest territori, amb la presentació dels resultats de la investigació a través de la projecció de la peça audiovisual que es realitzarà com a part del projecte.
La proposta inclou la recerca i consulta de fonts primàries i secundàries, entrevistes (a veïnes, ramaders de la vall, persones vinculades a l’administració pública local i supralocal, persones expertes en comunalisme i/o en història de la vall, etc.) i activitats participatives (un acte divulgatiu sobre el comunal i la gestió forestal, dos cumós, un taller d’escenaris de futurs respecte els comunals i la presentació final de la peça audiovisual) i una peça audiovisual que servirà com a eina de difusió de la tota la qüestió, generada a partir d’aquestes entrevistes, cumós i tallers.
EL PREMI
El Premi Emprius té com a objectiu posar en valor el comunalisme: el que ha existit en el passat, i en general ocupa un lloc inexistent o marginal en la nostra memòria històrica; el que queda en el present i el que s’està intentant recrear; i el comunalisme com a proposta de futur, per afrontar les crisis i reptes que tenim al davant a nivell social, humà i ecosistèmic.
Entenem per comunalisme tota una sèrie de formes d’organització social relacionades amb la tinença i la gestió comunal i col·lectiva de recursos, i els drets comunals sobre aquests; la democràcia directa i la participació activa comunitària; les relacions socials de reciprocitat i suport mutu… Apostem per una transformació social on aquest tipus d’estructures, formes i lògiques tinguin cada vegada més pes, perquè pensem que poden aportar solucions a molts problemes que patim.
El premi són 800€. La meitat es dóna ara, i la meitat es donarà quan el treball descrit a la proposta hagi estat realitzat, en el termini de màxim 1 any.
Des de Fundació Emprius farem tot el que puguem fer fer difusió del treball realitzat, perquè tingui el major ressò i impacte social possible.
La Fundació té dos grans principis que guien la seva actuació: el comunalisme i el ruralisme.
- Adquirim i cedim habitatge per a projectes comunitaris
- Custodiem terres productives
- Promovem eines compartides útils per a la vida rural