Tremp (ACN).- Els promotors de la consulta popular per la segregació de la Terreta del municipi de Tremp s’han entrevistat aquest divendres amb l’alcalde de Tremp, Víctor Orrit, per exposar-li el resultat de la votació celebrada el passat 25 d’abril. El resultat va ser rotund: 60 sí, 3 no, 1 vot nul i 1 en blanc. La participació va ser del 60%. Carles Pascual, veí de la Terreta, explica que han enviat una carta conseller de Governació, Jordi Ausàs, en la que li demanen que escolti la veu de la majoria de la gent d’aquesta vall i que s’iniciï el procediment de segregació tot creant el nou ajuntament de la Terreta dins de la comarca de l’Alta Ribagorça. Pascual diu que es senten més ribagorçans que pallaresos.
Els veïns recorden que la Terreta és part d’una vall que fins al 1970 depenia dels ajuntaments de Sapeira i Espluga de Serra. Per una decisió de les autoritats franquistes, en contra de la voluntat popular, aquests municipis independents van ser agregats aquell any a Tremp (capital del Pallars Jussà). Pascual explica que en ple segle XXI els impostos locals que paga la gent de la Terreta són els mateixos que es paguen a la ciutat de Tremp, però no són pas iguals els serveis municipals que reben.
Pascual explica que per als diferents certificats i tràmits administratius els veïns de la Terreta han de fer més de 100 quilòmetres per antigues carreteres de muntanya, perdent més d’una hora per anar i més d’una hora per tornar i sovint han de viatjar un altre dia a Tremp per a recollir la documentació demanada.
La Terreta, però, és terra ribagorçana, més propera a la Ribagorça i a poblacions com Areny de Noguera i El Pont de Suert que al Pallars Jussà i al seva capital. L’escola d’Espluga de Serra, està dins la ZER de l’Alta Ribagorça, deixant palès quins són els vincles naturals de la Terreta, explica Pascual.
Aquest allunyament i manca de serveis de l’administració local ha provocat un descontentament de la població, que veu empitjorada la seva qualitat de vida i amenaçada la seva supervivència al territori. Fruit d’aquest descontentament constant va sorgir la consulta popular del passat 25 d’abril, en el qual hi van participar 65 veïns censats. Els veïns creuen que la situació actual és un greuge comparatiu per als habitants de la Terreta en la Catalunya democràtica. La situació actual, diuen els veïns, ‘és una situació heretada de la dictadura franquista i que avui encara perdura’.
Exposant tots aquests motius han enviat una carta al conseller Ausàs i li demanen ser municipi independent dins de la comarca de l’Alta Ribagorça. El president del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, Joan Peralada, ha dit que respecta la voluntat de la Terreta, que primer es facin municipi i després ja parlaran de pertànyer a la Ribagorça. Peralada ha reconegut la proximitat d’aquests veïns amb la Ribagorça més que amb el Pallars.