Els ramaders podran abandonar cadàvers d’animals en zones de muntanya per alimentar els voltors i evitar que aquestes aus carronyeres ataquin el bestiar viu. Així ho va confirmar el conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, en resposta a una sèrie de preguntes parlamentàries de la diputada socialista per Lleida Mònica Lafuente. Els pastors recuperaran així una pràctica tradicional que va quedar prohibida a començaments de la dècada passada quan, arran de l’aparició a Europa de l’encefalopatia espongiforme bovina (EBB, més coneguda com a malaltia de les vaques boges), es va establir l’obligació de retirar els animals morts. L’escassetat d’aliment va provocar des de llavors que els voltors, cada vegada més nombrosos, ataquessin ocasionalment vaques, cavalls vius i les cries, especialment exemplars malalts i femelles debilitades després d’un part.Al Pirineu de Lleida s’han confirmat almenys 113 casos d’atacs a bestiar oví i boví viu des del 2008.A tot Catalunya, hi ha hagut més d’un centenar de denúncies per aquest tipus de predacions des de principis del 2010. Menys de la meitat s’han pogut confirmar com a atacs de les aus carronyeres (vegeu el desglossament). En les seues respostes parlamentàries, Pelegrí recorda que la Unió Europea va establir al març una nova normativa per a l’eliminació de subproductes animals, “fet que permet de nou aprofitar els cadàvers de la ramaderia extensiva per part dels voltors en zones delimitades per a aquesta finalitat”.El conseller també va apuntar que la Generalitat “ha modificat l’estratègia respecte al voltor comú” amb l’“eliminació dels canyets (menjadores)” per a aquesta espècie que va obrir l’anterior Govern.Així mateix, va expressar la seua confiança que, amb aquestes mesures, “les poblacions de voltor s’aniran autoregulant en funció de la disponibilitat d’aliment”. A l’espera de regulació Agricultura va puntualitzar que l’abandó d’animals en zones rurals es limitarà a un nombre determinat d’exemplars per cada ramader i a zones on la ramaderia extensiva coexisteixi amb hàbitats de voltors. Per la seua part, el sindicat Unió de Pagesos (UP) va assenyalar que, amb tota probabili- tat, l’abandó de cadàvers també es restringirà a zones de difícil accés i allunyades de vies i àrees habitades, condicions amb les quals UP va mostrar la seua conformitat. Fonts de l’organització agrària van assenyalar que la Generalitat només ha indemnitzat en els últims anys una petita part dels atacs de voltors denunciats pels ramaders, a causa de la dificultat de demostrar aquestes predacions. Així mateix, van indicar que nombrosos pastors han deixat de denunciar aquests atacs al no rebre compensacions.
Més voltors,menys menjar
La població de voltors a Catalunya ha arribat als 5.000 exemplars, deu vegades més que fa 20 anys, segons la Generalitat. A començaments de la dècada passada, les aus carronyeres, cada vegada més nombroses, van veure dràsticament reduïdes les seues fonts d’aliment amb la prohibició d’abandonar el bestiar mort.
Atacs al bestiar
Davant de l’escassetat de menjar, els voltors han atacat i, en els últims anys, han estat devorats exemplars vius de cavalls i vaques i les seues cries, especialment exemplars malalts i femelles debilitades després del part. A tot Catalunya, hi ha hagut 222 denúncies des del 2008, amb més d’un centenar de casos confirmats.
Canyets
L’anterior Govern va obrir canyets (menjadores) per a voltors per pal·liar els atacs al bestiar viu. L’actual preveu restablir l’abandó regulat de cadàvers.
Eliminar-ne exemplars
El grup de CiU al Parlament va anunciar la possibilitat d’abatre voltors en àrees superpoblades.