Imatge de la trobada de Municipis de Muntanya.

L’alcalde d’Areny de Noguera i president de la diputació d’Osca va participar, juntament amb altres alcaldes i altres representants polítics aragonesos i catalans, a la reunió.

El President de l’Associació Espanyola de Municipis i Entitats de Muntanya, Paco Boya, ha presidit avui la signatura del “Manifest en favor d’una nova política per a les zones de muntanya”. La trobada, que ha tingut lloc a Boltaña (Osca), ha aplegat a una trentena d’alcaldes i representants de les zones de muntanya de Catalunya i de l’Aragó.

Boya, que presideix l’Associació des de la seva creació a l’octubre de 2013, ha recordat que “el 80% de la població viu sobre el 20% del territori, per tant tenim moltes zones amb molt poca densitat de població que requereix i té dret als mateixos serveis i oportunitats que la resta”.

En aquest sentit, Paco Boya ha criticat que “la política de retallades ha comportat el despoblament de les zones de muntanya pot portar-nos a resultats catastròfics per la societat a l’hora de gestionar el territori, evitar els incendis forestals, pèrdua d’oportunitats de treball, o desenvolupament sostenible”.

Per tot plegat, el Manifest signat aquest dilluns reclama que “en la propera legislatura es desenvolupin les mesures contemplades en les conclusions de la Comissió Especial del Senat sobre despoblació a les zones de muntanya”. El document recull també la necessitat d’una política específica i concreta per les zones de muntanya que ajudi les administracions locals a mantenir la seva població i a aspirar al legítim progrés dels seus pobles i els seus ciutadans en igualtat de condicions i amb igualtat d’oportunitats.

viurealspirineus.cat

QUÈ ÈS L’ASSOCIACIÓ ESTATAL DE MUNICIPIS DE MUNTANYA?

L’Associació Espanyola de Municipis i Entitats de Muntanya va neixer el novembre de 2013.  Es defineix com una entitat destinada a defensar els interessos de les zones de muntanya de l’Estat espanyol i que en el seu inici compta amb 150 municipis de vuit comunitats diferents i ja ha rebut l’interès d’una cinquantena de poblacions més. L’associació és una iniciativa conjunta de diversos senadors i alcaldes catalans i aragonesos i té el suport de la Càtedra Repsol de Competitivitat i Desenvolupament Regional de la Universitat de Lleida (UdL).

La nova organització esdevé la primera d’aquest àmbit creada a l’Estat i segueix el model d’altres similars creades als Alps. La iniciativa, oberta a tots els municipis del país, pretén crear un instrument àgil i eficaç per promoure la col·laboració i l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques entre els municipis de muntanya de l’Estat. A més, i segons  el senador lleidatà Francesc Boya, l’Associació Espanyola de Municipis i Entitats de Muntanya vol recollir, consensuar i defensar els interessos comuns d’aquests municipis, «constituint-se en un interlocutor que aglutini aquest col·lectiu i li doni força davant les administracions».

Boya, que va estar promotor d’una Comissió d’Estudi sobre les Problemàtiques de Muntanya al Senat, considera que a banda d’aquesta comissió «necessitem un instrument pràctic que reculli tota aquesta feina i que abordi de forma seriosa una problemàtica que condemna a les zones de muntanya, que constitueix el 38% del territori estatal, a la qual podríem anomenar una geografia de la desertització». Els responsables de la iniciativa recorden també que el desenvolupament socioeconòmic és una obligació recollida a la Constitució espanyola, ja que l’article 130 estableix que «els poders públics atendran a la modernització i al desenvolupament de tots els sectors econòmics i, assenyaladament, de l’agricultura, la ramaderia, la pesca i l’artesania, a fi d’equiparar el nivell de vida de tots els espanyols. Amb la mateixa finalitat es donarà un tractament especial a les zones de muntanya».

Els promotors de l’associació, que incideixen en que aquesta no té cap signe polític, expliquen que «estem parlant de municipis que en molts casos pateixen una densitat demogràfica molt baixa i una estructura econòmica afeblida, amb mancances d’infraestructures i equipaments bàsics».

L’Associació Espanyola de Municipis i Entitats de Muntanya compta ja amb uns 150 municipis d’Andalusia, Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella-Lleó, Catalunya, País Valencià i Galícia.