La Diputació d’Osca acull la reunió que dona el tret de sortida per a la redacció del Pla d’Usos que ha d’establir una estratègia d’actuació i gestió integral de l’entorn de l’embassament de Canelles i del mateix congost.
La Comissió de Seguiment del Congost de Mont-rebei ha quedat constituïda aquest divendres a la Diputació d’Osca en una primera reunió de treball amb l’empresa adjudicatària dels treballs de redacció del futur Pla d’Usos per establir una estratègia d’actuació i gestió integral de l’entorn de l’embassament de Canelles i del congost de Mont-rebei.
La Comissió la conformen el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el seu homònim d’Osca, Miguel Gracia; l’alcalde de Sant Esteve de la Sarga i president del Consell d’Alcaldes del Pallars Jussà, Jordi Navarra; l’alcalde de Bonansa i president de la comarca de la Ribagorça, Marcel Iglesias; el director general d’Ordenació del Territori del Govern aragonès, José Manuel Salvador Minguillón, i el cap de la secció de Biodiversitat i Medi Natural de Lleida de la Generalitat, Xavier Marco. A més, també hi han assistit el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, i la directora dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Lleida, Dolors Tella.
El president Joan Talarn ha destacat que el congost és un valor econòmic comú d’ambdues comunitats que ha de poder continuar sent-ho i que el Pla d’Usos permetrà regular les solucions als problemes de seguretat i massificació dels últims temps.
El president de la Diputació d’Osca, Miguel García, ha ressaltat la complicitat i el consens amb tots els municipis del territori per poder avançar en la millora de la gestió de la zona.
L’empresa adjudicatària, després del procés de licitació i contractació efectuat per la Diputació d’Osca, és Prames, SA, una empresa fundada el 1989 a Saragossa i especialitzada en la redacció de projectes vinculats a l’entorn de la muntanya i el senderisme, serveis cartogràfics, restauració i senyalització de camins de muntanya, així com construcció de refugis.
Aquest Pla d’Usos integral de l’entorn de l’embassament de Canelles i del congost de Mont-rebei és fruit de la col·laboració entre les diputacions de Lleida i Osca, formalitzat al mes d’agost de 2020, amb l’objectiu de fixar les línies generals d’actuació en la zona i establir una pauta per a la promoció i posada en valor d’aquest espai natural a través del turisme com a motor econòmic del territori, minimitzant el risc per a les persones donat l’estat geològic de la zona.
El Pla d’Usos que ha de redactar Prames, SA, a més de regular els usos turístics de l’entorn i la làmina d’aigua, contempla la realització d’un estudi geològic de les roques, especialment de les zones on estan ubicats els passos de persones, per tal de determinar els riscos d’allaus i proposar diferents mesures correctores que minimitzin els riscos per a les persones.
La Diputación Provincial de Huesca ha acogido esta mañana la reunión constitutiva de la Comisión de Seguimiento del Congosto de Mont-Rebei, que trabajará en el futuro Plan de Usos Integral de esta zona junto a la empresa adjudicataria de los trabajos de redacción del mismo. El objetivo es establecer una estrategia de actuación y gestión integral del entorno del Embalse de Canelles y el Congosto de Mont-Rebei, tanto a nivel ambiental como de viabilidad y sostenibilidad económicas.
El presidente de la Diputación Provincial de Huesca, Miguel García, ha resaltado “la complicidad y el consenso con todos los municipios del territorio para poder avanzar en la mejora de la gestión de la zona”. Por su parte, el presidente de la Diputación de Provincial de Lleida, Joan Talarn, ha destacado que “el Congosto es un valor económico común de las dos comunidades que ha de poder continuar siéndolo, y ahora podremos regular las soluciones a los problemas de seguridad y masificación de los últimos tiempos”.
PRAMES será la encargada de redactar el citado plan, fruto de un convenio firmado entre las instituciones provinciales (que son las que lo financian) en agosto de 2020, con el objetivo de fijar las líneas generales de actuación en la zona, y establecer una pauta para la promoción y puesta en valor de este espacio natural a través del turismo como motor económico del territorio, minimizando el riesgo para las personas dado el estado geológico de la zona.
La prioridad es la búsqueda de soluciones al impacto positivo que está teniendo en la economía local de ambos territorios el hecho de que el Congosto de Mont-Rebei se haya convertido en un importante foco de atracción turística. Así, se estudiarán formas de ordenación de la circulación de personas en este espacio sin olvidar la seguridad de las mismas, también soluciones para el aparcamiento, un uso ordenado del agua, la mejora de la gestión de espacios y reducción del impacto medioambiental.
El Plan de Usos, además de regular los diferentes aspectos relacionados con el turismo en la zona y la lámina de agua del Embalse de Canelles, contempla la realización de un estudio geológico de las rocas, especialmente de las zonas donde están ubicados los paso de personas, para determinar los riesgos de avalanchas y proponer diferentes medidas correctoras que minimicen los riesgos para las miles de personas que anualmente pasan por este espacio.
La comisión hoy constituida está integrada por 6 miembros: el presidente de la Diputación Provincial de Huesca, Miguel Gracia y su homónimo en Lleida, Joan Talarn; Marcel Iglesias, presidente de la Comarca de la Ribagorza, como representante de los municipios y comarcas del Alto Aragón; Jordi Navarra, presidente del Consell de alcaldes del Pallars Jussá, como representante de los ayuntamientos y Consells Comarcalls de Lleida; José Manuel Salvador Minguillón, Director General de Ordenación del Territorio, representante del Gobierno de Aragón; y Xavier Marco, jefe de la sección de Biodiversidad y Medio Natural de Lleida, representante de la Generalitat de Cataluña.