Alcaldes i representants d’un total de 35 municipis de la Ribagorça, la Llitera i el Baix Cinca d’Osca (la Franja) van demanar ahir a Binèfar que es garanteixi l’assistència sanitària dels seus veïns a l’Arnau deVilanova de Lleida, després que aquest hospital hagi començat a limitar des de fa unes setmanes el seu accés a les consultes d’especialistes i al servei de quimioteràpia. Durant la reunió, els assistents es van mostrar preocupats perquè l’hospital ha sigut fins ara el centre de referència per als seus veïns i van destacar que és el centre hospitalari més proper per a tots els que viuen al Baix Cinca.A més, van afirmar que veïns de la Franja, especialment jubilats, han començat a empadronar-se a Lleida per no perdre aquesta assistència.D’altra banda, els regidors van denunciar que hi podria haver un incompliment del conveni entre Catalunya iAragó subscrit el 2005 i vigent fins al 2015, per atendre població fronterera de les dos comunitats. Així, van apostar per fer un front comú amb els seus homòlegs lleidatans per reclamar al Govern central que pagui a Catalunya la factura pendent per atendre pacients aragonesos  “Si Madrid està incomplint, Catalunya i Aragó han de fer un front comú contra aquest incompliment”, va afirmar ahir Antonio Fondevila, president del consell comarcal de la Llitera. Una comissió es reunirà el pròxim 26 d’octubre amb el conseller de Sanitat d’Aragó, Ricardo Oliván, per exposar-li aquest problema i li entregaran el document consensuat ahir, en què es destaca que “les persones han de ser ateses en aquells llocs més propers al seu lloc de residència, independentment que estiguin establertes a Catalunya oAragó”. Per la seua part, el delegat de Salut a Lleida, Antoni Mateu, va insistir que la limitació de pacients de la Franja és poc significativa. “La diferència dels atesos aquest any amb l’anterior és mínima”, va dir. L’Arnau va comunicar fa unes setmanes per escrit als seus metges que, si un pacient no és ingressat, ha de ser reenviat al metge de capçalera i no a l’especialista.

Salut, disposada a negociar, destaca queMadrid no paga aquest servei
El delegat de Salut a Lleida,Antoni Mateu, va apostar ahir perquè Catalunya iAragó negociïn una solució a aquest problema en una reunió de la comissió paritària. En aquest sentit, va assegurar que la ministra de Sanitat, Leire Pajín, ha deixat a les mans de les mateixes comunitats la resolució d’aquest tipus de conflictes. “Estem disposats a parlar”, va manifestar. Mateu va afirmar que el conveni entre les dos comunitats estableix que l’atenció als pacients de la Franja serà costejada pel fons de cohesió estatal. El problema, va destacar, és que a partir del 2008 l’Estat va canviar els criteris i en lloc d’abonar els 10 milions anuals que costa, en paga un màxim de 3,5.

10,93 MILIONS D’EUROS
És el cost de l’atenció prestada per la sanitat de Lleida a veïns de la Franja l’any passat. El 2009 va ser d’11,45 milions.
Altes hospitalàries
Un total de 2.517 pacients d’aquests municipis van ingressar l’any passat a l’Arnau, 280 menys que el 2009.
Consultes externes
Les visites a l’especialista constitueixen el gruix de l’atenciómèdica, ja que el 2010 van ser 27.035. En aquest cas, hi va haver un descens notable respecte al 2009, quan es van atendre 32.957 veïns de la Franja.
Percentatge
En general, suposen una mica menys del 10% del total de pacients atesos a l’Arnau. En radioteràpia són més perquè té un conveni específic.