L’antiga carretera d’accés a les Masies de Sapeira, l’Obac de Sapeira i Aulàs, i ara convertida en pista per la falta de manteniment, torna a estar tallada. Segons informa un vei a NdT, el dijous dia 14 de maig es van posar tanques per evitar el pas de vehicles.

Aquest cop ha estat un esfondrament del terra, a uns 200 metres del Pont d’Orrit.

No és el primer cop que es produeixen incidents en aquest tram de 700 metres. Les últimes tempestes van provocar una allau de pedres i rubinada que van tallar el camí. Aquest cop van ser els veïns els qui es van encarregar de fer una reparació d’urgència.

“Barranc de Sireró”. Reparació del ferm feta pels veïns i usuaris de la pista.

Segons informen els veïns a NdT la resposta de l’Ajuntament de Tremp, responsable del manteniment de les pistes i camins de la Terreta, ha estat que “no hi ha diners” i que, per tant, la carretera quedarà tallada sine die.

Cada cop que plou fort, el “Barranc de Sireró” talla la pista.

Aquests talls de pista es van produint de manera periòdica. L’estiu del 2018 la pista també va estar tallada com a conseqüència dels despreniments que es van produir a l’estret del “pas de la molina”.

L’any 2014 Pirineus TV va emetre una peça informativa on s’explicava la dificultat dels veïns per poder transitar pels camins.

QUE SUPOSA AQUEST TALL A LA PISTA?

La pista, d’una longitud de 670 metres, i que ara està tallada, dóna accés als masos i finques de l’obac de Sapeira. Tenir aquesta pista tallada suposa agafar un camí alternatiu de prop de 4 quilòmetres. D’aquests 4 quilòmetres 1,6 són per l’N-230.

Ruta alternativa: 3800 metres
Ruta de la pista : 670 metres

QUE HA PASSAT AMB AQUESTA PISTA?

Les pistes de la Terreta van ser un dels maldecaps de l’alcalde de Tremp Victor Orrit (regidor de l’ajuntament de Tremp des del 1983 i alcalde del 1991 al 2003 i del 2007 fins al 2015).

De manera unilateral o pactada amb una minoria de veïns, Orrit va decidir construir un nou accés a la Torre de Tamurcia.

Amb l’argument que Pont d’Orrit no es podia fer més ample perquè era un pont històric i protegit, va engegar una campanya per exposar les bondats d’aquest nou accés.

Orrit va venir a parlar amb els veïns. Era l’any 1998. Tots els que es van reunir amb ell li van deixar clar que el pont nou deixaria morir el Pont d’Orrit i la pista. Orrit, en nom de l’Ajuntament de Tremp es va comprometre a mantenir la carretera. El temps ha demostrat que les pors dels veïns eren certes.

Teuet, Pauetó, Barreda, Nabril, Concurrell, el Coix, Viulant, i Mundet van participar en la trobada amb l’alcalde Victor Orrit. (de esquerra a dreta)
Es van presentar a l’Ajuntament de 500 més de 500 signatures demanant El pont d’Orrit més ample (Video)

REFERENDUM PER INDEPENDIZAR-SE DE TREMP

Cansats de ser menystinguts per l’Ajuntament de Tremp, un grup de veïns van decidir que era el moment de tornar el que fa quaranta-nou anys se’ls va arravatar.

El 25 d’abril del 2010 per primer cop es va votar a casa, en concret a la Torre de Tamurcia. Els veïns de la Terreta van decidir segregar-se del municipi de Tremp amb 60 vots afirmatius del total de 65 emesos. El resultat de la votació popular va ser rotund: 60 vots afirmatius, 3 de negatius, 1 blanc i 1 nul.

La consulta de la Terreta va tenir una participació superior al 60% del cens i el 90% dels vots van ser favorables a la segregació: Es complien els requisits de la Unió Europea que van ser exigits a Kosovo per a reconèixer la seua independència.

Els informatius de TV3 van donar la noticia de la consulta i els resultats de la votació. (TC3:25)

L’endemà Orrit va reaccionar “prometent grans inversions a la Terreta”

Deu anys han passat d’aquelles promeses. La Terreta està abandonada del tot. Els camins en són la mostra més clara!