Gairebé un centenar de persones van omplir ahir el saló social de l’ajuntament d’Areny de Noguera per assistir a la presentació del llibre La Guerra Civil a la Ribagorça: textos i pensaments sobre la República, la Guerra i l’exili al Pirineu (Monografies Ripacurtia-Pagès Editors). El volum, editat per Carles Barrull i Òscar Jané, recull les ponències i conclusions de les jornades que va organitzar el Centre d’Estudis Ribagorçans (CERIb) amb motiu del 70 aniversari de la Gerra Civil Espanyola. Així, poden trobar-s’hi investigacions d’una quinzena d’historiadors catalans, aragonesos i francesos com Jaume Barrull, FerranAisa, Ferran SánchezAgustí, Queralt Solé, i els mateixos Carles Barrull i Òscar Jané, entre altres.“Un dels nostres objectius és impulsar el debat sobre fets històrics com la Guerra Civil, però sobretot la investigació”, va explicar Barrull. En aquest sentit, Queralt Solé s’endinsa en els represaliats de Benavarri. “Per primera vegada reuneix i posa nom a una quinzena de represaliats d’aquesta població, comparant els diferents arxius, com el de Salamanca o el de la Guàrdia Civil”, va explicar Barrull. Altres estudis aborden moviments com els dels maquis, obra de Sánchez Agustí. Per la seua part, Irene Abad se centra en les repercussions de la militància en la repressió franquista cap a les dones.Així mateix, altres textos relaten testimonis dels ja veterans supervivents de l’època.
Carles Barull va explicar que un dels objectius principals del volum és deixar constància escrita del que va succeir a la Ribagorça, encara que alguns dels fets ja es coneguessin. Es pot recordar que una de les funcions del CERIb és l’estudi, promoció i difusió de la cultura i la llengua ribagorçanes.
Areny acogió el sábado por la tarde la presentación del primer estudio monográficoeditado sobre testimonios de la Guerra Civil en l’Alta Ribagorça, que reunió a un centenar de personas. Los encargados de la edición, Carles Barrull y Òscar Jané, presidieron la presentación del libro que es fruto de las jornadas que sobre este periodo histórico en la comarca se llevaron a cabo en 2006. Durante la presentación se puso de manifiesto la carencia de estudios monográficos, libros y creación literaria propios de l’Alta Ribagorça. Esta falta de producción científica y creativa autóctona impide que la repercursión de la comarca sea mayor en la realidad socio-cultural de Catalunya. El libro editado por el Cerib sobre el impacto de la Guerra Civil en l’Alta Ribagorça es la excepción que confirma la regla, ya que desde esta institución ribagorzana con sede compartida entra Catalunya (el Pont de Suert) y Aragón (Benabarre) se han editado ya una colección de libros sobre la comarca fruto de las jornadas de investigación que lleva a cabo cada año a lo largo del territorio ribagorzano. El Cerib es la entidad de la zona que potencia con mayor asiduidad estudios sobre l’Alta Ribagorça y además lo hace de manera transversal, resaltando siempre la conexión entre la parte catalana y aragonesa.