La cooperativa Son Energia ha anunciat que a mitjans d’aquest mes de juliol iniciarà les obres de construcció de La Serra, una planta fotovoltaica impulsada per la Generació kWh, ubicada a la localitat d’Anglesola (Urgell). Els treballs, que està previst que finalitzin al novembre d’enguany, permetran començar la producció i el funcionament de la instal·lació d’aquí a un any, el juny del 2023.

Presentació nova planta solar a Anglesola. D’esquerra a dreta:  Antonio Michelena (Grup Local Llleida), Nuri Palmada (Equip Tècnic Som Energia), Lluís de la Fuente (Grup Local Noguera), Jaume Josa (Consell Rector Som Energia) i Carmen Miró Solé (Alcaldessa d’Anglesola).

La cooperativa iniciarà les obres de la instal·lació fotovoltaica de la Serra, ubicada a Anglesola (Urgell), a mitjans de juliol, apostant per un model distribuït de generació d’energia de fonts renovables que permetrà generar l’equivalent a l’ús elèctric anual de més de 1.800 famílies.

Gràcies a 4.610 persones sòcies de Som Energia, que han aportat 1.700.000 euros a través de la Generació kWh, la planta solar de La Serra generarà més electricitat de la què utilitzaria tot el municipi. Amb una potència de 2,8 MW, està previst que produeixi 4,70 GWh a l’any, l’equivalent al consum mitjà d’electricitat de més de 1.800 famílies, davant les 1.328 persones que viuen a Anglesola. Des de Som Energia destaquen que “ha estat un camí llarg per a la realització dels tràmits necessaris, que van començar el desembre de l’any 2018, però estem molt satisfetes de fer un pas endavant cap a la transició energètica”.

La Serra és una planta solar en mans de la ciutadania. Un instrument decisiu per transformar el model energètic actual cap a un 100% renovable, inclusiu, democràtic i de propietat col·lectiva. D’aquesta manera, es pretén obtenir una transformació social i ambiental democràtica, generant un impacte econòmic i d’enfortiment sociocomunitària dels territoris.

Quan la nova planta de La Serra entri en funcionament, suposarà el tercer projecte de la iniciativa ‘Generation kWh’ de Som Energia, pel qual aquest es posa en marxa mitjançant un sistema de finançament col·lectiu de plantes fotovoltaiques a partir d’aportacions que es van retornant al llarg de 25 anys. Mentrestant, al llarg d’aquests anys, la persona que ha aportat té una part de l’energia a preu de cost de les plantes del Generation kWh. El mètode va néixer l’any 2015 com a una alternativa col·lectiva per superar la retirada d’incentius als projectes renovables i les barreres a l’autoproducció individual.

Les dues plantes fotovoltaiques del Generation kWh que ja estan en funcionament són la d’Alcolea del Río, a Sevilla, que va suposar una inversió de 2 milions d’euros, i la de Fontivsolar, a Fontiveros (Ávila), amb una inversió final de 800.000 euros. Entre les dues produeixen, aproximadament, 5 GWh l’any, que equival a l’ús energètic aproximat d’uns 2.000 habitatges. Quan es posi en marxa aquesta tercera planta, la de La Serra, a Lleida, a través del Generation kWh es generaran una mitjana de 9.400.000 kWh anualment. Això equival a l’ús energètic aproximat d’unes 3.750 llars.

Projecte Generation kWh

Alcolea, la primera planta de la Generació kWh, a Sevilla, inaugurada l’any 2016
Fontivsolar, la segona planta de la Generació kWh, a Àvila, inaugurada l’any 2019 

La Generació kWh posa el focus en l’estalvi i la sostenibilitat com una peça més dins de l’ecosistema de transformació energètica de Som Energia, que aposta per l’autoproducció a través de les compres col·lectives i les comunitats energètiques amb l’objectiu final de generar íntegrament l’electricitat que utilitzen les persones sòcies. L’energia solar, a diferència dels combustibles fòssils com el petroli o gas natural, permet aprofitar un recurs natural i inesgotable com és el sol i estableix un model d’integració respectuós amb el terreny rural on estarà situada, permetent l’accés i pasturatge d’animals en el terreny on s’ubicarà la planta de la Serra.

(informació aportada per Son Energia)