L’alcalde d’Areny de Noguera i president de la diputació provincial d’Osca Miguel Gràcia, ha declarat que “Algú hauria d’establir ponts en el conflicte dels béns i el procés independentista”. La posició de Gracia, compartida per molts alcaldes de la franja, però silenciada pels mitjans aragonesos, contrasta amb els principals polítics d’Aragó. radiohuesca.com recull aquestes declaracions.
El presidente de la Diputación de Huesca es partidario de volver a explorar la vía negociada para el regreso de los bienes religiosos a Aragón. Miguel Gracia mantiene este discurso desde el inicio del conflicto, y cree que tiene vigencia a pesar de haberse conseguido el regreso de los bienes muebles del Monasterio de Sijena. Tender puentes es la receta de Gracia para resolver este conflicto y en el proceso secesionista catalán.
Todas las sentencias, civiles y religiosas, han sido favorables a Aragón en los diferentes litigios, pero la ejecución de esas sentencias se está mostrando muy complicado.
Por ello, Miguel Gracia apuesta antes por la vía negociada que por las sentencias judiciales. Una fórmula, añade, aplicable también al conflicto territorial catalán.
Refiriéndose a los bienes, Miguel Gracia recuerda que durante el gobierno de Marcelino Iglesias hubo un acuerdo entre Aragón y Cataluña que hubiera evitado todos los procesos posteriores.
Gracia, se refería a esta cuestión en una entrevista concedida al programa Hoy por Hoy Huesca, en la que también hablaba de las declaraciones de Roberto Bermúdez de Castro, el secretario de estado de administraciones públicas en Radio Huesca, criticando la labor de los medios de comunicación públicos catalanes y la actitud de los altos cargos de la Generalitat respecto al 155. El presidente de la DPH señalaba que ese tipo de declaraciones son consecuencia de la pérdida de unas elecciones, circunstancia que acaba extremando los mensajes.
Catalunya Ràdio és una vergonya”
Roberto Bermúdez de Castro, secretari d’estat i número 2 del ministeri d’Administracions Territorials, és un dels arquitectes del 155
El secretari d’estat per a les administracions territorials, Roberto Bermúdez de Castro, ha carregat contra TV3 i Catalunya Ràdio. Bermudez de Castro, una de les persones encarregades de fer efectiva l’aplicació de l’article 155 a Catalunya, considera que la informació que donen els mitjans públics catalans ha contribuït a fracturar la societat catalana.
En una entrevista a Ràdio Osca, Bermúdez de Castro ha afirmat que “allà, això de TV3 i Catalunya Ràdio és una vergonya”. Assegura que per culpa de la informació que ofereixen la televisió i la ràdio públiques, “molts creuen que l’única sortida és que hi hagi un país independent”. I afirma que “tothom sap que això és inviable”.
“Hi ha una part de la societat catalana, que en gran part per culpa de la informació que porten rebent de mitjans públics pagats per tots, perquè allà això de TV3 i Catalunya Ràdio és una vergonya. Molts creuen que l’única sortida és que hi hagi un país independent, i tothom sap que això és inviable”.
Bermúdez de Castro ha afegit que “és molt complicat dialogar” quan “aquella gent vol portar els espanyols a una situació crítica i d’absoluta fricció”.
També ha criticat que a Catalunya Ràdio “la periodista estrella”, com es refereix a Mònica Terribas, “assenyalés al seu programa on eren les patrulles de la Guàrdia Civil” i s’ha queixat que no ha tingut cap conseqüència.
Ha explicat que, quan va arribar a Catalunya per aplicar el 155 tenia un encàrrec molt clar deMariano Rajoy:
“Nosaltres vam arribar amb les idees molt clares i amb un encàrrec molt clar del president del govern: que hi hagués la màxima discreció i que no s’entengués això com una ocupació i que intentéssim portar la gestió del dia amb la màxima normalitat”.“Ningú pot dir que hi ha hagut cap tipus de “desembarcament”. Allà hem estat només tres persones fixes, dos d’ells aragonesos”.
El secretari d’estat ha acusat el govern de Puigdemont de tenir l’administració “paralitzada”:
“Bueno, la gestió d’ells estava centrada simplement en aquesta bogeria que han intentat tirar endavant”Sobre un dels assumptes que els últims dies ha pogut tensar més aquesta situació, l’entrada de la Guàrdia Civil al Museu diocesà de Lleida per emportar-se les 43 peces del monestir de Sixena que reclamava el govern d’Aragó, el número dos del Ministeri de Presidència i de Relacions amb les Administracions Territorials ha dit que “es van forçar certes coses de manera innecessària”.
Per Bermúdez de Castro, la devolució dels béns de Sixena es podria haver dut a terme “uns dies després” de quan es va fer i “no hagués passat res” i creu que no es va fer així perquè “hi va haver gent que va jugar a guanyar quatre vots”. Amb tot, ha dit que “els béns són on han de ser” i que ell, en relació amb l’operació, té la consciència “supertranquil·la”.