L’esllavissada de la carretera d’accés a Mont-rebei despulla la Diputació de Lleida

L’alcalde de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra @nendelxinco,  fa temps que denuncia la deixadesa de les administracions en aquesta zona, a cavall entre el Pallars Jussà, el nord de la Noguera i la part catalana de la Ribagorça.

El Pallars Jussà continua essent una comarca sense definir, no és ni pla ni Pirineu. Poc interès ha despertat fins ara per part de les administracions. I, mentrestant, el despoblament continua arrasant els pocs pobles que encara estan vius.

Sant Esteve de la Sarga, juntament amb gairebé tots els municipis del Pallars Jussà, ha aixecat la veu, contra la pèrdua de població. Molts pobles ja han quedat buits. Per fi les administracions han vist la gravetat del problema, han organitzat jornades, estudis, però el territori continua dessagnant-se irremeiablement.

La gent marxa però els turistes venen. Mont-rebei va acollir l’any passat prop de 200.000 visitats. Un èxit turístic que, de moment, als habitants de la part catalana poc o gens els afecta.

 Campanya “Ara lleida”

La Diputació de Lleida ha ajudat a publicitar l’espai Mont-rebei donant-li molt protagonisme dins de la campanya “Ara Lleida”

L’espai s’ho mereix. L’embassament i les rutes que l’envolten porten visitants de tot el món. És l’espai natural més visitat de les comarques de ponent, però aquesta campanya no porta associada una dotació econòmica destinada a millores i inversions.

La part aragonesa, via Diputació Provincial d’Osca i la comarca de la Ribagorça, sí que ha fet els deures. L’oficina de turisme de Viacamp, el condicionament de la pista que porta fins a l’embarcament de Montfalcó, l’alberg de Montfalcó, les escales de Montfalcó… són algunes de les actuacions que s’han fet des de les administracions públiques aragoneses.

 

A l’altre costat, a Catalunya, pràcticament res. Les actuacions s’han fet majoritàriament des d’empreses i fundacions privades.

La Masieta és la porta d’entrada al parc des de Sant Esteve de la Sarga. Forma part de la propietat de la fundació “Catalunya La Pedrera” que va adquirir l’any 1999 prop de 600 hectàrees, totes al terme de Sant Esteve de la Sarga. Treballadors d’aquesta fundació gestionen l’accés a les 150 places d’aparcament i un punt d’informació.

Un mateix espai, dues realitats oposades

La Diputació provincial juga un paper molt important a l’hora de prioritzar les necessitats del territori. Marcelino Iglesias Ricou, alcalde de Bonansa, va presidir la diputació d’Osca des de l’any 1987 fins al 1995. 8 anys que van marcar un canvi en les polítiques territorials de la província veïna. Miguel Gracia, alcalde d’Areny de Noguera, ha presidit la diputació d’Osca la legislatura anterior i també ho farà els 4 anys vinents. 12 anys de presidents sensibilitzats i coneixedors del territori i de la seua gent. Aquesta és una imatge de les diferències entre les dues bandes del congost. Les prioritats. En definitiva, la Política.

La Diputació de Lleida ha estat presidida els últims 40 anys per presidents de l’eix “Autovia A-2”. El càrrec de president no ha creuat mai el Montsec.

Potser ha arribat el moment d’equilibrar territori nomenant una presidenta de diputació Pallaresa (tot i tenir clar que és impossible).

Fa 14 mesos una altra esllavissada, a l’altra vall, va matar dues persones. L’accident va activar les alarmes destapant el perill que hi ha en aquestes vies que serpentegen les muntanyes. L’actuació va ser ràpida: neteja i sanejament de la paret, una xarxa protectora i un re asfaltat.

El passat dissabte 15 de juny una esllavissada va tallar la carretera que va del Pont de Montanyana a Mont-rebei. Aquesta via presenta un estat lamentable. Estreta i plena de forats, és un dels accessos que porten fins a la cua de l’embassament de Canelles.  Gran part dels visitants del congost la fan servir per accedir a la zona d’embarcaments o per iniciar el camí que voreja per la part catalana de l’embassament.