Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans 2025

El dissabte 25 de gener de 2025, se celebrarà una nova edició de l’Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans, un esdeveniment que combina sensibilització social i la valorització del patrimoni històric i cultural.

Aquest projecte, nascut a Mallorca el 2016, té com a objectiu denunciar la crisi humanitària al Mediterrani, on milers de persones perden la vida cada any fugint de conflictes i precarietats. A més, busca posar en valor les torres, talaies, talaiots i altres estructures defensives com a elements de la nostra història compartida.

Orígens de la iniciativa

La iniciativa va sorgir gràcies a un grup de docents de l’IES Marratxí i la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX, coincidint amb el IV centenari de la mort de Joan Baptista Binimelis. Aquest matemàtic va ser el creador d’un sistema de senyals de foc i fum que es va utilitzar des del segle XVII per a la comunicació entre torres costaneres. L’acció inicial pretenia recuperar aquesta connexió visual, i des d’aleshores, la iniciativa ha crescut any rere any, sumant nous territoris.

Coordinació i organització

L’esdeveniment està coordinat per diverses entitats, com l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), el Consell de Mallorca, el Fons Mallorquí de Cooperació i Amnistia Internacional. També compta amb la col·laboració de moltes institucions locals, com ara la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià, el Museu Marítim de Barcelona, i el Consell Comarcal del Maresme, entre d’altres.

Programa de la jornada

El programa segueix la següent estructura:

  • 12:45 h: Lectura del Manifest elaborat enguany per Amnistia Internacional.
  • 13:00 h: Encesa de fum i, en alguns punts, cantada del tema Viatge a Ítaca de Lluís Llach.
  • 18:00 h: Retorn a les torres i nova lectura del Manifest.
  • 18:30 h: Encesa de bengales de foc.

Un acte solidari i reivindicatiu

L’encesa d’aquestes estructures emblemàtiques busca connectar simbòlicament territoris de parla catalana i altres zones mediterrànies, creant una xarxa de solidaritat per defensar els drets humans. A més, serveix per reivindicar el patrimoni històric com a element de cohesió cultural i identitària.

53 punts d’Encesa de 43 municipis diferents