Fins a set línies elèctriques d’alta tensió (132/ 220/400 kV) creuen en l’actualitat el Pallars Jussà, fet que, segons alcaldes i consell, situa la comarca al capdavant de Catalunya pel que fa a línies elèctriques (350 quilòmetres). Aquest fet, diuen, constata que el Jussà compleix “de sobres” amb la seua quota de solidaritat i que és “insostenible” per al territori el pas d’una altra línia d’alta tensió, amb referència a la Peñalba-Montsó-Isona (400 kV). Si s’executa aquest projecte, seria la vuitena línia que travessa la comarca i la segona de 400 kV. “Això pot perjudicar el nostre desenvolupament econòmic, que des de fa alguns anys se sustenta en el turisme sostenible i de natura”, lamenta l’alcalde de Castell de Mur, Josep Castells. “El projecte afecta el barranc de Sant Gregori, que compta amb una important colònia d’aus rapaces”, assenyala.Amés de l’impacte negatiu, els regidors destaquen que el sector elèctric ha deixat de ser un puntal per a l’economia del Jussà. “Fa 30 anys, les elèctriques donaven feina a més de 300 persones a la comarca i a un miler al Pirineu. Ara, només hi ha 60 treballadors”, assegura el regidor d’Urbanisme deTremp i diputat a la Diputació, Bonifaci Colomina. Les compensacions que podria oferir Red Eléctrica de España (REE) als municipis tampoc serveixen de consol a la comarca. “No volem diners, sinó millorar la qualitat de vida de la població, cosa que no s’aconsegueix amb més línies elèctriques”, afirma Castells. Per la seua part, el president del consell comarcal, Xavier Pont, va qualificar de “presa de pèl” les compensacions i l’oferta de diàleg de REE si finalment es declara la línia d’interès general. Els alcaldes tenen por que Red Eléctrica hagi optat pel Pallars Jussà per la seua baixa densitat de població i, en conseqüència, per la falta d’una massa crítica que s’oposi al projecte. Així mateix, lamenten que mentre es projecta una nova línia hi hagi corredors, com la Seira-Terrassa, que gairebé no s’utilitzin (en alguns trams està sense cables). Per aquest motiu demanen que, en última instància, s’avaluï la possibilitat d’aprofitar aquest corredor com a alternativa a la Montsó-Isona. El Jussà espera tindre el suport de la Generalitat i mantindre la unitat d’acció ambAragó, on el territori s’oposa al fet que s’aprofitin les torres de l’antiga línia Aragó-Cazaril, ja que hi ha una sentència que desestima el projecte.

“En un radi de 600 metres hi haurà quatre línies”
El regidor d’Isona i Conca Dellà Constante Aranda va denunciar que al nucli de Figuerola d’Orcau hi haurà, si es construeix la Peñalba-Montsó-Isona, quatre línies d’alta tensió en un radi de 600 metres. En aquest poble s’aixecarà, en un punt encara sense determinar, la subestació que connectarà la futura línia amb la Sallent-Sentmenat (400 kV), que passa a pocs metres dels nuclis de Figuerola i d’Orcau.
Castell deMur registra 10.000 visitants a l’any
El conjunt monumental de Castell de Mur ha registrat aquest últim any 10.000 visitants. Una xifra significativa, tenint en compte que fa quatre anys gairebé no se superaven les 500 visites anuals. L’alcalde del municipi, Josep Castells, tem que la col·locació d’una nova línia elèctrica
visible des del castell i pròxima a la torre de Guàrdia pugui perjudicar l’activitat turística del municipi
Set línies de llarg recorregut
La comarca suporta set línies d’alta tensió i de llarg recorregut: la Pobla de Segur-Escalona (220
kV); Llavorsí-la Pobla (220 kV); Sallent-Sentmenat (400 kV); la Pobla-Rubió (220 kV); el Pont de Suert-Rubí (220 kV); la Pobla-Can Barba (132 kV) i Seira-Terrassa (132 kV).
PEIN de la Noguera Pallaresa
Els alcaldes recalquen que la línia creuarà espais d’interès natural com el barranc de Sant Gregori o el PEIN de la Noguera Pallaresa. A més, destaquen el “gran impacte paisatgístic”que causaran les torres al creuar la Conca de Tremp.